Paroubek vyhrál. Ale přišel o hlasy

Martina Macková, Kateřina Eliášová
23. 3. 2007 19:32
Brno - Při spršce výčitek, jimiž počastoval Zemana, neskrývali mnozí delegáti sjezdu ČSSD rozpaky. I tak Jiřího Paroubka zvolili. Uvnitř: ANKETA
Jiří Paroubek v záři reflektorů.
Jiří Paroubek v záři reflektorů. | Foto: Ondřej Besperát

Paroubek, který vystřihl nebývale tvrdou kritiku novodobého "otce zakladatele" ČSSD, byl v pátek o sedmé večer potvrzen ve své funkci. Další dva roky povede sociální demokraty.

Získal přes šedesát procent odevzdaných hlasů: dost na to, aby mohl začít provádět chystané změny ve straně.

Ale mnohem méně, než se čekalo.

Pusa pro zvoleného předsedu.
Pusa pro zvoleného předsedu. | Foto: Ondřej Besperát

"Já jsem předpokládal lepší výsledek, odhadoval jsem 80 procent," uvedl vlivný ústecký sociální demokrat Jaroslav Foldyna. Body dolů podle něj Paroubkovi sebralo právě jeho prudké vystoupení na sjezdu. "To jsou ty procenta dolů."

A podobně to vidí i Paroubkův názorový oponent Petr Hulínský: "I pro mě je to překvapení. Čekal jsem, že dostane mezi 80 až 90 procenty hlasů. Proč dostal tak málo hlasů, na to bude potřeba větší analýza, já to teď nechci komentovat. Uvidíme, co to udělá se zítřejší volbou místopředsedů."

Kolik Zemanovců je na sjezdu?

Právě při ní si budou moci straníci Paroubka podat: Buďto mu umožní obklopit se "svými" lidmi, nebo mu naopak do vedení dosadí politiky, se kterými si až tak nerozumí.

Dnešní hlasování ukazuje spíše na druhou variantu. "Výsledek volby předsedy mě překvapil. Čekal jsem tak 80 procent. Zemanovců je tady asi hodně, to se nedá nic dělat. Předseda bude zklamaný, určitě si myslel na víc," řekl Aktuálně.cz Miroslav Petržílek z pardubické organizace.

Paroubek na sobě nedal rozpaky příliš znát. Ale připustil, že čekal víc: "Je to úspěch. Já bych ještě před týdnem čekal 80 procent. Ale po tom teatrálním vystoupení Miloše Zemana je 60 procent úspěch," řekl po zvolení.

Poslankyně Hana Šedivá souhlasí, také ona vidí za výsledkem odchod Miloše Zemana. Ale také mediální obraz, jaký si Paroubek vytváří: "Hodně lidí ho vlastně osobně nezná tak jako my poslanci. A tak dá na to, jak ho představují média," dodala.

Bojkot Zemanovců se nekonal

Příznivci Miloše Zemana se skutečně ocitli na vážkách. Přesto v kuloárech mnozí přiznali, že Paroubkovi hlas nakonec dali.

Důvod? Jiný kandidát zkrátka nebyl. A Paroubek - při všech výhradách - se v tuto chvíli zdá být pro stranu nepostradatelný.

"Jako přítel Miloše Zemana se musím postavit za Jiřího Paroubka. Získal 31 tisíc preferenčních hlasů. On to dokázal. ČSSD tady je a bude a stane se nejsilnější stranou. Je to jen otázka času," hřímal z tribuny Robert Kopecký, který vidí za roztržkou Zemana s Paroubkem Šloufa a bývalou sociální demokratku Janu Volfovou.

V hlavní roli Jiří Paroubek.
V hlavní roli Jiří Paroubek. | Foto: Ondřej Besperát

"Určitě není rozkol se Zemanem pro socdem nějaká šťastná záležitost, ale rozhodně si nemyslím, že by to tady nějak ovlivnilo pozici jednotlivých delegátů. Možná jednotlivců, ale ne většiny," popsal situaci někdejší sociálnědemokratický premiér Stanislav Gross.

A souhlasil s ním i poslanec Karel Šplíchal, který je považován za příznivce Miloše Zemana: "Nemůžeme si dovolit nyní měnit vedení. Jsme před změnami a ty Paroubek dokáže udělat dobře," řekl Aktuálně.cz Šplíchal.

"Sjezd projde takto, i když se potom bude trochu brblat. Zatím se nic nezmění, možná ještě někteří odejdou, stejně jako Zeman," odhadoval krátce před volbou předsedy další z delegátů.

Jirka měl pravdu

"Problém se Zemanem je ten, že se snažil stylizovat do role, že není žádný intrikán, že on nikdy žádné zákulisní hry nehraje, že jen ti ostatní je hrají. A přitom se teď ukazuje, že on ty hry hraje. A já se Paroubkovi nedivím, že zastává ty pozice, které měl Spíš si myslím, že to mohl rozpoznat trochu dříve," dodal Gross. Ten kdysi patřil mezi Zemanovy oblíbence, stal se pro někdejšího předsedu "korunním princem" ČSSD. Když ale vystoupal na politický vrchol, se Zemanem se nepohodl.

Gross nevidí v rozluce se Zemanem pro ČSSD Jiřího Paroubka žádné fatální důsledky.

"Zeman nemá nějak velkou sílu, ale třeba v Poslanecké sněmovně, kde je situace jedna ku jedné, tam ten jeho vliv sílu má. Ale ve straně má tak vliv pětiprocentní, sedmiprocentní, tam to takovou roli nehraje," uvedl.

Konstruktivní a věcný

Jak jinak hodnotili delegáti Paroubkův "předvolební" projev? Někteří míní, že sice měl slabší místa, ale to zásadní shrnul.

"Ale fakt je, že jsem slyšel lepší projevy. Je to asi tím, v jaké je teď ČSSD situaci," míní Aleš Hess z Plzně.

"Co se týče modernizace strany, tak bych to - jako předseda v projevu - nesměřoval tolik do středu, ale spíš k té dělnické třídě a to je většina našich voličů," zhodnotil zase Pavel Petráček z Jablonce nad Nisou.

Valtr Komárek označil Paroubkův projev za málo bojovný. "Paroubek se snažil o státnický projev. Překvapil mě jeho konstruktivismus. Rozebíral podrobně tu rovnou daň a problematiku zdravotní a penzijní reformy, ale v tu chvilku se delegáti začali trochu nudit, protože šel zbytečně do detailů a oni na to nebyli připraveni. Počítali spíše s ostrou kritikou hodnou opozice," komentoval Komárek.

Podle Komárka byla Zemanova kritika byla legitimní. "Ačkoliv si tady delegáti myslí, že je to jen osobní rivalita," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy