Vy se na plovárně koupete, Véčkaři prý klikají o vládě

Domácí Domácí
11. 7. 2010 13:46
Účast v online referendu o budoucnosti koaliční vlády prý přesáhla 10%, tvrdí šéf VV John
ANO nebo NE? V tom neměli véčkaři v pátek vůbec jasno. Stroj je mátl
ANO nebo NE? V tom neměli véčkaři v pátek vůbec jasno. Stroj je mátl | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Do kontroverzního hlasování, v němž si Věci veřejné nechávají přes internet od svých členů schválit už dojednanou účast v kabinetu Petra Nečase, se v prvním dnu údajně zapojily necelé dva tisíce lidí.

Online referendum, které má skončit v pondělí v deset dopoledne, muselo být v první fázi zrušeno, protože se v pátek hlasujícím i při odmítavé odpovědi "VV ve vládě nechci" objevila hláška: ANO.

Reparát tak začal až v sobotu.

John ve svém referendu nehlasuje

Předseda strany Radek John v neděli v televizi nicméně naznačil, že opakované hlasování bude zřejmě považováno za platné, protože už hlasovalo víc než deset procent z 18 tisíc zaregistrovaných příznivců VV.

Hranice 10 % je podle stranických pravidel podmínkou, aby výsledky akce, která má být dokladem "přímé demokracie", byly uznány.

"Už teď jsme přes deset procent, klikají i z plovárny a já jim za to děkuji," řekl John v Otázkách Václava Moravce v České televizi.

Jak to, že už zná účast, když zbývá ještě jeden den a referendum je neveřejné? Předseda VV obratem doplnil, že nejde o exaktní data ze systému: "Do referenda nevidíme, v tuto chvíli nemám přesná čísla." Jeho tvrzení o překročení nutné hranice účasti údajně podepírá bleskový telefonní průzkum.

John v neděli zároveň přiznal, že on sám o Nečasově vládě klikat nemůže: "Všichni jsou véčkaři kromě Johna, který si to nestihl zabezpečit." Strana za 'Véčkaře' považuje jen lidi, kteří se na webu VV zaregistrovali nejpozději v den voleb.

Zmatky v hlasování

Věci veřejné odstartovaly své referendum o vznikající koaliční vládě znovu v sobotu v 10 hodin, poté, co původní předvíkendový pokus skončil fiaskem. Hlasování znehodnotily technické komplikace.

Jak v pátek upozornil online deník Aktuálně.cz Véčkařům - jak si registrovaní příznivci Věcí veřejných říkají - se při nesouhlasném hlasování objevilo ANO namísto NE.

Předseda strany Radek John poté na tiskové konferenci přiznal, že systém hlasování selhal a referendum zrušil s tím, že Véčkaři budou hlasovat znovu právě přes víkend.

Aktuálně.cz bylo v sobotu u opětovného hlasování jedné z 'Véčkařek'. I při jejím hlasování v pátek webový systém selhal a nahlásil, že místo zvolené odpovědi NE hlasovala pro ANO.

Zda už systém funguje zcela správně ověřit nešlo ani v sobotu, nicméně graficky se již po sobotním odhlasování objevila zvolená volba, pro kterou zmíněná příznivkyně strany skutečně hlasovala.

18 000 neznámých

Obrazovka po negativním hlasování véčkařky ukázala odpověď ANO
Obrazovka po negativním hlasování véčkařky ukázala odpověď ANO | Foto: Aktuálně.cz

Věci veřejné dovolily hlasovat jen těm příznivcům, kteří se přihlásili do termínu voleb.

"Je to osmnáct tisíc konkrétních lidí, o nichž víme, kdo jsou," řekla Aktuálně.cz v červnu vyjednavačka a programová ředitelka strany Kristýna Kočí. "Dříve tam byly nějaké možnosti zaregistrovat se víckrát, ale teď už je to velmi složité a ovlivnění je v tom množství véčkařů podle nás nemožné."

Strana v referendu položila svým véčkařům otázku "Souhlasíte se vstupem VV do vlády na základě takto vyjednané koaliční smlouvy?" Přihlášení příznivci pak mohli zvolit mezi variantou ANO a NE.

Zatímco v pátek měli hlasující možnost si pročíst jen několik kapitol z dojednané koaliční smlouvy, v sobotu již měli k dispozici plné znění smlouvy.

Při pátečním hlasování ale systém selhal. Poté, co online deník Aktuálně.cz upozornil na hlasování s chybně uvedeným výsledkem, přihlásili se další Véčkaři se stejným problémem.

Ačkoliv vedení strany ujistilo, že šlo jen o technickou chybu zobrazení, ale jinak že byl výsledek započten správně, referendum v pátek raději Věci veřejné zrušily a přesunuly na sobotu.

Podle informací Aktuálně.cz právě v pátek předělávali weboví technici strany internetové stránky.

Foto: Ludvík Hradilek
DOKUMENT: Projděte si kompletní znění koaliční smlouvy
 

Právě se děje

Další zprávy