Vondra: U ekotendru se teď úspěšného konce nedobereme

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
17. 1. 2011 6:00
Prezident nám pomohl, říká místopředseda ODS o předvánoční krizi vlády
Reformy budou, nebo nebudeme my!
Reformy budou, nebo nebudeme my! | Foto: Jan Langer

Praha - Ministr obrany Alexandr Vondra naznačil, jaký bude ve vládě osud obřího tendru na vyčištění ekologických zátěží. 

"Já patřím k lidem, kteří k tomuto velkému ekotendru mají výhrady. Čili nepředpokládám, že se tady dobereme úspěšného konce," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz s tím, že je třeba respektovat pravidla soutěže a otevřít obálky s nabídkami.

"Do budoucnosti bych volil cestu jinou - rozdělit to na několik tranží podle druhu znečištění," dodal jeden z předních politiků ODS.

Vondra říká, že pro vládu musí být rok 2011 rokem, kdy uskuteční plánované reformy. "Rok 2011 je naprosto unikátní v tom, že nejsou žádné volby," vysvětluje.

Raději reformy než rekonstrukce vlády

A.cz: Věříte, že koalice přežije rok 2011?

Ano.

A.cz: A je podle vás nutná rekonstrukce vlády?

První vládní změna už v důsledku rezignace Pavla Drobila nastala.

A.cz: Ale to není řekněme ta pozitivní rekonstrukce vlády...

Rok 2011 musí být tím reformním rokem. Takže nevidím důvod dělat nějaké velké změny, ale pustit se vší silou do reforem. Co nestihneme letos, nemůžeme odložit - budou zase krajské volby a víme, jak to chodí.

A.cz: Nicméně ohledně obměny vlády se spekuluje o březnu, dubnu. Přichází tedy v úvahu?

Nezlobte se, ale nebudu spekulacemi fušovat do řemesla tomu, kdo tu vládu řídí, a to je premiér.

A.cz: Ale bavíte se o tom, předpokládám, třeba na grémiu ODS...

My jsme o tom žádnou zásadní debatu neměli.

Prezident nám pomohl

A.cz: Když se podíváme na postavení vlády, předvánoční spory posílily postavení prezidenta. Je to z pohledu ODS žádoucí pro vládu?

Prezident pomohl vyřešit problém, který dvě koaliční strany v tu chvíli řešit neuměly, a to řešení s ohledem na hlasování o nedůvěře vládě nebylo možné odkládat. Já na to nevidím vůbec nic špatného.

A.cz: Zeptám se jinak: neoslabilo to příliš postavení premiéra?

Neoslabilo. Premiér s prezidentem komunikoval. Nemám pochybnosti, že věděl, co dělá.

A.cz: Většinou ale rozmíšky ve vládě řešil premiér. Nezískali proto koaliční partneři pocit, že není tím dominantem vlády?

Já ten pocit nemám. Opravdové zkoušky přijdou, ta předvánoční epizoda není klíčová. My si pamatujeme model „jedna silná strana a dvě pidistrany" s velmi silným premiérem. A kdyby byl v čele silný „Napoleon", který by drtil koaliční partnery, koaliční partneři by si to nenechali dlouho líbit.

Není to paranoia?

A.cz: Věci veřejné mluví o příliš velkém vlivu Ivana Langera na policii, ODS zas o vlivu Víta Bárty. Radek John mluví o 34 novinářích, kteří po něm jdou. Nešíří se po vládě paranoia?

Život politika je životem na větrné hůrce. Musíte být připraven, že vám jde neustále někdo po krku. I mně jde neustále někdo po krku. Bylo tady poslední dobou více indicií sledování politiků, namátkou informace o sledování ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila.
Ale politik se s tím musí umět vyrovnat, nic jiného nám nezbývá. A panu ministru vnitra bych doporučoval opatrnost. Jestli počítá novináře, kteří mu jdou po krku, pak samozřejmě novináři můžou nabýt dojmu, že jsou také sledováni. Snad to tak není.

A.cz: A o svých obavách se s kolegy nebavíte, třeba o přestávkách na zasedání vlády?

Samozřejmě si tu a tam někdo povzdychne. Ale politik nemá jít před média a začít brečet.

Ekotendr se mi nelíbí

A.cz: Jedním z koaličních problémů je ekotendr, Miroslav Kalousek už připustil, že se vítěz nevybere. Je to už v tuto chvíli jasné?

Já patřím k lidem, kteří k tomuto velkému ekotendru mají výhrady. Čili nepředpokládám, že se tady dobereme úspěšného konce. Ale musíme respektovat pravidla hry a vyčkat rozhodnutí antimonopolního úřadu, dobrat se otevření obálek a rychle rozhodnout. Můj osobní názor: do budoucnosti bych volil cestu jinou - rozdělit to na několik tranží podle druhu znečištění.

A.cz: Můžu to brát tak, že ODS ekotendr nepřipustí?

Podívejte: tady běží určitý proces a já nechci činit prohlášení, které by mohlo být zneužito. Ale opakuji: mé výhrady rozhodně nezmizely. Naopak: to opakované napadání u ÚOHS a fakt, že konkurence je omezená, mé výhrady jenom posilují.

Kateřina udělala mnoho

A.cz: Zeptám se na jednu věc, která se týká přímo vašeho resortu a o které náš deník psal: je vhodné zaměstnávat Kateřinu Neumannové jako poradkyně ,pokud za MS v Liberci zůstávají tak velké dluhy?

Je nutno oddělovat dvě věci: liberecký šampionát a jeho vyúčtování, což je samozřejmě problém. Koneckonců vláda k tomu zaujala principiální stanovisko. Z druhé strany Kateřina Neumannová tady na ministerstvu nemá na práci řešení libereckého šampionátu. Je to žena, která pro Duklu udělala nesmírně mnoho jako běžkyně na lyžích.
Tady pracuje jako poradkyně v úseku náměstka pro sport. Shánět byznysové peníze pro některé sporty není právě jednoduché. Já odmítám chodit někomu po hřbetě a spojovat dvě věci, které spolu nesouvisí. Kateřina Neumannová tu dělá svou práci ve prospěch mládeže v armádní Dukle.

A.cz: Jako šéfka šampionátu ale tuto stránku nezvládla, zůstal na ní škraloup. Není to pro práci na ministerstvu handicap?

Kateřina Neumannová k tomu přišla v poměrně pokročilé fázi a rozhodně není jediná, která by měla podíl na to, že šampionát skončil v dluzích. Ale je pro média jednoduchým symbolem.

A.cz: Ale měl by jí zaměstnávat v tuto chvíli stát?

Tady nejde ze strany státu o nějakou charitu. Nedělá tu v manažerské funkci, je v poradenské funkci a vzhledem ke svým kontaktům tu může udělat kus dobré práce.  V případě, že by byla odsouzena, pak je to samozřejmě jiná záležitost, ale zatím je to v rovině diskusí, kdo za to může.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy