Vláda je kompletní. I díky kompromisům, přiznal Fischer

Kateřina Eliášová
5. 5. 2009 15:28
Designovaný premiér má po dnech tahanic s předsedy stran tým ministrů pohromadě
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pouhé tři dny před oficiálním jmenováním nové vlády má designovaný premiér Jan Fischer jasno, kdo v ní za sedne.

Všichni nominovaní odborníci dostali od Fischera nabídku ministerstvo vést a souhlasili s ní.

Fischera odpoledne přijal na Pražském hradě prezident Václav Klaus. "Předpokládám, že prezident republiky bude jmenovat vládu podle dohod v pátek v odpoledních hodinách," řekl po schůzce premiér.

Boj o finance

Sestavování vlády provázely politické třenice. ČSSD se nelíbili kandidáti navržení ODS a zelenými, šéf strany Jiří Paroubek nakonec ustoupil. Vlastní lidi se pokusil do vlády navrhnout i sám Jan Fischer, politici je ale odmítli.

Fischer už oznámil, že prioritou číslo jedna je pro něj a jeho kabinet sestavení rozpočtu. I proto se kolem osoby ministra financí rozhořel spor, který nakonec skončil nominací dosavadního náměstka na financích Eduarda Janoty. "Znám ho pětadvacet třicet let," naznačil předseda nové vlády s tím, že Janotu považuje za člověka na svém místě.

Bianco šek nedostanou

Vláda Jana Fischera nemůže počítat s tím, že by jí KDU-ČSL dala bianco šek. Prohlásil to lidovecký místopředseda sněmovny Jan Kasal. "Je potřeba dotáhnout do konce prozatím dobře probíhající evropské předsednictví," zdůraznil nejbližší úkoly.

Předseda KSČM Vojtěch Filip má jasno: "Jde o zakrytou velkou koalici." Vládu podle něj tvoří odborníci na svém místě. "Ale na druhou stranu mohu těžko souhlasit s tím, že budou v područí pánů Paroubka a Topolánka," dodal.

Janotovo jméno už dříve zmiňoval předseda ČSSD Jiří Paroubek, Topolánek ale v pondělí oznámil, že expert na sestavování státního rozpočtu jeho nabídku odmítl. A navrhl místo něj dosavadního šéfa státní pokladny Miroslava Kalouska. S tím ovšem nesouhlasil Paroubek.

Kultura Riedlbauch, spravedlnost Kovářová

Ještě v úterý dopoledne nebylo jasné, jak Fischer naloží s nominacemi na post ministra kultury a spravedlnosti.

Pro první ze zmiňovaných resortů si nakonec vybral nominanta sociálních demokratů, šéfa České filharmonie Václava Riedlbaucha.

"Nabídku vést ministerstvo jsem dostal a přijal jsem ji," napsal Riedlbauch Aktuálně.cz.

Spravedlnost nakonec přeci jen povede Daniela Kovářová, s jejíž nominací přišla ODS. A to přesto, že se Jan Fischer pokusil na tento post prosadit právníka z Úřadu vlády Petra Mlsnu. "Je to důsledek kompromisu. A kompromis nepovažuji za sprosté slovo," zhodnotil nakonec Kovářovou.

Zelení nakonec s nominacemi uspěli

Nejasnosti panovaly rovněž kolem nominací Strany zelených. Jejich nominace Ladislava Mika na ministra životního prostředí se původně nelíbila Jiřímu Paroubkovi.

Zelení se ještě pokusili své odborníky dostat i na ministerstvo školství a kultury, tady ale neuspěli.

Naopak vyhráli boj o křeslo ministra pro lidská práva a menšiny, se kterým Jan Fischer původně nepočítal. Resort i nadále povede ministr Michael Kocáb, a to přesto, že ČSSD trvala na podmínce, že v nové vládě nebude žádný ze stávajících ministrů.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Karla Hvížďaly k sestavování vlády: Nebezpečí české cesty
 

Právě se děje

Další zprávy