STAN: S TOP 09 znovu do Parlamentu, v krajích uvidíme

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
31. 5. 2013 17:53
Rozhovor s předsedou STAN Petrem Gazdíkem o tom, proč zůstávají v celostátní politice
Petr Gazdík.
Petr Gazdík. | Foto: Vojtěch Marek

Průhonice u Prahy - Celostátní sněm vládního hnutí Starostové a nezávislí schválil novou smlouvu se stranou TOP 09 a zavázal se k další spolupráci na 5 let: pro volby do sněmovny, Senátu, europarlamentu.

Spolupráce není vynucená (o tom ostatně svědčí 87 procent hlasů pro setrvání ve svazku s TOP 09), rozhovory s delegáty ale naznačují, že je to mnohdy pragmatismus: Starostové si uvědomují, že na celostátní politiku mají příliš regionální značku, a zároveň, že se jim spolupráce na celostátní úrovni do značné míry osvědčila.

"Pragmaticky vzato jsme prosadili nové rozpočtové určení daní. Takže leckdo si třeba uvědomuje, že Kalouskův mediální obraz není dobrý, ale tohle se povedlo i díky spolupráci s ním," říká v neformálním rozhovoru jeden z delegátů.

"Na komunální úrovni ta spolupráce moc nefunguje, ale na celostátní je jednoznačně přínosem," přidává se další, starosta malé moravské obce.

To, že celostátní sněm bude pro další spolupráci se stranou Karla Schwarzenberga a Miroslava Kalouska, naznačovaly už regionální sněmy, kde další pokračování tohoto politického bloku podporovali i ti, kteří naopak pro spolupráci na krajské úrovni nehorují.

Tomu odpovídá i nová smlouva: zavazuje oba politické subjekty ke společnému postupu ve všech volbách, kromě právě těch regionálních: krajských a komunálních. Tam mohou jít obě uskupení samostatně.

Na celostátní úrovni je bude dál krýt značka "TOP 09 s podporou Starostů". Kromě demonstrace, že jde o pevné uskupení, má toto řešení i pragmatický důvod: ke vstupu do sněmovny je pro strany uzavírací klauzule minimálně 5 procent celostátně získaných hlasů. Pokud by ale TOP 09 a STAN šly do boje jako dvojkoalice, potřebovaly by už minimálně 10 procent hlasů.

Páteční celostátní sněm pozdravil osobně prezident Miloš Zeman, 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek nebo zástupci vlády (Tomáš Chalupa z ODS, Ludmila Müllerová z TOP 09 nebo Karolína Peake z LIDEM).

"Nám se jednoznačně daří emancipovat se. Je to vidět už na tom, jak vypadá nová smlouva s TOP 09, jak nás tato strana bere nebo jaké spektrum hostů se dnes na sněmu objevilo. Jsme už bráni jako relevantní politická síla a důležitá politická strana," pochvaluje si v rozhovoru pro Aktuálně.cz předseda Starostů Petr Gazdík.

Aktuálně.cz: Do celostátní politiky vstupovali Starostové kvůli novému rozpočtovému určení daní. To se povedlo. Je vůbec důvod dál setrvávat v celostátní politice?

Miloš Zeman na sněmu STAN.
Miloš Zeman na sněmu STAN. | Foto: Vojtěch Marek

Petr Gazdík: Naopak. Ta spolupráce se ukázala jako velmi efektivní a oněch 87 procent hlasů pro další spolupráci ukazuje, že starostové si uvědomují, jak důležité je mít hlas nejen v komunální politice, ale to, co je tam trápí, moci prosadit i v celostátní politice. Rozpočtové určení daní je jen jeden z problémů. Tady přítomní starostové vám jich vyjmenují celou řadu dalších.

A.cz: Takže alespoň jednu prioritu, kterou budete prosazovat do budoucna?

Pro nás je to zcela jasně debyrokratizace. Protože navzdory nástupu moderních technologií - mnohé řešíme elektronicky, máme datové schránky - se papírování a byrokracie zvětšuje!

Třeba včera jsme s jedním starostou řešili konkrétní věc: rozšíření řidičského průkazu znamenalo čtyři cesty na úřad a vyplňování asi pěti lejster. Myslím, že by se to mělo zvládnout jednou cestou na úřad, zaplacením jednoho poplatku a zbytek by si úřady předaly mezi sebou a dopisem by domů mohl přijít nový řidičský průkaz.

A.cz: Dobře, ale co budete konkrétně dělat?

Chtěli bychom pravidelně vyhlašovat anketu "o nejblbější byrokratické nařízení roku" obtěžující občany a další, které obtěžuje obce. A naším cílem v celostátní politice bude do roka toto nařízení zrušit nebo výrazně omezit.

A.cz: Smlouva s TOP 09 schválena. Jak se budou skládat kandidátky?

U nás rozhodují konkrétní výsledky testu přímé volby - jak uspěl kandidát v jakýchkoliv předchozích volbách.

A.cz: A na tom se shodnete s TOP 09 i v krajích?

Zatím to nebylo před sněmovními volbami dramatické, doufám, že v trendu budeme pokračovat. Dohoda zní, že kdyby k dohodě nedošlo, rozhoduje duo Kalousek-Gazdík, pokud se ani toto duo nedomluví na konkrétní podobě kandidátky, rozhodne Karel Schwarzenberg.

A.cz: Kampaň zajistí TOP 09, nebo budete mít někoho ve volebním štábu?

Budeme ho mít společný, budeme se na ní podílet i finančně a budeme spolurozhodovat o její podobě. Chceme program, aby neplatilo to, co tady dnes říkal pan prezident: že případným panašováním (výběrem kandidátů napříč kandidátkami různých stran - pozn. A.cz) jste zvolili skutečné osobnosti. Ve sněmovních volbách se nevolí jen osobnosti, ale i konkrétní program nebo politický směr. Proto chceme program připravit tak, aby celková vize byla každému srozumitelná.

A.cz: Na krajské úrovni nemusíte jít podle nové smlouvy do voleb společně. Nerozvolnil se vztah STAN-TOP 09 na krajské úrovni?

Upřímně řečeno, když naše spolupráce začínala, ti lidé se neznali. Teď už se za těch pět let poznali a nepotřebují, aby jim někdo z centra říkal, že Franta s Jardou mají spolupracovat v tom kterém kraji. Teď se Jarda s Frantou znají a vědí, jestli jsou, nebo nejsou schopní spolupracovat. A bude to na jejich rozhodnutí.

 

Právě se děje

Další zprávy