Dohádáno, vláda posvětila Johnův protikorupční balíček

Veronika Lehovcová Suchá Domácí Jan Němec (redaktor) Veronika Lehovcová Suchá, Domácí, Jan Němec (redaktor)
5. 1. 2011 15:56
Nad spornými body se sejde tříčlenná komise ve složení John, Pospíšil, Kalousek
Premiér Petr Nečas
Premiér Petr Nečas | Foto: Petr Protivánek

Praha - Vláda si na svém prvním letošním zasedání odsouhlasila protikorupční strategii.

Ještě v úterý se přitom kvůli balíčku z dílny ministra vnitra Radka Johna (VV) pohádali zástupci ODS a Věcí veřejných. Radek John dokonce prohlásil, že mu ODS svými připomínkami jeho strategii "mrzačí".

Dnes všechny tři vládní strany vyvěsily vlajku míru. Po třech týdnech vyostřených hádek, kvůli kterým koalice před Vánocemi balancovala na hraně vyslovení nedůvěry, je tak schválený jeden z klíčových dokumentů.

„Podařilo se nám najít shodu i u věcí, které vypadaly problematicky. Diskuze vedla k tomu, že některé sporné části dokumentu byly upraveny," řekl premiér Petr Nečas.

„Hlasování bylo jednomyslné," podotkl ministerský předseda, který za souhlasného přitakávání Radka Johna ocenil věcnost diskuze. Za TOP 09 se přidal i ministr financí Miroslav Kalousek.

„Definitivně se stabilizovala dohoda o možnosti policie nahlížet do daňových přiznání. Dohoda spočívá v tom, že se bude jednat o jedno specializované pracoviště v rámci policejního prezidenta, které jediné bude autorizované získávat takové informace," vysvětlil Nečas jeden z původně sporných bodů.

Pět sporných bodů

  • Institut spolupracujícího obviněného
  • Ministři dojednají, za jakých podmínek bude moci obviněný s klíčovým usvědčujícím svědectvím získat beztrestnost. Nečas i John ale zdůraznili, že panuje shoda, že v této věci může rozhodovat pouze soud. Právníci varují, že obvinění budou lhát a svalovat vinu i na nevinné.
  • Odčerpávání výnosů z trestné činnosti
  • Vládě není jasné, jak ministerstvo vnitra chce pomocí daní odčerpávat majetek z výnosů trestné činnosti. Bude třeba to upřesnit.
  • Centrální registr bankovních účtů
  • Rozhodnuto zatím není o Centrálním registru bankovních účtů. To by byl benefit pro policisty, kteří teď mohou do účtů nahlížet, ale jen u konkrétních bank. Podle ODS by byl registr zbytečně drahý.
  • Veřejné zakázky
  • Podle Nečase je potřeba ještě rozpracovat návrhy Národní ekonomické rady vlády (NERV) a platformy pro veřejné zakázky při Americké obchodní komoře tak, aby se promítly do zákona o veřejných zakázkách. Nově by se měly určit také parametry zadávání nadlimitních zakázek.
  • Veřejný žalobce 
  • Upřesněna bude také možnost podat žalobu na obchodní smlouvu uzavřenou mezi obcí, městem či krajem a soukromým subjektem. Podle Nečase to teoreticky hrozí i paralýzou samosprávy. Ministr Pospíšil v této věci uvažuje také o zavedení veřejného žalobce

Sporné body vyřeší trojka ministrů

Vláda se však ani tentokrát neshodla na pěti bodech, které má vyřešit "komise" složená z ministra vnitra Radka Johna (VV), ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) a šéfa resortu financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Jde mimo jiné o zákon o veřejných zakázkách, respektive o konkrétnější definici nadlimitních zakázek.

Spor se vedl také o institut takzvaného "spolupracujícího obviněného". Tady vláda chce, aby za tzv. korunního svědka mohl pachatele, který je ochoten vypovídat, označit jen soudce.

Problémem zůstává i Johnův nápad zřídit centrální registr všech bankovních účtů, o kterém ale premiér není přesvědčen a namítá, že špinavé peníze můžou prostě mizet na zahraničních účtech.

"A v českém centrálním registru by pak byly jen účty slušných občanů," vysvětloval svůj postoj premiér.

Vyřeší se i neuralgický bod - zřízení generální inspekce bezpečnostních sborů. Zatímco Johnova koncepce se zavazovala jen ke "zpracování analýzy", vláda chce, aby ministerstvo připravilo už kompletní návrh zákona, a to do konce letošního června.

Právě kvůli generální inspekci padala v úterý a ve středu ránu ostrá slova. ODS vyslovila obavy z přílišného vlivu ministra dopravy Víta Bárty (VV) na resort vnitra, Radek John kontroval obviněním, že na policii má dál nepřiměřený vliv exministr vnitra Ivan Langer (ODS).

Definitivně do dvou týdnů

Vzájemné spory si ve středu strany podle premiéra Nečase už nevysvětlovaly a Radek John prohlásil, že i sporné body jsou v podstatě předjednány.

"Definitivně by měl být materiál přijat do dvou týdnů," upřesnil Petr Nečas.

Opozice už během jednání vlády ale namítala, že jednou věcí je strategie a druhou její realizace.

"Tak třeba v roce 2006 tu byla dobře napsaná protikorupční strategie, schválená ODS, nakonec se nepřijalo nic," je skeptický bezpečnostní expert ČSSD Jeroným Tejc.

Premiér Nečas teď ale oponuje, že tato strategie má konkrétní termíny a konkrétní úkoly.

 

Právě se děje

Další zprávy