Poslanec Šťovíček rozšíří řady TOP 09 a Starostů

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
7. 4. 2013 22:38
Poslanec Šťovíček odpověděl písemně na několik dotazů Aktuálně.cz
Poslanec a starosta Litvínova Milan Šťovíček.
Poslanec a starosta Litvínova Milan Šťovíček. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha/Litvínov - Poslanec Milan Šťovíček, zvolený za Věci veřejné a od rozpadu jejich klubu ve sněmovně nezařazený, velmi pravděpodobně rozšíří řady poslanců TOP 09 a Starostů.

Vyplývá to z jeho prohlášení, které v neděli večer rozeslal médiím.

Pro vládu se tím fakticky nic nezmění, Šťovíček ji podporoval i jako nezařazený poslanec.

"Jako starostovi města jsou mi také blízké programové cíle hnutí STAN, které chápe výkon veřejných funkcí jako službu občanům," píše mj. poslanec a litvínovský starosta Šťovíček ve svém oznámení.

A dodává: "Z uvedených důvodů jsem se rozhodl spojit při své práci v Poslanecké sněmovně své síly s hnutím Starostové a nezávislí při prosazování uvedených programových cílů a priorit."

Aktuálně.cz odpověděl na několik otázek. Přestože se snaží být opatrný (např. v odpovědi, že pokud mu členství v klubu bude nabídnuto, "bude o něm uvažovat"), do poslaneckého klubu víceméně směřuje. Přimknutí ke Starostům by pak umožnilo i kandidaturu za TOP 09 a Starosty ve sněmovních volbách příští rok.

Pokud Šťovíček rozšíří řady klubu TOP 09 i formálně, bude to jediný poslanecký klub, který se během tohoto volebního období rozrůstá.

Komunisté mají setrvalý stav svých poslanců, ale dalším stranám naopak poslanci ubývali (z klubu ODS odešli Michal Doktor nebo Radim Fiala, z řad ČSSD Jiří Paroubek nebo Jiří Šlégr, naopak přibyl Stanislav Huml, klub Věcí veřejných se rozpadl takřka půl na půl.

Aktuálně.cz: Rozhodl jste se vstoupit jen do poslaneckého klubu TOP 09, nebo i do strany TOP 09, případně hnutí Starostové a nezávislí?

Šťovíček: V současné chvíli jsem se shodl s předsedou hnutí Starostové a nezávislí na spolupráci v Poslanecké sněmovně. Pokud mi bude nabídnuto členství v poslaneckém klubu, jehož je pan Gazdík předsedou, budu o něm uvažovat. Vždycky jsem vyznával především týmovou práci a rád bych právě s hnutím STAN spojil své síly při prosazování programu, s nímž jsem byl zvolen.

A.cz: K jakému datu?

To by především záleželo na vedení hnutí STAN a poslaneckého klubu, pokud mi členství v klubu budou chtít nabídnout. Teprve potom bychom mohli o konkrétním datu jednat.

A.cz: Proč jste se rozhodl právě pro tento klub?

Uvítal jsem zásadní shodu  s předsedou hnutí  Starostové a nezávislí v prioritách prosazování principů trvale udržitelného rozvoje při rozhodování o Státní surovinové politice ČR, Státní energetické koncepci i v dalších strategických dokumentech státu, krajů i obcí, zachování územně ekologických limitů těžby uhlí, nepřijatelnosti možnosti  vyvlastnění  a  dalšího omezování vlastnických práv majitelů nemovitostí v dobývacích prostorech či nutnosti podstatného zvýšení spodní hranice úhrady z vydobytého nerostu,  zejména u strategických surovin.

A.cz: Chcete za TOP 09 kandidovat i ve sněmovních volbách 2014?

Otázku své případné kandidatury budu řešit až na základě výsledku mé spolupráce s hnutím Starostové a nezávislí.

A.cz: Dostal jste už příslib v tomto směru?

Naše spolupráce nebude postavena na příslibech, ale na shodě společně prosazovat již zmíněné priority. Jako starostovi města jsou mi také blízké programové cíle hnutí STAN, které chápe výkon veřejných funkcí jako službu občanům, klade důraz na svobodu a odpovědnost jednotlivce, prosazuje obnovu demokratických hodnot právního státu, omezení byrokracie, nedotknutelnost soukromého vlastnictví, ochranu životního prostředí pro zachování budoucím generacím a ochranu tradic a základních morálních zásad.

A.cz: Měl jste nějaké "podmínky", např. zachování těžebních limitů?

Otázku zachování těžebních limitů považuji skutečně za zásadní pro budoucnost dotčených obcí i celého kraje. Právě proto jsem hledal po nuceném odchodu z poslaneckého klubu VV spolupráci s těmi, kteří mají v tomto směru podobné názory. Skutečnost, že jsem největší shodu našel právě u hnutí Starostové a nezávislí, nic nemění na tom, že v těchto záležitostech budu hledat podporu u všech poslanců i klubů.

 

Právě se děje

Další zprávy