Topolánek hledá spojence. Pomůže Paroubek?

Petr Holub
27. 11. 2008 9:07
Šéf ČSSD bude výměnou požadovat například předčasné volby
Protivníci či spojenci?
Protivníci či spojenci? | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Analýza - Upravit loňský reformní balík, prosadit ve sněmovně rozpočet a ve vládě reformu zdravotnictví, domluvit smlouvu o neútočení během evropského předsednictví.

Aby splnil před koncem roku své hlavní úkoly, potřebuje premiér Mirek Topolánek spojence. Nabízí se šéf opozice Jiří Paroubek, svou pomoc však chce dobře zaplatit. Může žádat dokonce předčasné volby.

Kolik poslanců má koalice

Jednání o zdravotnické reformě i krach 43. schůze sněmovny ukazují, že premiér nemůže spoléhat na jednotu koalice.

Dohodu o zdravotnictví komplikují lidovci i dvě vzbouřené poslankyně zelených. Schůzi sněmovny zablokoval Vlastimil Tlustý s dalšími dvěma kolegy z ODS. Nelíbí se mu totiž, že vláda navrhla novelu loňského reformního balíku a chce zrušit plánované snížení daně z příjmu na 12,5 procenta.

Tím roste riziko, že se koalici nepodaří schválit ani rozpočet, protože Tlustý o jeho kvalitách také pochybuje. Nahradit koaliční výpadky hlasy čtyř odpadlých sociálních demokratů se nemusí vždy podařit, jak také ukázala 43. schůze.

Noví spojenci na obzoru

Topolánkovi a Paroubkovi lidé v těchto dnech vyjednávají o ceně, kterou musí koalice zaplatit sociálním demokratům, aby tolerovala vládu během předsednictví. "Sociální demokraté zatím zvyšují svou cenu," charakterizoval jednání předseda Strany zelených Martin Bursík.

Zároveň spolu ODS a ČSSD bojují o sněmovnu. Sociální demokraté odmítají rozpočet i úpravu daní, na druhé straně se snaží prosadit zrušení zdravotnických poplatků.

Fakta
Autor fotografie: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Fakta

Co chce Topolánek:

Napravit chybu své reformy Zajistit rozpočet Ukázat před kongresem, že má většinu ve sněmovně Zajistit klidné předsednictví

Paroubkova cena:

Funkce ve sněmovně Upravit rozpočet Zrušit poplatky Svrhnout vládu

Během diskusí o toleranci při evropském předsednictví mohou velké strany najít kompromis pro jednání o rozpočtu.

Co žádá Paroubek

Sociální demokraté už oznámili některé požadavky. Patří mezi ně status quo ve sněmovně, kde se koalice nebude opozici snažit sebrat funkce a umožní nahradit předsedu sněmovny Miloslava Vlčka Paroubkem.

Vláda by podle ČSSD měla zároveň prosadit ratifikaci Lisabonské smlouvy.

Oba požadavky jsou zároveň součástí Topolánkovy nabídky a stačí se tedy dohodnout na formulacích.

Strany už začaly jednat také o kompromisu nad rozpočtem. Sociální demokraté například mohou vládní návrh propustit, pokud ministr financí Miroslav Kalousek slíbí, že při očekávaném propadu příjmů nebude škrtat ve výdajích a připustí vyšší deficit. K tomu mohou žádat zrušení zdravotnických poplatků.

Na vlastní nebezpečí

Každá dohoda ODS-ČSSD zvyšuje politická rizika pro ty, kteří ji uzavřou.

Topolánek má zájem o dohodu nad předsednictvím ještě před kongresem, který proběhne už za týden. Je připraven na kritiku kvůli podpoře Lisabonské smlouvy.

Při dohodě nad přerozdělením funkcí ve sněmovně a nad rozpočtem by ovšem čelil obvinění, že obnovuje opoziční smlouvu z let 1998-2002. Z takového pohledu je pro něho bezpečnější znovu sebrat všechny koaliční síly a prosazovat rozpočet i daňové změny na mimořádné schůzi proti ČSSD.

Paroubkovi může každá dohoda uškodit v očích voličů. V kampani do krajských voleb je ujišťoval, že hlasy pro ČSSD přispějí k pádu Topolánkovy vlády. Obvinění, že zapomněl na sliby a Topolánka měsíc po volbách naopak zachránil, se vyhne požadavkem předčasných voleb, například na podzim 2009. 

 

Právě se děje

Další zprávy