Zeman: Starosty mám rád, u TOP 09 to jisté není

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
31. 5. 2013 15:11
Jsem pro přímou volbu starostů a na sněm STAN jsem přijel rád, prohlásil prezident
Miloš Zeman při projevu na sněmu STAN.
Miloš Zeman při projevu na sněmu STAN. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - "Přijel jsem k vám rád," prohlásil před delegáty celostátního sněmu hnutí Starostové a nezávislí prezident Miloš Zeman.

A vlídný tón podtrhl i oslovením směrem k předsedovi hnutí Petru Gazdíkovi: "Vážený pane předsedo, milý Petře."

Podtrhl tím jen rozdíl svého přístupu k hnutí STAN (byť při odchodu zdůraznil, že fandí všem úspěšným starostům, "nejen těm na kandidátce STANu") a straně TOP 09, v jejímž čele stojí Zemanův prezidentský protikandidát Karel Schwarzenberg.

Zeman by přepsal návrh zákona

Mimo jiné prezident Zeman podpořil návrh zákona, který STAN předloží ve sněmovně: přímou volbu starostů v malých obcích a menších městech. Prezident by k tomu přidal ještě hejtmany.

Odmítl sice námitku odpůrců, že přímá volba starostů je příliš drahá: podle Zemana by byly náklady navíc malé.

Jako závažnější ale bere argument, že pokud přímo zvolený starosta bude mít zastupitelstvo složené převážně z protivníků, ocitne se v kleštích.

"Proto vám dávám ke zvážení, zda by se starostou neměl stát ten, kdo dostal nejvíce preferenčních hlasů na kandidátce nejúspěšnější strany," přinesl "pozměňovací návrh" k předloze Starostů prezident Zeman.

První reakce stran ve sněmovně ale naznačují, že s přímou volbou starostů hnutí STAN ve sněmovně narazí - námitky má nejen koaliční ODS, ale i opoziční ČSSD.

Zeman: Velvyslance vyřešíme s Nečasem

Při odchodu ze sněmu STAN zároveň prezident Zeman naznačil, jak hodlá řešit problém velvyslanců, na kterých se neshodl právě s předsedou TOP 09, ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.

Zatímco ministr zahraničí v médiích naznačil, že pokud se nepodaří na velvyslancích dohodnout, může jmenovat namísto velvyslanců diplomaty nižšího ranku: chargé d'affaires.

Prezident Zeman ale hodlá vytáhnout už jednou zmíněný nápad: domluvit se pouze s premiérem Petrem Nečasem.

"Ke jmenování velvyslanců jsou potřeba dva, slovy dva podpisy: prezidenta republiky a premiéra," prohlásil Miloš Zeman s tím, že je na čase, aby se sešli a problém vyřešili. Termín schůzky ještě není jasný, ale měl by být poměrně brzy.

Před časem se premiér Nečas ve sporu Zeman-Schwarzenberg postavil za svého ministra zahraničí. Zároveň ale prohlásil, že se oba zachovali "amatérsky", když veřejně mluvili o sporných jménech: Livii Klausové pro post v Bratislavě a Vladimíru Remkovi pro Moskvu.

 

Právě se děje

Další zprávy