Zelení vs. zbytek vlády: spor o ekologickou daň

Petr Holub
16. 5. 2007 20:30
Zelení utrpěli při jednání o reformě dílčí neúspěch
Foto: Martin Boubín

Praha - Jednání vlády o reformě veřejných financí ve středu rozbouřila ekologická daň. Plán zelených, na kterém především stavěli svou předvolební rétoriku, je ohrožen.

Ministři z ODS i KDU-ČSL odmítají podle informací Aktuálně.cz návrh vicepremiéra Martina Bursíka, který doporučil, aby se od ledna 2008 zdanila elektrická energie a uhlí.

Odpůrcům nevadila ekologická daň jako taková, kritizovali její dopady na trh s energiemi. Zvýhodnila by totiž plyn, kterému se daň vyhne.

Bursík se neprosadil s upozorněním, podle kterého spalování plynu méně škodí životnímu prostředí. Větší ohlas měl argument, že ekologická daň zvýhodňuje palivo dovážené z Ruska na úkor domácích zdrojů. Tím oslabuje energetickou bezpečnost země.

Konflikt zatím ještě nebyl uzavřen. Ministři budou hlasovat o celém reformním balíku až za týden a Bursík má ještě čas, aby své oponenty přesvědčil.

Elektrospotřebiče má Říman

Středeční schůze však naznačila, že nebude mít snadnou úlohu. Hlasování ministrů ODS a KDU-ČSL odmítlo Bursíkův návrh na změnu legislativního plánu vlády. Chtěl prosadit, aby se resort životního prostředí mohl podílet na přípravě novel zákonů o hospodaření s energií a o hornické činnosti. Oba se totiž životního prostředí týkají například zákon o hospodaření s energií má stanovit ekologické normy pro elektrické spotřebiče.

Tomu se bránil ministr průmyslu Martin Říman (ODS), který má obě normy na starost. Upozornil, že je zavedeným zvykem, aby zákon zpravidla připravoval pouze jeden úřad. Průmyslový resort se také neúčastní přípravy všech zákonů, které se týkají například podnikání, ale spokojí se s tím, že podá připomínky.

Říman přesvědčil všechny kolegy s výjimkou ministrů za Stranu zelených.

Poplatky u lékaře nevadí

Spor o ekologickou daň byl spíše výjimkou - jinak debata o reformě zatím probíhá hladce. "Nešlo o spory, spíše se vysvětlovalo," popsal průběh schůze jeden z jejích účastníků.

Lidovci přijali s pochopením dokonce i vysvětlení ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) o poplatcích u lékaře. KDU-ČSL totiž požadovala, aby od nich byly osvobozeny děti do patnácti let i těhotné ženy. Nakonec se však ukázalo, že rodiče dětí do tří let platit nemusí, počítá se i s kompenzacemi pro ostatní rodiny s dětmi.

Vyjasnil se i rozpor, se kterým přišel ministr zemědělství Petr Gandalovič. Chtěl od daní osvobodit převod půdy mezi nejbližšími příbuznými. Nakonec se ale ministři dohodli, že tento problém se může vyřešit pomocí jiného návrhu, který osvobozuje od daní dary mezi příbuznými.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Foto: Ludvík Hradilek
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
ZDE se můžete podívat, jak si reformu představuje trio Kalousek-Sobotka-Tlustý

 

Právě se děje

Další zprávy