Podruhé ve stejné řece. Vláda daňový balíček nezměnila

ČTK ČTK, Jakub Novák
6. 9. 2012 11:42
Konsolidační balíček půjde do sněmovny v nezměněné podobě
Přežije Nečasův kabinet druhou zkoušku?
Přežije Nečasův kabinet druhou zkoušku? | Foto: Reuters

Praha - Vláda podle očekávání schválila ve čtvrtek ráno daňový balíček, který ve středu neprošel sněmovnou.

"Daňový balíček schválila vláda beze změn," potvrdila Aktuálně.cz vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM).

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg k tomu ještě před novináři poznamenal, že "člověk se nikdy nesmí nechat vydírat."

Premiér Petr Nečas už ve středu po hlasování, ve kterém návrh podpořilo pouze 94 poslanců, oznámil, že vláda balíček ve stejné podobě předloží znovu a zároveň s ním spojí svoji další existenci.

Zatím není jisté, kdy budou poslanci o tomto návrhu hlasovat znovu, může to být jak před kongresem největší vládní strany, nebo i po něm.

Rozhodně tomu bude až po krajských a senátních volbách.

A zatím se zdá, že ani potom není jisté, jak situace dopadne. Jeden z hlavních Nečasových kritiků totiž v rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl: "Já své postoje neměním, protože mi nejde o pád vlády. Jedná se mi o to, aby se konsolidační balíček stáhnul a byl předložen v jiné, upravené podobě, aby tam byl zapracován program ODS."

Ve sporech jde podle Nečase zhruba o částku 15 miliard korun, tedy tří rozpočtů ministerstva zahraničí či 75 procent rozpočtu ministerstva spravedlnosti. V letech 2010 a 2011 ušetřily všechny resorty 80 miliard, připomněl.

"Samozřejmě, je ještě možné tam nebo onde něco škrtnout, ale už se dostáváme na hranu, kdy například chybí prostředky na kofinancování," upozornil premiér.

Vzhledem k postojům Petra Nečase i ministra financí Miroslava Kalouska, kteří se ke změnám staví zdrženlivě, je tak pád vlády poměrně reálný.

To před novináři potvrdila i Karolína Peake s tím, že prostor pro kompromis velmi omezený, protože každá z koaličních stran brání své priority. "Už jen vyjednat tento balíček bylo velmi těžké," podotkla.

 

Právě se děje

Další zprávy