Kandidát na předsedu je jediný: Paroubek

Martina Macková
23. 3. 2007 16:47
Brno Jiří Paroubek zůstane jediným kandidátem pro volbu předsedy sociální demokracie. Žádný soupeř do boje s definitivní platností nejde.
Jiří Paroubek a nová hesla sociální demokracie.
Jiří Paroubek a nová hesla sociální demokracie. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ani Zdeněk Škromach, kterého k souboji o nejvyšší post ve straně vyzval i odcházející straník Miloš Zeman, ani Jaroslav Foldyna Paroubka nevyzvou.

Zdeněk Ryšavý, tajemník volební komise, Aktuálně.cz povrdil, že v termínu dostali jedinou přihlášku kandidáta na předsedu - Jiřího Paroubka. Lhůta už vypršela.

"Ne, to určitě ne. V této chvíli tady není atmosféra a vůle na změnu předsedy, ale spíš na změnu myšlenek. S nimi mohu vystoupit," řekl Aktuálně.cz na sjezdu Severočech Jaroslav Foldyna, který před sjezdem naznačoval, že by se Paroubkovi mohl za určitých okolností postavit.

"Bylo by to plácnutí do vody, dostal bych pět procent a co bych tím dokázal?" dodal.

Má vizi, tak co

Zdeněk Škromach dnes novinářům potvrdil, že kandidovat také nebude.

Foto: Aktuálně.cz

A další?  "Pochybuji o tom, že se někdo najde," míní středočeský poslanec Jan Hamáček. Připomněl výzkum, který dnes zveřejnila agentura STEM. Ten připisuje stávajícímu lídrovi ČSSD důvěru víc než 80 procent stranické základny.

"Volby dopadly dobře, nemusíme se za nic stydět a předseda má vizi," shrnul Hamáček další z důvodů, které vedou k tomu, že dnešní volba nebude nijak dramatická.

Poslanec a herec Vítězslav Jandák říká, že jen média by chtěla vidět drama. "Vždyť se na to tady podívejte, je tady absolutní klid. ČSSD nikdy nebyla tak klidná jako dnes," rozhlíží se po sále, kde straníci způsobně poslouchají, jak předseda hlásá o chybách prezidenta Klause a cucají minerálku.

Herec mluví o kráce

Případné kandidáty na post neponoukl ani odchod Miloše Zemana ze strany. Ne, nic to neudělá, shodují se straníci.

"Myslím, že se na to vykašlal. Jestli vstoupí do partaje s Volfovou, nebo ne, nikdy nevíte. Politika je tak krásně různorodá. Strany by si ale měly začít hledat své nové místo na slunci. V době globalizace tak trochu ztrácí opodstatnění, a proto se musí změnit. My začínáme," říká Jandák.

"Kdyby Miloš Zeman vstoupil do svazu zahrádkářů a ti ho nominovali na prezidenta, nedivil bych se. Nebylo by dobré, kdyby zcela odešel z politiky a nebyl by to on," míní ale Foldyna.

 

Právě se děje

Další zprávy