Na kongresu chci projít soutěskou smrti, říká Topolánek

Kateřina Eliášová
24. 11. 2008 13:06
Šéf ODS: Nechci ani populismus, ani doktrinářství
Na kongresu se Topolánek i Bém utkají o křeslo předsedy ODS
Na kongresu se Topolánek i Bém utkají o křeslo předsedy ODS | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Už za dva týdny bude ODS na svém kongresu rozhodovat, kdo stane v jejím čele na další dva roky a kdo stranu povede do parlamentních voleb.

V tuto chvíli to vypadá, že to bude boj stávajícího předsedy Mirka Topolánka s pražským primátorem Pavlem Bémem, který je zároveň 1. místopředsedou strany.

Oba muží představují dvě názorové skupiny. Zatímco Bém hlásá návrat ke kořenům, Topolánek chce stranu spíše otevřít i lidem, kteří nejsou typickými voliči ODS.

Podle Topolánka by nejhorší variantou bylo, pokud by kongres zvolil do vedení lidi z opačných táborů.

"Já bych se obával toho, že bych prošel těsnou většinou kongresem. Nebo že by byl zvolen tým z lidí, kteří by ´nedýchali stejný vzduch´ a s mandátem, který by ho nějakým způsobem limitoval," řekl premiér v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz.

Aktuálně.cz: V poslední době ODS mluví nejednotným jazykem. Slyšíme o návratu k modrým kořenům, rozkračování se, rozpažování se... Jakou z těch filozofií tedy vyznáváte Vy a s jakým programem byste stranu vedl?

Rozkračování bylo za doby Josefa Zielenience. Dle mě to bylo programové rozmělnění na celé voličské spektrum. Já jsem proti. Tvrdím, že ODS musí mít jasný, čitelný a srozumitelný program. S tímto programem musíme být schopni oslovit daleko větší množství lidí. Nejenom ty, kteří si v sobě pořád nesou antikomunismus, ale i ty, kteří vnímají lidskoprávní otázky, celou živnostenskou střední třídu, inteligenci... Což jde i s poměrně sevřeným programem. To je to moje rozpažení.

A.cz: Čeho by se teď mela ODS podle Vás vyvarovat?

Pro ODS existuje určité riziko, kterým procházela i koncem 90. let. Že se bude na jedné straně vézt na vlně průzkumů a bude chtít reagovat na tu porážku zvýšením míry populismu a na druhé straně určitou rigiditou programu. S tím ale může mít elektorát tak patnácti procent voličů a ne čtyřicet, které potřebuje strana, která chce převzít vládní odpovědnost. Obě ty tendence v ODS jsou, je to normální. To si musíme vyříkat.

Mezi Skyllou a Charibdou

A.cz: A jaké je tedy Vaše pojetí?

Já budu chtít projít mezi Skyllou a Charibdou populismu na jedné straně a doktrinářství na straně druhé. To není žádná střední cesta, ale průchod soutěskou smrti.

A.cz: A když se to nepodaří?

Pokud ODS touto soutěskou neprojde a obrátí se k tomu doktrinářství nebo populismu nebo k obému, tak podle mě skončí na dvaceti procentech a nikdy už nebude vládní stranou, která je schopna realizovat svůj program. Vždy bude odkázána na podobnou koalici jako teď, nebo nedejbože - což je daleko pravděpodobnější - na dlouhodobý svazek s ČSSD. To pak vede k rozmělnění politiky a k nárůstu extremismu, jako se to stalo například v Rakousku.

A.cz: To vaše rozkročení je směrem do středu, to přeci musí mít nějaké mantinely?

Ta diskuse pravice - politický střed - levice je sice politologicky asi správná, nicméně je to spíše o voličských skupinách. Dnes jsme například ztratili střední vrstvu, učitele, lékaře. Je to spíše o tom, že musíme být schopni tyto voličské skupiny oslovit. Nadto také například důchodce, mládež nebo ženy. To ovšem neznamená, že bychom ustupovali z toho základu, z těch modrých kořenů.

Jdu si pro silný mandát

A.cz: Jaké si dáváte šance na kongresu?

Dneska už to není o tom, jestli budu nebo nebudu zvolen. Jde o to, jaký tým a s jakým mandátem povede ODS do budoucna. Já bych se obával toho, že bych prošel těsnou většinou kongresem. Nebo že by byl zvolen tým z lidí, kteří by "nedýchali stejný vzduch" a s mandátem, který by ho nějakým způsobem limitoval. To by bylo ještě horší, než kdybych nebyl zvolen.

A.cz: Co pro Vás znamená silný mandát?

Silný mandát je, že já si řeknu, jak si myslím, že by měla vypadat politika ODS. S čím chci vyhrát příští volby. A silný mandát je, že mi to kongres odsouhlasí.

 

Právě se děje

Další zprávy