První den sjezdu: ČSSD volila. Paroubka

23. 3. 2007 20:10
Brno - Sociální demokraté zvolili staronovým předsedou Jiřího Paroubka. Nezískal však nijak silnou podporu - důvěru mu dalo 60 procent straníků. Uvnitř: ON-LINE PŘENOS .
Foto: Ondřej Besperát

Kateřina Eliášová, Jakub Antoš, Martina Macková.
Kateřina Eliášová, Jakub Antoš, Martina Macková. | Foto: Ondřej Besperát
Živé zpravodajství z kongresu pro vás připravovali: Katka Eliášová, Jakub Antoš a Martina Macková; fotografie má "na svědomí" Ondřej Besperát.

O body Jiřího Paroubka připravila zejména roztržka s Milošem Zemanem. Ten ve středu oznámil, že odejde ze strany.

Paroubek ho na na sjezdu strany tvrdě kritizoval. Řekl, že má hlavní odpovědnost za aféru s advokátem Altnerem. "Odchod Miloše Zemana nám rozvazuje ruce v dalším postupu v kauze Lidového domu. Můžeme být aktivnější a tvrdší v právních postupech," slíbil po svém zvolení.

Jinak věnoval Paroubek ve svém předvolebním projevu Miloši Zemanovi takřka stejný prostor jako opakování svých známých vizí o budoucnosti strany. Kromě aféry s Altnerem Zemanovi vyčetl, jak narušuje chod strany.

ČTĚTE VÍCE:

Další mocný muž strany - místopředseda Zdeněk Škromach - se ve svém projevu Zemana naopak zastal. "Jestliže mu předseda Jirka Paroubek věnoval téměř polovinu svého vystoupení, tak asi to musí být významný muž," poznamenal s ironií místopředseda. "Bylo to zbytečné, protože předseda Paroubek se nepotřebuje vymezovat vůči Zemanovi," dodal.

Paroubek: Zeman destruoval špičky ČSSD

Paroubkova slova na Zemanovu adresu byla tvrdá.

"Zásluhy na pozvednutí ČSSD jsou nesporné, problémem ale je, že po odchodu v červenci 2002 je jeho vliv spíš záporný," řekl předseda. Za nevhodné považuje přetaktizovanou prezidentskou volbu, kritiku partnerů, útoky na lídry Zaorálka a Sobotku před volbami a opakované veřejné útoky na Špidlu a Grosse.

"Vědomě destruoval jejich politickou pozici, musel vědět, že tím snižuje preference ČSSD," pustil se do svého předchůdce Miloše Zemana.

Špidla i Gross projevu naslouchali. "Bez komentáře, bez komentáře, k Zemanovi bez komentáře," odmítal pak rozhovory nynější eurokomisař Špidla.

Gross byl sdílnější: "Problém se Zemanem je ten, že se snažil stylizovat do role, že není žádný intrikán, že on nikdy žádné zákulisní hry nehraje, že jen ti ostatní je hrají... A přitom se teď ukazuje, že on ty hry hraje a já se Paroubkovi nedivím. Spíš si myslím, že to mohl rozpoznat trochu dříve," uvedl Gross, který nyní pracuje jako právní koncipient v soukromé advokátní kanceláři.

Klaus je pokrytec

Předseda ČSSD také sjezdu řekl, že poslanci a senátoři nesmí volit Václava Klause za prezidenta, protože je pokrytec.

Paroubek byl jediným kandidátem do dnešní předsednické volby VÍCE ZDE.

Vítězslav Jandák na sjezdu ČSSD.
Vítězslav Jandák na sjezdu ČSSD. | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Reportéři Aktuálně cz., kteří dění v Brně sledují, hlásili například, že Paroubek při projevu dlouho čekal na potlesk. A další potřeh: sjezd opanovala móda. Mnozí mužští delegáti se oblékli do stranických barev - mají oranžové košile a oranžové kravaty. Delegátky natáhly oranžové silonky.

SJEZD ŽIVĚ

Znovuzvolený Jiří Paroubek při rozhovoru s novináři.
Znovuzvolený Jiří Paroubek při rozhovoru s novináři. | Foto: Aktuálně.cz

19:50 - Jiří Paroubek coby znovu zvolený předseda má za sebou první tiskovou konferenci.

"Odchod Miloše Zemana nám rozvazuje ruce v dalším postupu v kauze Lidového domu. Můžeme být aktivnější a tvrdší v právních postupech," řekl Paroubek. A přiznal, že čeká, že mu spor s Milošem Zemanem bude dál dělat nepříjemnosti. "Miloš Zeman bude dělat dál vše, aby rozvracel ČSSD."

19:45 - První den sjezdu pomalu končí. "Večer teď stráví každý podle svého uvážení, ale dbejte na to, ať jste ráno k poznání," loučil se s delegáty Zdeněk Škromach v roli konferenciéra.

