Koaliční smlouva odhalila, komu vláda vezme: 55 miliard

Petr Holub
11. 7. 2010 22:10
Vznikající vláda Petra Nečase chce udržet schodek pod 135 miliardami
Foto: repro Aktuálně.cz

Praha - Teprve koaliční smlouva odpověděla na klíčovou otázku: kde bude příští vláda škrtat, aby udržela rozpočtový schodek pod 135 miliardami.

Podrobným výčtem úspor osmdesátistránková smlouva začíná. Celková částka se skutečně blíží k 55 miliardám, které jsou potřeba.

Polovinu potřebné částky vláda ušetří desetiprocentním snížením všech ministerských výdajů včetně platů. Výjimkou jsou pouze učitelé, kterým se mzdy zvýší zhruba o inflaci.

"Vláda přitom přenechá v kompetenci jednotlivých ministrů, zda půjde o úsporu vzniklou snížením mezd, propouštěním nebo kombinací," stojí ve smlouvě.

Foto: Ludvík Hradilek
DOKUMENT: Projděte si kompletní znění koaliční smlouvy

Třikrát rychlejší než Topolánek

Nečasova vláda tak chce během jediného roku uskutečnit plán, který chtěl uskutečnit Topolánkův kabinet během tří let, se svým pokusem ale neuspěl.

Rozpočet také ušetří čtyři miliardy účetním trikem: protože se zadluží méně, budou stát méně také splátky dluhů.

Dvě miliardy se ušetří pětiprocentním snížením platů pro ministry, poslance, senátory, soudce a státní zástupce. Přitom se zdaní i poslanecké náhrady.

Na dávky opatrně

Při škrtech státních výdajů prosadil svou místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Méně úspěšný už byl v sociální oblasti, kde se bude škrtat jen 13 miliard. Z toho víc než polovinu vynesou úspory na nemocenské. Dávky se ovšem nesníží, jenom zůstanou na úrovni letošního roku.

Snížení o desetinu už loni uzákonil "Janotův balíček". Stát ušetří i tím, že podnikatelé budou namísto prvních sedmi dnů platit nemocným dvanáctidenní neschopnost.

Nečasova vláda nesáhne na důchody a rodinné dávky budou sníženy o pět miliard, tedy o desetinu. V první řadě bude zrušen sociální příspěvek. Jde o částku až do tisíce korun měsíčně, na kterou mají nárok rodiny s příjmy do dvojnásobku životního minima.

Sníží se i rodičovský příspěvek, ale pouze rodinám, které ho chtějí pobírat čtyři roky. Koaliční návrh neupřesňuje, o kolik se dávky sníží. Ovšem už dnes dostávají rodiče na čtyřleté rodičovské dovolené celkově méně, než když zůstanou doma do dvou let dítěte.

Na porodné bude nárok jen při prvním dítěti a uplatnit ho budou moci jen rodiny s příjmem do 2,4 násobku životního minima.

Dálnice budou

Zbylých 13 miliard stát ušetří tím, že sníží o polovinu příspěvek na stavební spoření a zároveň některé položky z kapitoly Všeobecná pokladní správa. Například obce a kraje přijdou na dotacích o jeden a půl miliardy.

Z rozpočtového mlýna vyvázli vedle důchodců a učitelů také stavitelé dálnic. I když jim odstupující ministr Eduard Janota chtěl vzít 5,5 miliardy, koalice se nechala přesvědčit a peníze do dopravního fondu pošle.

Oproti Janotovým návrhům se nebude snižovat příspěvek na zaměstnání zdravotně postiženým ani se nebude rušit dotace soukromým školám.

Bič na hazardéry a nezaměstnané

Koaliční smlouva zmiňuje i další změny dávek či daní, které se už v rozpočtu na rok 2011 nepromítnou.

Na dobré zacházení od Nečasovy vlády se budou moci spoléhat podnikatelé. Koalice se výslovně zavázala, že nebude rušit pravidlo, podle kterého platí živnostníci oproti zaměstnancům poloviční zdravotní a sociální pojistné. Malé a střední firmy budou osvobozeny od silniční daně za svá osobní vozidla.

Obavy z nového kabinetu naopak mohou mít majitelé kasin a nezaměstnaní. Do roku 2014 bude zavedena dvacetiprocentní daň z hazardu, kterou si nechá státní rozpočet.

Podpora v nezaměstnanosti se v příštích letech sníží těm, kdo z práce odejdou z vlastní vůle. Úplně o ni mohou přijít lidé, kteří odmítnou veřejné práce nebo rekvalifikaci.

 

Právě se děje

Další zprávy