Kalousek: Fenomén "Karel" vydrží, pomůže nám ve volbách

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
1. 4. 2013 19:00
Rozhovor s Miroslavem Kalouskem o kvalitě ministrů a fenoménu "Karel"
Karel potáhne i dál, tvrdí Kalousek.
Karel potáhne i dál, tvrdí Kalousek. | Foto: Aktuálně.cz

Rozhovor - Fenomén Schwarzenberg potáhne i nadále, hýří optimismem do příštích voleb 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Je jasné, že značka "Karel" se dá využít i po prohraných prezidentských volbách.

"Když jste si přáli Karla Schwarzenberga prezidentem, nepodařilo se to, pořád máte šanci udělat si ho svým premiérem," vzkazuje už teď "Karlovým" voličům Miroslav Kalousek.

TOP 09 se chystá obnovit smlouvu se svým koaličním dvojčetem, hnutím Starostové a nezávislí, která vypršela s koncem loňského roku a již zatím vedení obou politických uskupení neobnovilo. "Bude podobná té minulé," je nicméně optimistický Kalousek.

Ohledně výměn ministrů za TOP 09, o kterých tu a tam mluví ODS, je Kalousek poměrně nekompromisní.

"Ať si říkají, co chtějí," říká na otázku týkající se ministra zdravotnictví Leoše Hegera.

A ohledně ministryně kultury Aleny Hanákové, kterou nedávno kritizoval i premiér Petr Nečas, jde ještě dál: "Možná že kdybychom tento vkus přejali a začali veřejně diskutovat o tom, jak kvalitní je to premiér, tak by se vůči němu paní ministryně Hanáková ukázala v mnohem lepším světle."

Aktuálně.cz: Nehodily by se vám teď volby, dokud fenomén Schwarzenberg táhne?

Kalousek: Fenomén Karla Schwarzenberga bude táhnout dál. Ale doufám, že naši voliči nejsou našimi voliči jenom proto, že máme Karla Schwarzenberga. Myslím, že je to jinak: máme Karla Schwarzenberga, protože máme takovéto hodnotové priority. A on je personifikací oněch priorit.

A.cz: Ale tam je přece skok v preferencích TOP 09 po prezidentských volbách...

Prezidentské volby probudily v lidech zájem o politiku. Musím jim to přiznat, jakkoliv jsem byl vždycky skeptický k přímým volbám.

A.cz: Tento váš optimismus, že to probudilo zájem o politiku, nesdílím - už následné průzkumy ukazují, že k volbám do sněmovny by teď chtělo jít jen 55 procent voličů. Není to tak, že se posílil zájem o prezidentské volby, ale zájem o sněmovní - tedy důležitější - naopak klesl?

To jsou průzkumy teď. Když jste si přáli Karla Schwarzenberga prezidentem, nepodařilo se to, pořád máte šanci udělat si ho svým premiérem. A premiér může mnohem víc než prezident.

A.cz: No, Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro Respekt střízlivě řekl, že "na prdel dostanou obě strany, TOP 09 i ODS"...

Karel Schwarzenberg je člověk známý svoji mimořádnou skromností. Věřím, že těch, kteří si ho přejí mít premiérem, je mnohem víc, než si Karel Schwarzenberg umí představit.

Se STANem dál i do voleb.
Se STANem dál i do voleb. | Foto: Ludvík Hradilek

Fórum Karla? Diskuse se přece hodí

A.cz: Jak to budete mít s hnutím Starostové: půjdete do voleb sice spolu, ale "na psí knížku", nebo nakonec sepíšete opět smlouvu, která vypršela, ale novou jste zatím nepodepsali?

Je zřejmé, že uzavřeme nějakou dohodu, podobnou té minulé. Kandidovat do parlamentních voleb bude TOP 09 jako strana s podporou Starostů a nezávislých. Zcela jistě s vynikajícími osobnostmi Starostů na naší kandidátce.

A.cz: Takže budete mít tři želízka v ohni: TOP 09, Starosty a Fórum Karla Schwarzenberga?

Je naprostý nesmysl dávat to do této řady. TOP 09 je politická strana. STAN je politické hnutí, náš strategický partner. Budeme spolu kandidovat do velkých voleb, TOP 09 s podporou STAN do parlamentních voleb, do regionálních voleb někdy spolu, někdy samostatně.

A Fórum Karla Schwarzenberga vůbec není politický subjekt. Že by kandidovalo, je nesmysl. Je to diskusní platforma, kde Karel Schwarzenberg s podporou těch subjektů, jejichž je lídrem, vytvoří podmínky pro společenskou diskusi, nebude se ucházet o politickou moc.