19:41 -  Do diskuse se přihlásil předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček. "Reformy Jiřího Paroubka plně podporuji," prohlásil Vlček. Poté hovořil o rozložení sil ve sněmovně a schopnosti ČSSD převolit šéfa sněmovny.

"Funkce předsedy je funkce, která nám zůstala. Poté, co nás opustili dva poslanci, nejsme schopni převolit šéfa sněmovny. Bylo by ale v pořádku, kdyby ji vykonával předseda strany. Byla by umocněna pozice lídra nejsilnější strany. Není to tak jednoduché. V současném rozložení není předvolba možná. Jedině kdyby ustoupila od některých věcí, které měla ve volebním programu, musela by ale za předvolbu tvrdě zaplatit. Odmítám úvahy, že nechci přepustit křeslo Jiřímu Paroubkovi. Pokud budeme mít dost hlasů, jsem připraven přepustit post," ujistil spolustraníky Vlčel.

První tisková konference po zvolení.
První tisková konference po zvolení. | Foto: Ondřej Besperát

19:31 - Podstatné volby místopředsedů, které by také měly potvrdit Paroubkův mandát, se očekávají zítra. Jiří Paroubek přiznal, že by považoval za svůj neúspěch, kdyby se do čela strany dostal například Petr Hulínský nebo Martin Starec, bývalý místopředseda, který nynější vedení strany ostře na sjezdu kritizoval.

"To bych viděl jako svůj neúspěch," řekl Paroubek. "V čele strany by neměli být lidé, kteří dosud nepředvedli  svoje politické schopnosti. Ve vedení by měli být ti nejschopnější. Kdyby byli zvoleni, přehodnotil bych svůj postup," řekl.

S Miloslavem Vlčkem, kterého pro post místopředsedy nejmenoval, by údajně problém neměl.

19:17 - Paroubek Aktuálně.cz řekl, že mu část procent z předpokládaného úspěchu "ukrojil" nejen Zeman, ale také ti, co mají jinou představu o vývoji strany. "Mají asi pocit, že není třeba něco měnit, nechtějí se vzdát pohodlného života funkcionářů," řekl Jiří Paroubek.

Pusa pro zvoleného předsedu.
Pusa pro zvoleného předsedu. | Foto: Ondřej Besperát

19:15 - "Je to úspěch," řekl staronový předseda k tomu, že ho volilo pouze 60 procent delegátů sjezdu. Podle něj by ještě před týdnem čekal 80 procent. "Ale po plánovaném útoku Miloše Zemana, je to úspěch," řekl po zvolení Paroubek.

Mandát považuje za silný i pro plánované změny ve straně, tzn. modernizaci.

19:14 - Pokračuje diskuse. Zatím mezi řadovými delegáty.

18:54 - Delegáti zvolili Paroubka předsedou. Pro bylo 311 z nich, což je 60,15 procent. Hlasovacích lístků bylo vydáno 517, z toho bylo odevzdáno 488. Platných hlasů nakonec bylo 472. 

Odevzdávání hlasů za velkého focení.
Odevzdávání hlasů za velkého focení. | Foto: Ondřej Besperát

18:40 - Delegáti oslovení reportéry Aktuálně.cz odhadují, že Jiří Paroubek obdrží nejméně 60 a nejvíce 80 procent hlasů.

18:35 - Během vyhodnocování volby pokračuje diskuse.

18:31 - Volba byla ukončena. Čeká se na výsledky.

Zdeněk Škromach odevzdává svůj hlas při volbě předsedy strany.
Zdeněk Škromach odevzdává svůj hlas při volbě předsedy strany. | Foto: Ondřej Besperát

18:01 - Předsedkyně volební komise delegátům vysvětlila, jak mají volit a vyzvala je k účasti. "Prosím, můžete jít volit." Konec bude v 18:31.

18:00 - "Tak jako dosud dám do své práce beze zbytku vše, čeho jsem schopen," slíbil delegátům Paroubek.

17:59 - Paroubek chce v příštích dvou letech zajistit výrazný úspěch ve volbách. Chce více zapojit členskou základnu a jak řekl již dříve, využívat při sestavování kandidátek průzkumy veřejného mínění.

17:49 - Vystoupila Hana Orgoníková, předsedkyně volební komise ČSSD. Představila nominace na post předsedy strany. Ta je jen jedna. "Je jen jedna na přítele Jiřího Paroubka," řekla Orgoníkoví a Zdeněk Škromach předal slovo kandidátovi na předsedu. Paroubek má 20 minut na to, aby své přítele a přítelkyně přesvědčil, že on je ten pravý.

17:39 - Paroubek se tvrdě opřel do Martina Starce. Kritizuje jeho dřívější působení na postu volebního manažera strany.

