Ve vládě se strhne bitva o daně pro uhlí a plyn

Pavel Baroch
22. 5. 2007 20:58
Bursík chce více podpořit ekologický plyn
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Ministr životního prostředí a předseda Strany zelených Martin Bursík se nechce smířit s tím, že by i po odstartování ekologické daňové reformy bylo výrazně nevýhodné topit si ekologickým plynem než si vyhřívat dům "špinavým" uhlím. Hodlá ještě na poslední chvíli upravit ekologickou daňovou reformu ve prospěch plynu. Vláda rozhodne o ekologické dani v rámci celé reformy financí ve středu.

"Musíme ten problém ve středu vyřešit, ta věc je ještě otevřená," řekl Aktuálně.cz Bursík. O konečné podobě ekologické daňové reformy se podle všeho rozpoutá uvnitř koalice velmi ostré vyjednávání.

Podle původního návrhu ministerstev financí a životního prostředí mělo od příštího roku podražit uhlí o 9,1 procent a plyn měl být od "nové" daně osvobozen. Jenže proti tomu se postavil ministr průmyslu Martin Říman (ODS).

Poslední verze tak počítá s tím, že plyn podraží o 4,2 procenta. I když je to o více než polovinu méně než ekologická sazba na uhlí, i to stačí, aby plyn zůstal výrazně dražší než uhlí. Už dnes totiž průměrná rodina zaplatí za vytápění plynem o několik tisíc korun ročně víc, ekologická daň rozdíl mezi uhlím a plynem pouze sníží.

Ministr Martin Říman: Plyn se zvýhodňovat nebude.
Ministr Martin Říman: Plyn se zvýhodňovat nebude. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Plyn zůstane pořád dražší," potvrdil Aktuálně.cz mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

Topení uhlím poškozuje zdraví

Smyslem ekologické daně je přitom více zatížit ta paliva, která škodí lidskému zdraví a přírodě, a tím motivovat k využívání ekologicky přijatelnějších surovin.

Pokud zůstane ekologická daňová reforma v současné podobě, obyvatele především v menších obcích nebude nic nutit, aby přešli z uhlí na ekologicky přijatelnější paliva. Právě topení uhlím je jedním z hlavních důvodů, proč většina lidí v zemi dýchá znečištěný vzduch.

Před lety přitom stát nutil k vytápění plynem právě se zdůvodněním, že jde o čištější palivo. Na plynofikaci obcí šly miliardy korun.

Ekologická daňová reforma
Autor fotografie: sh

Ekologická daňová reforma

JAK ZDRAŽÍ UHLÍ A PLYN

Pokud vláda schválí současnou verzi ekologické daňové reformy zaplatí od příštího roku průměrná domácnost v rodinném domě, která protopí osmdesát gigajoulů, o zhruba tisíc korun víc za plyn a o asi osmnáct set korun víc za uhlí.

Vše o reformě

Blogy na Aktuálně

Bohuslav SOBOTKA: Jak Nečas s Kalouskem vrtí psem Jan HERZMANN: Socdem dotahuje

Jenže pak začala cena plynu růst a lidé se masivně začali vracet k topení uhlím, někteří dokonce v kamnech spalují odpadky. Zplodiny přitom prokazatelně poškozují lidské zdraví, jak dokazují nové vědecké poznatky.

  • Nové poznatky o smogu: Ničí průdušky ve velkém - podrobnosti ZDE

"Byla by to prohra," okomentoval plánované zdražení plynu mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar. Proti zdražení plynu se podle očekávání postavila česká plynárenská unie. Podle jejího generálního sekretáře Josefa Kastla lze očekávat, že k topení méně ekologickými palivy přejdou od příštího roku další lidé.

"Odmítnutí původního návrhu ministerstva financí a ministerstva životního prostředí podporujícího plyn pro domácnosti a kogeneraci, jde proti samotnému smyslu ekologické daňové reformy," prohlásil Kastl.

Říman: Všechno, nebo nic

Ministr průmyslu Martin Říman pro Aktuálně.cz uvedl, že zdaněno musí být buď všechno, nebo nic. Tvrdí, že mnohé domácnosti si nemohou vybírat, který typ paliva si vyberou. Například proto, že k nim nebyl zaveden plyn.

"Někteří lidé nemají na vybranou a byli by poškozeni. Automaticky bychom z nich udělali poražené," řekl Aktuálně.cz Říman.

Předseda zelených a vicepremiér Bursík se ovšem ještě nemíní vzdát. Pokud nemají být žádné výjimky a podražit má i plyn, požaduje, aby se zdanilo i uhlí pro výrobu elektřiny. Takové použití uhlí bylo zatím z ekologické daňové reformy vyjmuto.

Pokud se zdaněním uhlí pro výrobu elektřiny nebudou koaliční partneři souhlasit, bude Bursík trvat na výjimce pro plyn.

"Buď žádné výjimky nebudou, nebo budou a na jejich podobě se dohodneme," řekl Aktuálně.cz Bursík.

 

Právě se děje

Další zprávy