Ambice Fischera: Schodek rozpočtu do 150 miliard

Petr Holub
3. 5. 2009 17:13
Rozhovor: Designovaný premiér dál věří, že pro vládu získá podporu ve sněmovně.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha -  Prioritou pro připravovaný Fischerův kabinet má být přípřava rozpočtu. Jeho schodek by neměl být větší než 150 miliard korun.

"K tomuto číslu se bude vztahovat ambice mé vlády. Bude to velmi obtížné, protože zdrženliví budou muset být správci všech kapitol," uvedl pro Aktuálně.cz designovaný premiér.

Fischer, předsedové ODS, ČSSD a Strany zelených se dnes při jednání dohodli, že na některé resorty vznikající vlády navrhnou nová jména.

Jednání vyvolal právě Jan Fischer poté, co lídři stran nesouhlasili s některými jím navrženými kandidáty a hrozili nevyslovením důvěry. Fischer dál věří, že pro vládu získá podporu ve sněmovně.

Deklaroval i připravenost spolupracovat s uskupením protikrizových poradců NERV. S politickou reprezentací povede debatu o vzniku nějakého orgánu napomáhajícímu najít politický konsensus ohledně rozpočtu.  

Aktuálně.cz: Jakou míru pravděpodobnosti má plán, že prezident Václav Klaus bude jmenovat úřednickou vládu, která bude mít zaručených přes sto hlasů ve sněmovně?

Myslím, že šance (dnes v neděli odpoledne) že vše skončí úspěšně, je nyní poměrně velká. Ale samozřejmě platí, že dokud není dohoda dojednána celá, neplatí žádná její část. Nemám nicméně žádný důvod pochybovat, že by
prezident republiky Václav Klaus vládu s podporou tří stran nejmenoval. Všichni si uvědomují svoji odpovědnost a hledají přijatelné a životaschopné řešení.

Aktuálně.cz: Jakou máte od stranických předsedů Topolánka, Paroubka a Bursíka záruku, že strany budou vaši vládu skutečně podporovat?

Tři strany uzavřely veřejnou dohodu o podpoře vlády a i opakovaně ji deklarovaly. Já věřím daném slovu. Kdyby neplatilo, neplatilo by už v české politice vůbec nic.

 
Aktuálně.cz: Trval jste na výměně tří ministrů, u dvou z nich nominovaly strany nová jména. Můžete je prozradit?


To nemohu, protože jsem zatím žádné nové navrhy nedostal.

Aktuálně.cz: Dá se podle Vás uskutečnit plán, který doporučuje odcházející ministr financí Miroslav Kalousek, tedy domluvit na rok 2010 rozpočet, který nepřekročí schodek 150 miliard?

K tomuto číslu se bude vztahovat ambice mé vlády. Bude to velmi obtížné, protože zdrženliví budou muset být správci všech  kapitol. Musíme však přihlédnout i k faktu, že mandatorní výdaje lze změnit jen zákonem, což při povaze této vlády lze očekávat jen těžko. Budeme také pečlivě hledat priority. Chci, aby to nadále byla věda a výzkum, budování infrastruktury, ale i tady budeme obracet doslova každou korunu, aby šla do smysluplných projektů. Další nadměrné zvyšování schodku rozpočtu by se nám mohlo ošklivě vymstít.

Aktuálně.cz: Je tedy nezbytné škrtat investice do výzkumu a dopravy?

Jasné je, že šetřit se bude muset. Ale kde přesně, v které kapitole to bude, o tom je nyní předčasné i jen spekulovat.

Z Hradu je slyšet, že bude dobře, když designovaný premiér nebude loutkou politických stran.
Z Hradu je slyšet, že bude dobře, když designovaný premiér nebude loutkou politických stran. | Foto: Ondřej Besperát

Aktuálně.cz: Platí varianta, že vznikne komise stranických ekonomů, kteří budou na přípravě rozpočtu spolupracovat a tím zaručí, že se rozpočet nebude hned po volbách měnit?

Vznik nějakého orgánu napomáhajícího najít politický konsensus ohledně rozpočtu bych přívítal. Povedu o tom debatu s politickou reprezentací. Jsem ale realista, bude volební kampaň a byl bych příjemně překvapen, kdyby se
politické strany v předvolební době byly schopny shodnout na něčem tak politicky citlivém, jako je rozpočet.

 

Právě se děje

Další zprávy