"Já nemám rád rigidní úřednickou práci. Já se obětuji té funkci a toto jsem u Martina Starce neviděl. Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde, Martine," říká zvýšeným hlasem Paroubek.

17:35 - Zdeněk Škromach předal slovo stávajícímu předsedovi. Ten začal reakcí na kritické vystoupení Martina Starce. Obhajoval svojí personální politiku, zejména dosazení Jaroslava Tvrdíka na post volebního manažera strany před sněmovními volbami v červnu minulého roku.

Foto: Ondřej Besperát

17:03 - Zdeněk Škromach nabádá vystupující delegáty, aby dodžovali stanovený časový limit. "Nechci být zlý, ale snažte se ho dodržovat," vyzval řečníky.

16:59 - Bývalý místopředseda strany Martin Starec pronesl velmi kritický projev na adresu těch, kteří připravovali obsah třísetstránkové oranžové publikace sjezdových materiálů.

16:45 - Zdeněk Ryšavý, tajemník volební komise Aktuálně.cz řekl, že v termínu dostali jedinou přihlášku kandidáta na předsedu - Jiřího Paroubka.

Na sjezdu nechyběl ani relativně čerstvý straník "zlý muž" sociální demokracie David Rath.
Na sjezdu nechyběl ani relativně čerstvý straník "zlý muž" sociální demokracie David Rath. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

16:45 - Doyen sociálnědemokratických poslanců Zdeněk Jičínský vyzval ke kultivaci politické scény. Druhou část svého projevu věnoval Miloši Zemanovi a kauze Lidový dům. "Vina leží na Ivo Svobodovi (bývalý ministr financí - pozn. redakce). Základem dnešních problému je smlouva mezi Altnerem a Svobodou," uzavřel svoji řeč Jičínský.

16:27 - Becherovka v bufetech na výstavišti dnes rozhodně nevede. Minimálně stejný počet delegátů si už brzy odpoledne poroučela bylinkového konkurenta - Jägermeister a také vodku. Whisky tady pije málokdo, žízeň se zahání coca colou a pivem. "Oproti veletrhu je zájem o jídlo a pití hodně nárazový, ale fronty jsou zhruba stejné," řekla prodavačka v jednom z kiosků.

16:12 - Bohuslav Sobotka vyhlásil začátek lhůty, kdy mohou delegáti podávat návrh na předsedu ČSSD. Podle schváleného programu by měla volby proběhnout v půl šesté večer.

15:55 - Richard Graber také zopakoval, že systém protiraketové obrany je pouze obranným systémem, který má sloužit k eliminaci rizik od států jako Severní Korea apod. Vyloučil, že by byl systém zaměřen proti Ruské federaci.

15:45 - Americký velvyslanec zmiňuje dvě témata, které nyní dominují vzájemným vztahům - víza a radar. "Náš legislativní proces může být složitý a pomalý a zatím nemůžeme předpovědět, kdy bude konečný zákon schválen, ale je důležité, že tento proces už začal. A prezident i já doufáme, že dospěje k úspěšnému závěru," řekl .

15:35 - Česká televize informuje, že podle delegátů sjezdu byl dnešní Paroubkův projev jedním z nejhorších v historii  novodobých sociálnědemokratických sjezdů.

15:30 - Na sjezd dorazil americký velvyslanec Richard W. Graber. V rychlosti prošel předsálím a zaujal místo u předsednického stolku vedle Jiřího Paroubka. Nyní přednáší svoji zdravici, hovoří česky, ale řekne jen pár vět. Pak přejde do angličtiny..

14:58 - K řečnickému pultíku se vrátil předseda Paroubek. Má přítomné informovat o zahraniční politice sociální demokracie.

14:44 - Další místopředseda Petr Vícha pozdravil "prořídlé řady". Delegáti opouštějí sál. Někteří si bezplatně čepují nápoje v předsálí, jiní kouří před vchodem do pavilonu, ve kterém se sjezd ČSSD koná.

14:38 - Jako druhý vystoupil Zdeněk Škromach. Podle něho by se neměla strana pod záminkou modernizace přesunout směrem k pravé části spektra. Hovořil také o potřebě přítomnosti žen na kandidátních listinách.

Jaroslav Tvrdík žertuje se Stanislavem Grossem na sjezdu ČSSD. Exministr obrany byl považován v ČSSD za "Grossova muže" v době, kdy politická hvězda mladého expremiéra stoupala. Oba muži měli ve své době velmi blízké vztahy k podnikatelce Libuši Barkové. Právě přátelství s touto ženaou uspíšilo Grossův politický pád. Tvrdík pracuje ve strukturách ČSSD dodnes.
Jaroslav Tvrdík žertuje se Stanislavem Grossem na sjezdu ČSSD. Exministr obrany byl považován v ČSSD za "Grossova muže" v době, kdy politická hvězda mladého expremiéra stoupala. Oba muži měli ve své době velmi blízké vztahy k podnikatelce Libuši Barkové. Právě přátelství s touto ženaou uspíšilo Grossův politický pád. Tvrdík pracuje ve strukturách ČSSD dodnes. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

14:21 - Nyní začíná blok, ve kterém budou své zprávy prezentovat místopředsedové ČSSD. První se slova ujal 1. místopředseda strany a bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka.

