Kdo smí kárat Topolánka? Bendl ano, ale Šulc ne

Petr Holub
22. 11. 2008 21:15
Analýza : Za volební prohru ODS mohou také kraje. Ale jen některé
Mirek Topolánek se stal terčem pro hejtmany.
Mirek Topolánek se stal terčem pro hejtmany. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Kdyby se krajské organizace v Hradci Králové, Liberci nebo v Karlových Varech snažily aspoň tak, jako Středočeši a Jihočeši, mohla ODS získat tři hejtmanská místa.

Tak zní stručný výsledek analýzy krajských voleb, kterou udělalo Aktuálně.cz.

Kdyby se letos volilo v Praze, zůstala by ODS nejsilnější stranou, získala by však sotva víc než třetinu hlasů. To vyplývá z výsledků senátních voleb.

Vlastní analýzu na téma volební porážky má v ruce i vedení ODS, jednat o ní bude na nedělní výkonné radě.

Strana míří na jih

Kritizovat pražské centrum za prohrané volby mohou s klidem odstupující středočeský hejtman Petr Bendl, jeho budějovický kolega Jan Zahradník i zlínský Libor Lukáš.

Ve srovnání s minulými krajskými i sněmovními volbami ztratila ODS právě v jejich krajích nejméně. Když se odhlédne od extrémního vítězství před čtyřmi lety a letošní výsledky se srovnají s "normálními" volbami roku 2000, tak je vidět, že Topolánkova strana nejvíc získala v Bendlově, Zahradníkově a Lukášově regionu.

Při celkovém pohledu na výsledkovou mapu je vidět, že občanští demokraté dlouhodobě posilují v jižní polovině Čech a na Moravě s výjimkou Jihomoravského kraje.

Ztratili především v regionech, kde byli ještě před osmi lety suverénní, tedy na Královéhradecku a Liberecku. Nebýt neobvykle vysokých ztrát, ODS by zdejší volby vyhrála i v tomto nepříznivém roce.

Na Ústecku a Karlovarsku se v posledních letech dařilo ODS posilovat, před čtyřmi lety tam získala 40 procent, což bylo jen o 4 procenta méně, než ve středních Čechách. Letos brala v obou krajích pod Krušnými horami 20 procent, zatímco ve středních Čechách třetinu. Hejtmani Josef Pavel a Jiří Šulc si na Topolánka stěžovat nemohou.

Blahobyt volí ODS

Až v druhé řadě, přesto voliči ocenili schopnosti krajských vlád pod taktovkou ODS. Přehled o posilování či oslabování ODS v regionech překvapivě odpovídá žebříčku Aktuálně.cz, jak se v posledních letech zlepšuje život v krajích a jak pracují krajské reprezentace.

Voliči dali svým dosavadním hejtmanům více hlasů zpravidla tam, kde se život očividně zlepšuje. Vedle středních a jižních Čech se to týká i Plzeňska, Vysočiny a Olomoucka. Výjimkou proti pravidlu je Zlínsko.

ODS naopak propadla tam, kde kvalita života spíše stagnuje, tedy v severních regionech Čech. Ztráty hlasů v úspěšných Pardubicích a v Brně je možné připsat tomu, že výraznějšími představiteli pravicových koalic byli lidovci.

Král z Humpolce

Na prosincovém kongresu může těžko platit argument, že ODS v Praze je kvalitnější než sesterské organizace v krajích.

Získala tři senátní křesla, její kandidáti však měli v prvním kole jen mezi 25 a 30 procenty hlasů, což je historicky nejhorší výsledek. V procentních bodech jde o ještě hlubší propad proti sněmovním volbám před dvěma lety, než na Karlovarsku, na druhé straně je v Praze odkud padat.

Spíše než pražští kandidáti, kteří se nakonec do Senátu dostali, tak zaslouží pochvalu šéf humpoleckého pivovaru Stanislav Bernard, který získal na Pelhřimovsku v prvním kole dokonce víc hlasů, než měla ODS ve volbách před dvěma lety.

Výjimečnému výsledku Bernarda se blíží kladenský primátor Dan Jiránek, bývalý liberecký hejtman Petr Skokan, ředitel hradecké nemocnice Leoš Heger a obhájci senátorských mandátů na Olomoucku, Frýdecku a v Ostravě.

 

Právě se děje

Další zprávy