Politiky překvapila nižší podpora Paroubka

Reportéři Aktuálně.cz a ČTK
23. 3. 2007 21:21
Praha - Sociální demokraté zvolili na další dva roky do svého čela Jiřího Paroubka. Jaká to je zpráva pro politiky ostatních stran?
Foto: Ondřej Besperát

 

 

Místopředseda ODS Petr Nečas

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. | Foto: Ludvík Hradílek
"Znovuzvolení Jiřího Paroubka do čela sociální demokracie je pro ODS dobrou zprávou. Je jasné, že ČSSD nevyhraje volby," řekl. Je prý jedno, které volby to budou, protože s Paroubkem podle něj ČSSD neuspěje u voličů nikdy.

Šéf KSČM Vojtěch Filip

KSČM čeká na výsledky voleb
KSČM čeká na výsledky voleb | Foto: Ludvík Hradilek
"Překvapilo mě, že Jiří Paroubek získal podporu jen 60 procent hlasujících delegátů. Očekával jsem větší podporu. Někteří sociální demokraté asi zvažují, zda je Paroubek vhodným lídrem i pro dobu, kdy je ČSSD v opozici."

Předseda zelených Martin Bursík

Bursík na ni vycenil zuby, a dál hovořil o dodržování lidských práv v Číně. "Vydrželi jste se bavit tři hodiny o radaru, vydržte i teď."
Bursík na ni vycenil zuby, a dál hovořil o dodržování lidských práv v Číně. "Vydrželi jste se bavit tři hodiny o radaru, vydržte i teď." | Foto: Ludvík Hradilek
"Gratuluji i přesto, že silný mandát to není." ČSSD má podle něj před sebou těžké období v opozici. Paroubek i celá ČSSD nedokážou být úspěšní, pokud nezmění svůj současný agresivní styl politiky, míní. ČSSD by podle něj měla začít více spolupracovat s ostatními.

Šéf lidovců Jiří Čunek

Foto: Ludvík Hradilek
"Gratuluji k vítězství. Doufám, že bude ČSSD řídit nejen ku prospěchu této opoziční strany, ale i celé země." Čunek soudí, že dosud se to Paroubkovi ne zcela dařilo. Věří ale, že teď, když má staronový šéf ČSSD potvrzen mandát, podpoří třeba i některé návrhy na snížení deficitu veřejných financí.

 

A co řekli ke zvolení Paroubka členové ČSSD?

Milan Urban

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
"Ti, kdo pro něj nehlasovali, byli možná ti, kteří se asi bojí modernizace strany, kteří si ji představují jinak. No a možná někomu vadilo, že se na sjezdu neusmíval. Důležitý je výsledek, ne číslo, kterým toho bylo dosaženo."

Zdeněk Škromach

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
"Čekal jsem taky lepší výsledek, ale rozhodně je to výrazně více, než je potřebná nadpoloviční většina. Průšvih by byl, kdyby to bylo 49 procent. A proč jenom 60 procent? Myslím si, že jeho projev, ale zejména ta diskuze na sjezdu byla příliš konfrontační. Proto se někteří rozhodli ho nepodpořit."

Petr Hulínský

"I pro mě je to překvapení, čekal jsem, že dostane mezi 80-90 procenty hlasů. Proč dostal tak málo hlasů, na to bude potřeba větší analýza, já to teď nechci komentovat. Uvidíme, co to udělá se zítřejší volbou místopředsedů."

Jaroslav Foldyna

"Předpokládal jsem lepší výsledek, odhadoval jsem 80 procent. Myslím, že se do toho promítla ta diskuze tady na sjezdu. Osobně bych na mnoho vystoupení tady nereagoval tak, jak reagoval Paroubek. To jsou ty procenta dolů." Foldyna chtěl původně Paroubka vyzvat na souboj a kandidovat na předsedu. Ale naučinil tak: "Nekandidoval jsem, protože jsem předpokládal, že pro Paroubka bude drtivá většina. Soudě podle krajů, které podporu Jiřímu Paroubkovi  vyjadřovaly. Měl drtivé nominace. Já teď doufám, že se Jiří Paroubek nad sebou zamyslí. Ta nejtěžší práce ho teprve čeká: ona slibovaná modernizace."
 

Právě se děje

Další zprávy