ČSSD s ODS? Za Zemana to bylo také, říká Paroubek

Martina Macková
19. 11. 2008 21:35
Hašek plánuje Zemanovi svoji smlouvu s ODS vysvětlit
Gesto, které je nyní v nedohlednu. Paroubek a Zeman se nesejdou
Gesto, které je nyní v nedohlednu. Paroubek a Zeman se nesejdou | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Velké usmíření se nekoná. Je jisté, že Miloš Zeman se i přes povolební nabídku Jiřího Paroubka do Lidového domu nevypraví.

Smír expředsedy se současnou hlavou strany zhatili sami spolustraníci. Zeman totiž zásadně nesouhlasí s tím, že ČSSD uzavírá tzv. velké koalice v krajích s ODS.

Nesejdeme se

"Byla to jedna z podmínek pro naše setkání a jelikož se tak děje, je jasné, že k němu nedojde," potvrdil Aktuálně.cz Zeman, který neupřesnil, co by jeho rozhodnutí nyní mohlo změnit.

Koalici s ODS uzavřela ČSSD v Jihomoravském a v Jihočeském kraji. "Není to příliš důležité, zda se my dva sejdeme," uzavřel Zeman.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek je v zahraničí, Aktuálně.cz poslal komentář prostřednictvím SMS zprávy. "Miloš Zeman není naprosto v situaci, která by mu dávala morální či jiné právo klást mi podmínky. Pokud se chce vrátit do ČSSD, uvítám to. Pokud se chce zastavit na kus řeči v Lidovém domě, určitě si udělám čas, abych s ním promluvil. Ostatně po krajských volbách v roce 1998 strana pod jeho vedením zaznamenala katastrofální porážku a po ní se v krajích vytvořilo několik velkých koalic," myslí si Paroubek.

Zeman: Omluvte se mi za kauzu Altner

Kromě podmínky, že ČSSD nebude uzavírat velké koalice, Zeman chtěl před klíčovou schůzkou po vedení strany omluvu za kauzu Altner a také obnovení kontaktů s Paroubkem podmínil tím, že se lídr ČSSD v Ústeckém kraji Jaroslav Foldyna stane hejtmanem.

Předseda Paroubek se přitom cíleně začal míru se Zemanem blížit a vypadalo to, že setkání by nemělo nic stát v cestě.

Už před časem dokonce osobně zasáhl v Ústí nad Labem poté, co sociální demokraté vyřadili Foldynu z vyjednávání o koalicích. Foldyna, který volby v Ústeckém kraji de facto vyhrál, teď může mluvit do jednání jako poradce.

Foldyna sám získal přes devět tisíc preferenčních hlasů a socialisté pod jeho vedením 22 mandátů v krajském zastupitelstvu. Při předvolební kampani ho přijel podpořit Zeman osobně a Paroubek to kvitoval s potěšením.

Michal Hašek dnes podepsal koalici s ODS
Michal Hašek dnes podepsal koalici s ODS | Foto: Jan Langer

Hašek: Rád to Zemanovi vysvětlím

Zemanovu podmínku se sociálním demokratům nepodařilo splnit mimo jiné kvůli šéfovi poslaneckého klubu Michalu Haškovi. Ten se stane jihomoravským hejtmanem v koalici s ODS a říká: "Mrzí mě postoj Miloše Zemana, ale nerozumím jeho logice."

Poslanecký šéf totiž míní, že udělal na jihu Moravy v podstatě totéž, co Zeman na celostátní úrovni v roce 1998. Tedy dojednal opoziční smlouvu a lidovce poslal do opozice.

"Kdyby to bylo možné, byla by nyní u nás v regionu kopie jeho opoziční smlouvy. Ale v krajích a obcích je vždy nutné, aby každé hlasování schválila nadpoloviční většina všech zastupitelů. Není možné, aby část z nich prostě odešla. Proto je to koaliční dohoda," říká.

Hašek plánuje, že Zemanovi svoje důvody pro takovou koalici vysvětlí. "A byl bych rád, aby řekl, co jsem udělal špatně. Vyjednali jsme maximum z programového a kompetenčního pohledu. Nechci být záminkou ve vztahu, ani nebudu dělat zprostředkovatele mezi předsedou a panem Zemanem," řekl Aktuálně.cz.

Zeman může pomoci k vládě

Zeman už dřív řekl, že jeho spor s Jiřím Paroubkem byl právě a jen o velké koalici.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Naše spory nebyly osobní, ale věcné. A vlastně jen jeden jediný, zda jít do velké koalice, nebo ne. Já sem zastáncem opoziční smlouvy, byl to velmi efektivní projekt," komentoval Zeman.

Zemanův návrat k ČSSD by mohl současnému šéfovi Lidového domu pomoci k přesvědčení "přeběhlíků" z řad sociální demokracie, aby v hlasování o nedůvěře svrhli vládu Mirka Topolánka.

"Byl bych rád, kdyby se vrátil. Určitě ten vzkaz pochopí," řekl Paroubek, těsně po volbách a poté napsal Zemanovi v dopise: "Je třeba zapomenout na minulost a udělat za ní tlustou čáru. Stejně tak bych Tě chtěl požádat, abys promluvil s pány Melčákem a Pohankou, kteří veřejně deklarují úctu k Tvým názorům a Tvůj vliv na jejich rozhodování."

Zeman nikdy nesliboval, že se do ČSSD jako člen vrátí. Pomoc ale nevyloučil. "Bude lepší, když budu sympatizujícím nestraníkem, který ČSSD občas podpoří, občas zkritizuje její funkcionáře. V ČSSD jsou lidé, kterých si vážím, ale také lidé, kterých jsem si přestal vážit, po prezidentské volbě 2003. Stýkat se s některými lidmi, kteří ČSSD poškozují, by nebylo dobré pro stranu, ani pro mě," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy