Dohoda s rebely je možná, zní z koalice

Domácí Domácí, Jakub Novák
8. 9. 2012 18:55
V rozhovorech to přiznali premiér i ministr financí
Petr Nečas bude opět bojovat o existenci svého kabinetu
Petr Nečas bude opět bojovat o existenci svého kabinetu | Foto: Reuters

Praha - Vyostřená situace uvnitř vládní koalice se ke konci týdne poměrně zklidnila.

Alespoň to vyplývá z mediálních reakcí premiéra Petra Nečase a ministra financí Miroslava Kalouska.

První jmenovaný v rozhovoru pro MF DNES sice přiznal, že by ho pád vlády nepřekvapil, zároveň ale doufá v dohodu s šesticí rebelujících poslanců.

"Nemyslím si, že se mi pánové Tluchoř, Fuksa či Šnajdr takto mstí za to, že jsem je odstavil z jejich funkcí. Vidím to nešťastně především proto, že krok těchto kolegů v podstatě maže kampaň ODS pro říjnové krajské a senátní volby," řekl v rozhovoru Nečas.

Alespoň navenek přitom prezentuje víru v to, že pohnutky rebelů jsou opravdu takové, jaké prezentují na veřejnosti.

Přesto, že se doposud Nečasův kabinet přes všechny potíže a krize udržel, nyní premiér pád vlády nevylučuje, zejména s odkazem na historii vlád, ve kterých měla ODS svého premiéra.

"S výjimkou prvního volebního období 1992 až 1996 vždy ODS podrazila své premiéry. Což byl příklad druhé Klausovy vlády i druhé Topolánkovy," přiznal Nečas pro MF DNES.

Kalousek: Jednat budu pouze s premiérem

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Petr Vyoral

Miroslav Kalousek zase v sobotním Právu připustil možnost změn v DPH. "Jako vždycky je samozřejmě možné nějaké změny projednávat, ale prostor je tam minimální," řekl.

Obává se však zejména toho, že nyní začnou přicházet s dalšími požadavky i poslanci zbylých koaličních stran. Spolu s tím zopakoval to, co říkal již v uplynulých dnech, tedy, že nepřistoupí na žádné změny, jejichž výsledkem by bylo prohloubení deficitu státního rozpočtu.

Zároveň odmítl, že by o změnách jednal s jednotlivými poslanci.

"Až přijde pan premiér a předseda ODS - já nebudu jednat s jednotlivými poslanci, nevím, proč bych to dělal - a řekne: tady na té výdajové straně navrhuji seškrtat ještě 15 miliard, a ukáže kde, tak s ním o tom mohu vést seriózní diskusi," řekl Kalousek.

 

Právě se děje

Další zprávy