A je strašně důležité, protože zatímco ostatní strany začínají vypadat jako uzavřená sekta, tak my chceme prezentovat, že jsme absolutně otevření diskusi.

A.cz: Vy přece dobře víte, že se neptám proto, že bych očekával kandidaturu Fóra. Ale želízko v ohni to je - diskuse v krajích před volbami se přece hodí...

Diskuse se vždycky hodí. Nejenom v krajích, hodí se v rodině, ve firmě, v úřadu, v redakci.

Program bude podobný

A.cz: Bude se program pro příští volby nějak zásadně lišit od toho pro rok 2010?

Musí reflektovat, že budeme o čtyři roky dál, a aktuální problémy. Ale východiska zůstanou stále stejná.

A.cz: Budete nějak třeba lákat živnostníky s ohledem na to, že se o nich stínový ministr financí Jan Mládek vyjádřil jako o parazitech?

Nebudeme dělat účelové kroky proto, že někdo někde něco nešikovně řekl. Možná to ani tak nemyslel, možná že nebyl tak úplně střízlivý. Stavět na tom program by mi přišlo velmi plytké.

A.cz: Říkáte, že plníte svůj program, ale různá vaše ministerstva mají problémy...

Ne různá naše ministerstva. Všechna ministerstva každé vlády v Evropě mají dneska problémy. Neznám žádné, které by problémy nemělo.

A.cz: Tak jinak: které ministerstvo v gesci TOP 09 má třeba nejméně problémů?

Já vám nebudu napovídat. Všechna mají problémy, otázkou je, jak jsou mediálně nasvíceny. Já vám napovím a vy nasvítíte zrovna mě a pak ty problémy budu doopravdy mít. Tak ne, takovou nápovědu vám nedám.

A.cz: Tak dobře. To, co kritizuje opozice, co kritizuje i koaliční partner: ministerstvo práce a sociálních věcí...

To vidíte všude.

A.cz: Jasně, ale dodneška se třeba úplně nevyřešily IT systémy na vyplácení sociálních dávek...

Dodneška se třeba nevyřešily IT systémy na žádném ministerstvu. A jediný rozdíl je, že se píše o ministerstvu práce.

A.cz: Máte problémy i na vašem ministerstvu?

Nepochybně.

Všechna ministerstva přece mají problémy!
Všechna ministerstva přece mají problémy! | Foto: Ludvík Hradilek

Špinavé prádlo pereme doma

A.cz: Dobře, ale jak si vysvětlujete tu disproporci, že třeba toto vaše ministerstvo je vnímáno tak negativně, a TOP 09 rostou preference?

Přemýšlivý volič pochopí, že když něco děláte, tak máte problémy.

A.cz: Takže byste své kolegy za nic nekritizoval?

Své kolegy kritizuji často, denně, stejně jako oni mě. Ale samozřejmě se kritizujeme za zavřenými dveřmi. Jsem rád, že takové to know-how ODS nebo ČSSD, kdy se zásadně kritizují přes novinové články, v TOP 09 není.

A.cz: ODS na a po kongresu mluvila o obměně kabinetu, u vás kritizovala konkrétně ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Ten mi už před časem řekl, že "pro Topku to asi nebude hratelné". Platí to stále?

Mně je skutečně úplně jedno, co říká ODS na svých kongresech. Já nejsem ani člen ani volič ODS. Ať si říkají, co chtějí.

Hanáková? Fajn, a co premiér?

A.cz: Druhý neuralgický bod: ministryně kultury. Jak to s ní vypadá?

Jakýkoliv ministr kultury je v zajetí nekompatibilních zájmů různých skupin na kulturní scéně. A ony mají obrovskou výhodu: kdykoliv přístup do médií. Alena Hanáková se v této situaci orientuje s veškerým úsilím a noblesou, kterou ta pozice vyžaduje. Občas ale někomu šlápla na kuří oko.

A.cz: Ale občas nedokázala vysvětlit některé své kroky. Ptám se ale proto, že ji kritizoval premiér, a víme všichni, že Karel Schwarzenberg sháněl náhradu. Je tedy výměna aktuální, nebo spíše ne?

Jediná kompetentní osoba je Karel Schwarzenberg. Já se k tomu ani nevyjádřím.

To, že předseda vlády veřejně kritizoval člena své vlády, jsem vzal na vědomí s pokrčením ramen. Je to otázka vkusu pana předsedy vlády, to není problém paní ministryně. Možná že kdybychom tento vkus přejali a začali veřejně diskutovat o tom, jak kvalitní je to premiér, tak by se vůči němu paní ministryně Hanáková ukázala v mnohem lepším světle. Ale my tento styl zatím neděláme a jsme velmi loajální.

 

Právě se děje

Další zprávy