ODS, TOP 09 a VV sepsaly koaliční smlouvu. Tady je

Kateřina Eliášová
9. 7. 2010 18:01
Koaliční smlouvu podepíší strany v pondělí
Předsedové tří stran podepíší koaliční smlouvu v pondělí
Předsedové tří stran podepíší koaliční smlouvu v pondělí | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Více než měsíc trvalo třem politickým stranám, ODS, TOP 09 a Věcem veřejným, než se dohodly na podobě koaliční vlády a koaliční smlouvě.

Složení kabinetu už známe, teď mají politici hotovou i koaliční smlouvu.

Dokument má 57 stran, text smlouvy je rozdělen do osmi základních kapitol, jednotlivá témata jsou pak rozpracována do menších podkapitol.

Prvním místopředsedou vlády bude šéf TOP 09 a kandidát na ministra zahraničí Karel Schwarzenberg. Místopředsedou vlády bude předseda VV Radek John, ten má být i ministrem vnitra. Vyplývá to z přílohy koaliční smlouvy, která vyjmenovává nejen jednotlivé členy kabinetu, ale i složení poslaneckých výborů.

Foto: Ludvík Hradilek
DOKUMENT: Projděte si kompletní znění koaliční smlouvy

"Koalice provede zásadní reformu veřejných financí s cílem zastavit zadlužování českých občanů, realizuje reformu důchodového systému a zdravotnictví. Bude důsledně realizovat zásadní opatření pro boj s korupcí a byrokracií. Za další priority koalice považuje podporu podnikatelského sektoru, který jako jediný vytváří dlouhodobě udržitelná pracovní místa, a zvýšení adresnosti sociálního systému tak, aby jeho zneužívání nevedlo k plýtvání prostředků pro skutečně potřebné," slibuje vláda hned v úvodu dokumentu.

Předsedové tří stran smlouvu podepíší v pondělí večer, den poté prezident Václav Klaus jmenuje vládu včele s Petrem Nečasem.

Dokument ještě musí schválit nejužší vedení stran, Věci veřejné o něm nechají hlasovat v referendu své příznivce. Hlasování mělo začít už v pátek, provází jej ale technické komplikace.

 

Právě se děje

Další zprávy