První oběť za přežití vlády. Šéf policie odchází

Domácí Domácí
22. 12. 2010 15:50
O odchodu Oldřicha Martinů se vládní politici dohodli v úterý na Hradě
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Tajná dohoda koaličních stran a prezidenta Klause, která umožnila v úterý Nečasově vládě přežít hlasování o nedůvěře, má první zřetelný výsledek.

Po schůzce u prezidenta, který se prohlásil za garanta dohody, končí k 31. prosinci ve funkci policejní prezident Oldřich Martinů. Jeho odchod si vynutily Věci veřejné.

Jejich předseda a ministr vnitra Radek John požadoval rezignaci Martinů ještě dříve, než minulý týden vypukla korupční aféra, kvůli níž přišel o místo ministr životního prostředí Pavel Drobil. Okolnosti kolem vyšetřování případu pak tlak na Martinů ještě eskalovaly. 

Kdo a kdy odcházející hlavu policie nahradí zatím není jasné. V minulých dnech se objevili dva vážní adepti - jihomoravský policejní ředitel Bedřich Koutný a pracovník zahraniční rozvědky Jan Beroun. Žádný z nich to však podle čerstvých informací Aktuálně.cz nebude.

Okolnosti, za nichž Martinů odchází, už někteří komentátoři označili za zcela nestandardní vměšování politiků do řízení policie.

Jak se odvolával Martinů

29. listopadu: Ministr vnitra John vyzval Martinů k rezignaci. Nečas Johnovi vytkl, že ho o tom předem neinformoval.

1. prosince: Martinů se sešel s prezidentem Klausem.

3. prosince: John seznámil Klause s 19 konkrétními důvody pro odchod Martinů.

17. prosince: Martinů se sešel s premiérem Nečasem ohledně korupční kauzy ve Státním fondu životního prostředí, kvůli níž rezignoval ministr Pavel Drobil. Postupem Martinů se začala zabývat inspekce. Podle Johna Martinů vynášel citlivé informace ze spisu. Martinů to odmítl.

20. prosince: Představitelé VV předčasně opustili jednání koalice kvůli sporům o výměně policejního prezidenta, což Nečas podmínil změnou v čele vnitra. Osud vlády je před hlasováním o nedůvěře nejistý.

21. prosince: Koalice se nejspíš dohodla na jednání na Hradě na odchodu Martinů.

22. prosince: Policejní prezident Oldřich Martinů oznámil rezignaci.

Respektuji dohodu

I když trojkoalice i prezident dohodu z Hradu stále tají, informace o chystaném obětování policejního prezidenta se objevila už v úterý večer.

"Jsem připraven respektovat závěry schůzky garantované prezidentem republiky," řekl Martinů Aktuálně.cz už včera.  

Po jednání s Klausem pak pro Českou televizi uvedl, že svým odchodem chce uklidnit atmosféru v policii. A že se definitivně rozhodl právě po rozhovoru s Klausem.

"Důvodem je snaha uklidnit situaci v policii," řekl po zhruba půlhodinové schůzce Martinů. Řekl také, že se potom začne připravovat na zahraniční misi. Vládní podporu mu slíbil ministr John.

Václav Klaus věnoval Martinů stříbrnou plaketu pro osobnosti, které vynikly ve svém oboru. Odstupující policejní prezident to bere jako uznání pro celou policii.

S výběrem pomůže i ČSSD

Jak bylo uvedeno, koalice se zatím nedokázala shodnout na tom, kdo Martinů nahradí. V nejužším týmu, který bude nové jméno hledat a vybírat, budou přitom nově i sociální demokraté.

"Chci, aby krizový manažer do vedení policie přišel co nejdříve. Vyhlásím výběrové řízení a naprosto bezprecedentně bude kandidáta vybírat komise, kde budou kromě odborníků z oblasti i zástupci všech parlamentních stran," řekl Radek John.

John má na budoucího kandidáta velmi náročná kritéria, jmenoval hned čtyři. Nový policejní prezident by měl být respektovaný odborník na bezpečnostní problematiku, schopný krizový manažer, jedinec s vysokou osobní integritou a nezávislá osoba s podporou napříč politickým spektrem.

Podle informací Aktuálně.cz zasedne ve výběrové komisi exministr vnitra Martin Pecina.

Oficiálně nechtějí představitelé koalice o situaci kolem policejního prezidenta mluvit, v kuloárech se však už spekuluje, že nástupce nebude znám do konce tohoto roku.

MF Dnes pak v této souvislosti uvedla, že Věci veřejné a ODS si v dohodě rozdělily sféry vlivu. Věci veřejné si obsadí post policejního prezidenta a ODS zase chystané místo Generálního inspektora bezepečnostních sborů.

Premiér Nečas tyto invformace ve veřejném prohlášení odmítl.

Tajné podmínky

Kromě odchodu policejního prezidenta uzavřeli politici na Hradě širší okruh dohod.

Jejich znění dosud nezveřejnili, jenom prezident prozradil, že jde o nepsané dohody, které negara ntují podpisy lídrů koaličních stran, ale jeho - prezidentova- atuorita.

Na veřejnost pak proniklo pouze to, že se strany zavázaly do konce ledna přijmout protikorupční strategii, zákon o generální inspekci bezpečnostních sborů a základní koncept reforem, které chce vláda prosadit v následujícím období.

Předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD vyzval prezidenta a koalici, aby dohodu zveřejnili. Premiér Nečas něco takového nezávisle na něm na tiskové konferenci po zasedání vlády odmítl s odkazem na to, že se aktéři smlouvy zavázali zachovat diskrétnost. 

Hrozil pád vlády

Dohody a odchod Martinů jsou důsledkem vážné krize, do níž se Nečasova vláda dostala kvůli korupční aféře na Státním fondu životního prostředí. 

Spor o Martinů byl pak pokračováním této aféry.

Věci veřejné totiž podráždila schůzka Martinů s premiérem Petrem Nečasem z minulého pátku, na níž policejní prezident seznamoval premiéra s průběhem jejího vyšetřování a to bez vědomí ministra vnitra. Případ už také vyšetřuje Inspekce ministra vnitra.

Premiér Nečas po středečním jednání vlády odmítl, že by ho policejní prezident Martinů informoval o podrobnostech vyšetřování kauzy údajné korupce ve fondu životního prostředí.

Nečas považuje za přirozené, že se jako předseda vlády stýká se zástupci bezpečnostních složek. Prohlásil však, že se v žádném případě nenechává informovat o konkrétních kauzách a nemá informace z otevřených spisů.

 

Právě se děje

Další zprávy