Úsvit loni utrácel. Skončil ve ztrátě přes 32 milionů

ČTK ČTK
Aktualizováno 3. 4. 2015 15:15
Hnutí, které má jen devět členů, dalo za předvolební kampaně více než 21 milionů.
Hnutí Úsvit.
Hnutí Úsvit. | Foto: Hnutí Úsvit

Praha - Opoziční hnutí Úsvit, které dělí spory i kvůli hospodaření, skončilo loni ve ztrátě 32,3 milionu korun. Hnutí získalo podle výroční finanční zprávy 23,8 milionu, náklady mělo ve výši 56,1 milionu korun. Výroční finanční zprávy stran a hnutí za loňský rok jsou od pátku přístupné v parlamentní knihovně.

Hnutí loni dalo na kampaně před evropskými, senátními a komunálními volbami celkem 21,3 milionu korun. Provozní výdaje činily skoro 34,4 milionu. Od státu v podobě příspěvku na činnost a na úhradu volebních výdajů dostal Úsvit 23,4 milionu korun. Dalším příjmem hnutí byly dary celkem za 225 tisíc korun.

Nejštědřejším dárcem byl poslanec Karel Pražák, věnoval 110 tisíc korun. Ve čtvrtek Pražák sdělil, že z poslanecké frakce Úsvitu vystoupil. Úsvit evidoval celkem čtyři dary od jednotlivců. Advokátka Klára Samková, která měla původně vést kandidátku Úsvitu v evropských volbách, dala hnutí 50 tisíc korun.

Poslanec Jiří Štětina daroval 20 tisíc. Čtvrtým dárcem byl Walter Matlášek z Českých Budějovic, který věnoval 15 tisíc korun. Úsvit měl jediného firemního dárce, Optika Daněk mu poslala 30 tisíc.

Výroční finanční zprávu hnutí podepsali všichni členové předsednictva kromě Tomia Okamury. Úsvit by kvůli tomu mohl mít problém, protože statutárním orgánem je podle rejstříku politických stran a hnutí vedle výkonného tajemníka a místopředsedy Jana Zilvara právě předseda Okamura.

SPO má štědré dárce

Naopak Strana práv občanů hospodařila za loňský rok s přebytkem 4,2 milionu. Strana, která má nyní zastoupení v Senátu, loni vykázala poměrně štědré příjmy od dárců z řad jednotlivců i firem. Celkem jí poslali skoro 10,8 milionu korun.

Z výroční finanční zprávy vyplývá, že partaj vykázala příjmy 12,8 milionu korun. Sponzorské dary tvořily jejich drtivou většinu, další část představoval státní příspěvek na činnost téměř 1,9 milionu korun. Náklady SPO činily celkem asi 8,5 milionu korun, z toho čtyři miliony vydala strana na předvolební kampaně.

Jednotlivci poslali SPO, která donedávna nesla v názvu i Zemanovo příjmení, čtyři desítky darů. Vesměs nešlo o nějaké drobné částky, ale o sumy v řádech desetitisíců a statisíců korun. Nejvyšší dva dary činily shodně půl milionu korun. Místopředseda strany, prezidentův poradce a jednatel české pobočky firmy Lukoil Martin Nejedlý poslal 300 tisíc korun.

Sponzorské příspěvky SPO věnovalo také 25 společností.

 

Právě se děje

Další zprávy