Vláda drží. Je otázka, jak dlouho, míní sami poslanci

Martina Machová Martina Machová
22. 12. 2010 6:30
Opatrně hovoří o další budoucnosti Nečasova kabinetu i vládní poslanci
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Existence vlády zůstává i po úspěšném přežití hlasování o důvěře velice křehká, myslí si poslanci oslovení Aktuálně.cz. A to napříč politickým spektrem.

Podle mnohých se totiž šrám, který utrpěla koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, jen tak jednoduše nezhojí.

Zásah prezidenta Václava Klause do koaličních půtek sice pomohl ke zklidnění situace, nicméně obdobně vážné spory - a tentokrát i s potenciálním totálním dopadem, tedy pádem Nečasovy vlády - jsou stále na stole.

A sami koaliční poslanci na otázku, zda věří, že trojkoalice vydrží celé volební období, odpovídají spíše vyhýbavě.

"Chci tomu věřit," řekl Aktuálně.cz poslanec TOP 09 František Laudát. "Je to možné, ale jisté to není," připouští i jeho kolega z Věcí veřejných Martin Vacek.

Uklidnil je prezident

Ten kromě toho otevřeně hovoří o tom, že spory mezi koaličními partnery byly skutečně velice vyostřené a bez zásahu Václava Klauze byli někteří poslanci z jeho strany rozhodnuti vládě důvěru aktivně nevyslovit.

"Kdyby se takto nevyhranil, možná že by ji někteří poslanci nepodpořili," přiznal Vacek.

Podle informací Aktuálně.cz se atmosféra na jednání klubu VV měnila každým okamžikem. Chvílemi převládalo rozhodnutí spolupráci ukončit, chvílemi získávaly navrch hlasy vydržet a nepromarnit historickou většinu v parlamentu pro prosazení plánovaných reforem.

"Je pravda, že vstup pana prezidenta do jednání vnesl uklidnění," potvrdila i místopředsedkyně klubu Jana Drastichová.

Kromě angažmá prezidenta republiky pak podle poslanců sehrálo a do budoucna ještě sehraje klíčovou roli vědomí silné vládní koalice, která je schopna prohlasovat parlamentem své reformy.

"Nebyl tu krok B, tedy co by následovalo po pádu vlády," míní poslanec za ODS Walter Bartoš. I on ovšem připouští, že podobné střety nebudou do budoucna výjimkou. Přesto stejně jako jeho koaliční partneři dodává: "Chci věřit tomu, že to čtyři roky vydrží."

Pád Nečasova kabinetu

Spíše optimisticky vidí budoucnost vládní koalice i poslanec za TOP09 Jan Farský. Podle něj současný rozpor koaliční partnery spíše posílí. A kauza, která stála post ministra životního prostředí Pavla Drobila, práci vlády nastartuje.

"Otevřeně se pojmenovaly problémy české politiky, o kterých jsme se půl roku tvářili, že je volby vyřešili. A nevyřešili. Špička ledovce se obměnila, ale obsah zůstal stejný. Je dobře, že se o tom začalo mluvit a myslím, že to urychlí práci protikorupčních opatření," míní.

V táboře opozice ovšem rezonuje názor, že pádem Drobila začal pád i Nečasova kabinetu. A jen otázkou času, kdy se rozloží zcela.

"Některá slova nelze vzít zpět a některé příkopy bude velmi těžké zasypávat. Při první podobné kauze a ani nemusí být tak velká, bude v koalici vždy tato vzpomínka vyvolávat emoce," odhaduje pokračování trojkoalice poslanec za ČSSD Jeroným Tejc.

Socialisté totiž zásah z Hradu považují za příznak hluboké krize, kterou by jinak občanští demokraté s TOP 09 a zejména Věcmi veřejnými nedokázali sami vyřešit. A znovu by na intervenci prezidenta nemusely rozhádané strany slyšet.

 

Právě se děje

Další zprávy