Rozpočet: Stát nechce jen šetřit, rozdává po miliardách

Petr Holub
12. 9. 2012 14:10
Například kvůli novele zákona o rozpočtovém určení daní je potřeba 12 miliard navíc
Miroslav Kalousek.
Miroslav Kalousek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministři ve středu podle očekávání přerušili projednávání návrhu rozpočtu na příští rok, který má vláda schválit a předložit sněmovně do konce září.

Letošní schodek plánovaný na 105 miliard korun se má snížit o dalších pět miliard. Ukazuje se, že úspory nejsou jediným cílem.

Zvýšení daní vynese 25,5 miliardy korun. Objem platů se zvýší o 2,5 procenta a na zdanění této částky by měl rozpočet vydělat dalších 20,3 miliardy. Přesto se daňové příjmy státní poklady zvýší jen o 27,2 miliardy.

Podrobná dokumentace k rozpočtu ukazuje odpověď, jak je něco takového možné. Stát totiž kromě úspor a zvyšování daní také po miliardách rozdává. Pouze dvě opatření znamenají výpadek příjmů až o 18 miliard oproti stavu, kdy by se jich vláda zdržela.

Lidem brát a starostům dávat

Hlavní výpadek způsobila novela zákona o rozpočtovém určení daní. "Daňové příjmy obcí se navyšují o cca 12 miliard korun a mění se parametry pro přerozdělení výnosu ze sdílených daní obcí," upozorňuje komentář ministerstva financí k rozpočtu.

Konkrétní důsledky jsou vidět například na výnosu daně z přidané hodnoty. Zvýšením jejích sazeb se má vybrat navíc 16,3 miliardy, státní pokladna si ovšem polepší jen o 8,5 miliardy.

Výnos daně z příjmů se zvýší o 1,5 miliardy zavedením vyšší sazby pro výdělky nad 100 tisíc korun měsíčně, další dvě miliardy navíc vyberou finanční úředníci zrušením slevy pro pracující důchodce. Tyto výnosy však půjdou převážně do obecních pokladen, protože po sečtení všech daňových změn přijde státní pokladna na daních z příjmu o 1,8 miliardy. 

Vyjádření ministerstva financí

Ministerstvo financí zaslalo k textu následující vyjádření:

  • "Tvrzení, že stát zvýšením daňových příjmů obcí „rozdává miliardy" je zavádějící a zároveň zcela opomíjí fakt, že do daňových příjmů obcí jsou převáděny prostředky, které dosud představovaly dotace obcím ze státního rozpočtu. Např. 1,5 mld. Kč bude přesunuto z kapitoly VPS státního rozpočtu do daňových příjmů obcí. V dokumentaci ke státnímu rozpočtu je zcela patrné, že výše přijatých dotací obcí poklesne.
  • Je třeba připomenout, že v „daňovém balíčku" jsou upraveny podíly obcí a krajů tak, aby dodatečné výnosy z daňových změn šly pouze do státního rozpočtu.
  • Rovněž je třeba uvést, že daňové příjmy obcí nejsou výdajem státního rozpočtu. Celostátní výnos daní se totiž rozděluje mezi stát, obce a kraje, případně SFDI."

Penzijní reforma pro půl milionu

O dalších šest miliard přijde státní rozpočet penzijní reformou. Dosud se ovšem počítalo se ztrátou, kterou samo ministerstvo financí vyčíslilo na 19,2 miliardy. Návrh rozpočtu označuje tuto změnu "za velmi podstatnou korekci", blíže však nevysvětluje, jak k takové prognóze došlo.

Fakticky to znamená, že ministerstvo nepočítá s velkým úspěchem reformy, kterou samo připravilo.

Penzijní reforma způsobí výpadek rozpočtu tím, že zájemci o spoření u kapitálových fondů přestanou odvádět tři procenta ze své hrubé mzdy České správě sociálního zabezpečení a místo toho peníze pošlou soukromým penzijním společnostem.

Prognóza šestimiliardového výpadku znamená, že podle ministerstva zvolí soukromé spoření minimum Čechů. Částka šesti miliard například odpovídá tomu, že reforma osloví půl milionu Čechů, kteří vydělávají jedenapůlnásobek průměrného platu.

Neúspěch či opatrný nástup reformy naopak pomůže státnímu penzijnímu systému. Přes výpadek způsobený reformou vybere na pojistném 338,5 miliardy korun, tedy o tři miliardy víc, než se čeká letos.  

 

Právě se děje

Další zprávy