Kalousek: Daňový balíček znovu předložím, změny odmítám

ČTK ČTK
5. 9. 2012 14:32
Dohody se mají dodržovat, ne měnit, zlobí se ministr financí na koaliční partnery
Bude se hlasovat o existenci vlády a o existenci rozpočtu pro příští rok, míní ministr Kalousek.
Bude se hlasovat o existenci vlády a o existenci rozpočtu pro příští rok, míní ministr Kalousek. | Foto: Jan Langer

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) potvrdil, že ve středu na vládu opět předloží balíček daňových opatření, který pak vláda ve sněmovně spojí s důvěrou. Ministr, který u balíčku odmítá možnost výrazných změn, očekává závěrečné hlasování o normě na počátku prosince. Až "hodinu poté" bude podle něj možné ve sněmovně schválit zákon o státním rozpočtu na příští rok, při jehož tvorbě ministerstvo financí počítalo s platností daňových opatření z balíčku.

"Nikdy neříkej nikdy. Nechci se dopouštět silných slov. Ale říkám naprosto jasně, že nyní je doba na to, aby si každý uvědomil, že dohody se mají dodržovat, ne, že se mají měnit," reagoval ministr na otázku, zda může balíček doznat změn tak, aby uspokojil skupinu rebelujících poslanců ODS.

Konsolidační balíček, jehož podoba je výsledkem dohody vládní koalice a jednou už sněmovnou prošel, vrátil poslancům Senát.

Kalousek: Hraje se o Nečasovu hlavu

Během středy jej ale poslanci neschválí, proti se postavilo několik poslanců občanských demokratů premiéra Petra Nečase. Vadí jim především zvyšování daně z přidané hodnoty o procento v obou sazbách.

Kalousek jejich postoj interpretuje jako vnitrostranický boj uvnitř ODS, kdy se "hraje o hlavu Petra Nečase". ODS má podle něj zhruba dva měsíce na to, aby si uvědomila, zda bude spolehlivý koaliční partner, či zda toho není schopna.

Nynější podobu navržených opatření má Kalousek za "velmi křehký koaliční kompromis", který byl dlouho vyjednáván a dohodnut a schválen vládou i sněmovnou už na jaře. Na jeho základě je vypracován rozpočet pro rok 2013, který bude nyní projednávat vláda.

Bude se hlasovat o existenci rozpočtu i vlády

Pokud nový balíček - spojený s důvěrou - sněmovna odmítne, vláda se podle Kalouska ocitne v demisi a stáhne ze sněmovny také návrh rozpočtu. "V okamžiku hlasování o tom balíčku se nebude hlasovat jen o daních. Bude se hlasovat o existenci vlády a o existenci rozpočtu pro příští rok," míní.

Ministr opět odmítl, že by mohl předložit rozpočet, který by v příštím roce nepočítal se snížením deficitu veřejných rozpočtů pod tři procenta hrubého domácího produktu. "Nikdo mne nedonutí předložit rozpočet, který by negarantoval v příštím roce ukončení řízení o nadměrném schodku, které s ČR vede Evropská komise," zdůraznil Kalousek. Jeho TOP 09 podle něj také nehodlá za rozpočet s vyšším schodkem nést politickou odpovědnost.

Vyšší schodek v roce 2013 by podle něj dal zprávu finančním trhům, že jejich dlužník, tedy ČR, se nechová tak, jak věřitelům slíbil.

"To by se samozřejmě promítlo do potíží s financováním české dluhové služby," míní ministr financí. Znamenalo by to podle něj rozpočtové ztráty a postupnou ztrátu suverenity ČR ve vztahu k možnosti získávat cizí finanční zdroje.

"Od roku 2008 se chování finančních trhů zásadním způsobem změnilo. Podmínky, za které jednotlivé státy mohou profinancovávat závazky ze své dluhové služby, stojí a padají s důvěrou. Důvěra je emoce, ta se nedá exaktně změřit, ale dá se velmi rychle zlomit," řekl Kalousek.

 

Právě se děje

Další zprávy