TOP 09 dala zelenou koaliční smlouvě. Zbývá už jen ODS

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
12. 7. 2010 11:30
Výkonná rada TOP 09 souhlasí s podpisem koaliční smlouvy
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Výkonná rada TOP 09 už dala jednomyslně zelenou koaliční smlouvě a souhlasí, aby ji předseda strany Karel Schwarzenberg, místopředseda Miroslav Kalousek a předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík v pondělí v šest večer podepsali v Hrzánském paláci v Praze spolu se zástupci ODS a Věcí veřejných. (Celá koaliční dohoda ZDE!)

Oficiálně to strana oznámí na tiskové konferenci. U TOP 09 se ostatně nesouhlas ani nečekal.

"Výkonná rada má 41 členů, přítomno jich bylo 35, všichni byli pro," upřesnil Miroslav Kalousek. "Odteď budeme prosazovat nikoliv program naší strany, ale koaliční program."

Strana dostala prakticky všechno, s čím do vyjednávání šla: křeslo ministra zahraničí pro Karla Schwarzenberga, financí pro Miroslava Kalouska i resort pro Jaromíra Drábka, kterému připadlo ministerstvo práce a sociálních věcí. TOP 09 bude mít v nové vládě i ministra zdravotnictví Leoše Hegera a ministra kultury Jiřího Bessera.

Do koaliční smlouvy prosadila i podstatné části svého programu: úspory ve zdravotnictví nebo školné na vysokých školách.

Po počátečních problémech, kdy ODS souhlasila s resortem financí pro Miroslava Kalouska, ale s tím, že jmenování členů správních a dozorčích rad polostátních firem přejde pod příslušné resorty, skončila dohoda kompromisem: pravomoc zůstane na ministerstvu financí, bude jen nutný spolupodpis premiéra Petra Nečase.

Už během víkendu o koaliční smlouvě hlasovali tzv. "véčkaři", tady členové a příznivci Věcí veřejných, kteří se zaregistrovali do určitého data. Sám předseda strany Radek John přitom hlasujícím "véčkařem" není, protože to nestihl, jak řekl v České televizi.

První internetové hlasování VV navíc v pátek zkolabovalo a "véčkaři" je museli opakovat.

Za ODS bude sjednanou dohodu schvalovat Výkonná rada strany v pondělí odpoledne.

Teprve po souhlasu všech tří stran přistoupí jejich zástupci k podpisu. Mělo by to být v pondělí v šest odpoledne, tedy jen 16 hodin předtím, než se chystá novou vládu jmenovat prezident republiky Václav Klaus.

 

Právě se děje

Další zprávy