13:48 - Fico ve svém projevu ocenil zásluhy Paroubka na vzestupu ČSSD. Přál by si prý také, aby mohl večer z Bratislavy zatelefonovat Jiřímu Paroubkovi a poblahopřát mu k opětovnému zvolení předsedou.

13:46 - Sjezd pozdravil slovenský premiér Robert Fico. Poděkoval sociální demokracii za pomoc, kterou poskytla jeho straně Smer.

13:38 - Paroubek se také zlobil, že nedostal stejný prostor v Nedělní partii na Primě jako Miloš Zeman. I tak je mu prý osobně velmi líto, že Zeman stranu opustil.

Ztracen v oranžové. Jiří Paroubek řeční na sjezdu ČSSD.
Ztracen v oranžové. Jiří Paroubek řeční na sjezdu ČSSD. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

13:36 - Paroubek kritizoval Zemana především za přetaktizovanou prezidentskou volbu, kritiku partnerů, útoky na lídry Lubomíra Zaorálka a Bohuslava Sobotku před volbami a opakované veřejné útoky na Vladimíra Špidlu a Stanislava Grosse. "Vědomě destruoval jejich politickou pozici, musel vědět, že tím snižuje preference ČSSD," odsoudil Zemana bývalý premiér. Zlobil se také kvůli tomu, že nedostal stejný prostor v Nedělní partii na Primě jako Miloš Zeman. I přesto je prý Paroubkovi osobně velmi líto, že Zeman stranu opustil.

13:34 - Paroubek nezapomněl ani na Miloše Zemana. Vyčetl mu jeho negativní vliv na image ČSSD. "Zásluhy na pozvednutí ČSSD jsou nesporné, problémem ale je, že po odchodu v červenci 2002 je jeho vliv spíš záporný," řekl předseda.

13:20 - Jiří Paroubek na okamžik přerušil svůj proslov, a to proto, aby se objetím přivítal se slovenským premiérem Robertem Ficem, který právě dorazil na sjezd ČSSD.

13:12 - Paroubek vyzval sjezd, aby přijal usnesení, že nikdo ze sociálních demokratů nepodpoří Václava Klause v prezidentských volbách a strana bude mít svého kandidáta, na kterém se shodne.

13:04 - Do vlády se opřel také kvůli předsedovi KDU-ČSL Jiřímu Čunkovi a plánovanému radaru Spojených států amerických. "Již dnes ohrožuje stabilitu vládní koalice spor o umístění radaru USA na našem území," hodnotí diskusi mezi vládními partajemi Paroubek.

12:56 - Lídr ČSSD kritizuje jednu vládní reformu za druhou. Daňová reforma podle něho znamená oloupení střední třídy a rozevření nůžek mezi bohatými a chudými. Další na řadě je školné a reformy ve zdravotnictví.

12:44 - Paroubek rekapituluje počínání strany a jejich představitelů v několika předchozích měsících a ukazuje směr, jakým by se podle něho měla ubírat v budoucnosti. "Na dno svých sil si bude muset sáhnout každý stínový ministr, bude-li chtít jednou řídit svůj resort," vzkázal svým kolegům ze stínové vlády.

To jsou dnešní plakáty a hesla ČSSD.
To jsou dnešní plakáty a hesla ČSSD. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

12:35 - Jiří Paroubek přednáší straníkům zprávu předsedy. Vysvětluje, že za volebním neúspěchem nebyl špatný program ČSSD.

12:25 - Na přemítání k volbě předsedy a volbu, kde je jediný kandidát, bude půlhodina, mezi 17.30 a 18.00. Od 17 hodin bude mít projev Jiří Paroubek. Takto vypadají některé body programu, který delegáti právě schválili.

12:15 - Návrh neprošel, pro bylo jen 22 % delegátů. Volba předsedy se odehraje podle plánu už dnes.

Sjezd ČSSD - březen 2007
Sjezd ČSSD - březen 2007 | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

12:10 - Jeden z delegátů navrhl přesunout volbu předseda na zítra, je prý málo času na diskusi.  Návrh neprošel.

12:00 - Sjezd začal, hrála se česká a evorpská hymna, předseda Paroubek vzpomněl sociální dmeokraty, kteří od minulého sjezdu zemřeli. Hlasuje se o programu.

Sál, v němž sociální demokracie dnes píše své dějiny.
Sál, v němž sociální demokracie dnes píše své dějiny. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy