Vláda úředníků se blíží. Známe její krizové úkoly

Petr Holub
8. 5. 2009 11:09
Fischerův kabinet čekají důležitější rozhodnutí, než měla řada předchozích vlád
Foto: ČSÚ

Praha - Designovaný premiér Jan Fischer a jeho vláda úředníků převezmou v pátek odpoledne z rukou prezidenta pověření řídit Českou republiku.

Kabinet podle všeho nečeká jen běžná administrace každodenních problémů. Bez politické podpory musí rozhodovat v důležitější agendě, než řada předchozích vlád.

Ve vzrušených časech dvou předvolebních kampaní bude volit správnou strategii pro boj s ekonomickou krizí.

Jen mírnit

Topolánkův kabinet se držel osvědčené formule užívané podle potřeby všude na světě, že krize k nám byla dovezena.

"Její dopady proto můžeme pouze mírnit," vysvětloval Miroslav Zámečník, člen premiérské rady NERV, kterou Fischer převzal po svém předchůdci Mirkovi Topolánkovi.

Právě Zámečníkovy analýzy přispěly k tomu, že se předchozí vláda zaměřila na pomoc podnikatelům, protože jen oni jsou schopni zajistit práci ostatním.

Také podle ekonomického experta ČSSD Jiřího Havla se poměry zlepší teprve tehdy, až svět opět začne mít zájem o český export. A za nezbytnou považuje také pomoc firmám: "Když neuděláme vůbec nic, může se stát, že část našich podniků nemusí přežít."

K tomu dodává, že je třeba posílit sociální síť, aby krize nepostihla domácnosti. "Oč bychom se měli snažit je, udržet soudržnost naší společnosti. Když některé skupiny pocítí dlouhodobě frustraci ze svého zhoršujícího se postavení, tak se začnou obrovsky radikalizovat," míní.

Splnit zadání obou velkých stran, které vládu úředníků podporují, je přitom prakticky nemožné. "Pokud chceme, aby vládní kroky byly účinné a aby se daly zaplatit, tak je nutné rozhodnout se pro jednu cestu. Buď podpořit firmy, anebo finanční situaci domácností," upozorňuje další člen NERVu Tomáš Sedláček.

Nesplnitelné zadání

Strany staví Fischera před prakticky nesplnitelný úkol. Má totiž zachránit firmy, pomoci domácnostem a ještě udržet deficit státního rozpočtu v rozumných mezích.

Fischer nedostane možnost "tisknout peníze" jako americký prezident Barack Obama, aby s jejich pomocí proti krizi zasáhl. Odcházející vláda se totiž dohodla s ČSSD, že letošní schodek státního rozpočtu nesmí překročit 172 miliard korun. Víc dluhů sněmovna nepovolí.

Ovšem tato částka už je vyčerpána. Topolánkova vláda navrhla deficit 38 miliard korun, už dnes je však jasné, že výpadek příjmů významně překročí 100 miliard.

První zkouškou Fischerova kabinetu tak bude jednání o protikrizových balíčcích, které může už během května schválit sněmovna. Opatření navržené politiky ODS a ČSSD mají stát 50 miliard korun. Pokud budou schváleny, deficit pod 170 miliard je nereálný. Fischer se tak může rozhodnout, který ze tří úkolů bude chtít splnit.

 

Právě se děje

Další zprávy