První analýza říká: Za prohru ODS může střední třída

Petr Holub
24. 11. 2008 18:15
Studii krajských voleb zveřejnila vysoká škola CEVRO
Momentka z kampaně ČSSD v Brně
Momentka z kampaně ČSSD v Brně | Foto: Attila Racek

* Topolánkova strana ztrácela proti roku 2006 nejvíc u úředníků, učitelů a zdravotníků * ODS to letos vůbec poprvé prohrála i u věkové kategorie 30-44 let, získala ji ČSSD * ČSSD také nejvíc bodovala u prvovoličů do 20 let

Praha - Vysoká škola CEVRO zveřejnila vůbec první ucelenou analýzu, která říká, proč občanští demokraté prohráli podzimní volby natolik zdrcujícím způsobem.

"ODS ztratila tam, kde byla silná: Také u lidí s průměrnými a mírně nadprůměrnými příjmy," popsal hlavní důvod volební porážky občanských demokratů Daniel Kunštát z agentury CVVM, který na CEVRO přednáší.

Častěji než ČSSD volili občanské demokraty pouze lidé z příjmové skupiny nad 40 tisíc měsíčně.

Voliči tak reagovali na reformu veřejných financí. Zatímco lidé s platem nad 40 tisíc daňovými změnami získali, střední třída zaplatila reformní náklady.

V průzkumu z počátku listopadu Kunštát zjistil, že Topolánkova strana proti roku 2006 nejvíc ztrácela u úředníků, učitelů a zdravotníků. Právě v těchto kategoriích šly letos reálné platy nejvíc dolů.

Osudové léto 2007

"ODS ještě nikdy se sociálními demokraty neprohrála u věkové kategorie 30-44 let. Až letos," dodává Kunštát. ODS překonala Paroubkovu stranu jen u lidí pod 30 let.

ČSSD ovšem nejvíc bodovala u prvovoličů, tedy mládeže do 20 let.

Výsledky publikované na CEVRO odpovídají výzkumu, který v pondělí zveřejnila společnost STEM, i údajům z povolební analýzy ČSSD. Analýzu si zaplatili také občanští demokraté, zatím však výsledky tají.

Pro vítězství levice byla podle Kunštáta rozhodující polovina roku 2007. Právě tehdy vládní koalice prosadila ve sněmovně reformní batoh a ČSSD poprvé od roku 2002 předstihla v preferencích ODS.

"Před rokem se zvětšil náš voličský potenciál až na 50 procent. Pak už záviselo na tom, aby lidé přišli k volbám," potvrzuje sociálnědemokratický analytik Oto Novotný.

Také Kunštát míní, že sociální demokraté mohou ještě posílit. "Mezi nevoliči byl větší podíl příznivců ČSSD než mezi těmi, kteří volili," říká.

Psychická bariéra ODS

Experti CEVRO ocenili profesionální kampaň sociálních demokratů, kteří vsadili na agresivní politický marketing. "Využívali sociologické průzkumy, dokázali zvolit jednoduchá témata a veřejné kampaně včetně těch negativních," vysvětlil Marek Buchta.

Připomněl, že sociální demokraté začali kampaň už v dubnu, kdy pod heslem "ODS minus" kritizoval i vládní reformy. Posléze představili své kandidáty a oslovili konkrétní cílové skupiny, tedy důchodce a ženy.

Volební tažení zakončili několik dní před volbami billboardem s rukou ukazující palcem dolů a s nápisem "Skoncujte s vládou ODS".

"Bylo vidět, že dělají svou kampaň s chutí," podotkl Buchta.

Předvolební agitky...
Předvolební agitky... | Foto: Archiv

Ostatní strany včetně ODS nedokázaly překonat psychickou bariéru, která jim brání politický marketing využívat. Z průzkumů dokonce vyplývá, že si to voliči občanských demokratů nepřejí.

Jednou z mála výjimek byl pokus ústeckého hejtmana Jiřího Šulce. Svým billboardem "Makejte gádžové, ať se máme dobře" upozornil na zneužívání sociálních dávek, nakonec se ale k němu sám nehlásil.

Střelci do vlastních řad

Občanští demokraté ztratili také špatnou disciplínou.

"Nepodařilo se jim skrýt osobní antipatie uvnitř strany. To považuji za klíčový faktor, který poškodil mediální obraz ODS před volbami," upozornil na semináři CEVRO Pavel Herot z mezinárodní společnosti Media Tenor zabývající se mediálními analýzami.

Analytiky Media Tenoru při zkoumání rozhlasových a televizních zpráv z období před volbami překvapilo, že negativních výpovědí o premiérovi Topolánkovi v roce 2008 bylo čtyřikrát víc, než o premiérovi Grossovi v roce2004.

Hlavní důvod našli v chování straníků. Před čtyřmi lety byl v ČSSD hlavním střelcem do vlastních řad Zdeněk Škromach, který kritizoval obnovení koalice s lidovci a Unií svobody. Byl však relativně opatrný a stranu také chválil.

Tentokrát byl uvnitř vládní ODS hlavním kritikem strany sám Topolánek, když ji z pěti výroků odsoudil čtyřikrát. Jeho stížnosti se týkaly zvláště rebela Vlastimila Tlustého i jeho spojenců, odsuzoval také poslance Jana Moravu a svého prvního zástupce Pavla Béma.

Tlustý a jeho spojenci to Topolánkovi vydatně vraceli, do přestřelky se na premiérově straně významně zapojil předseda poslanců Petr Tluchoř.

"Kauza Kořistka před čtyřmi lety neohrozila vítězství ODS, tentokrát sociální demokraty neohrozil případ Kočka," popsal mediální dopady známých afér Pavel Herot. U případu Tlustý-Morava však negativní dopad pro ODS nevyloučil.

 

Právě se děje

Další zprávy