Paroubkova zpožděná revoluce přichází

Petr Holub
20. 3. 2007 0:00
Analýza - Pokud Jiří Paroubek prosadí koncem týdne na sjezdu svou, ČSSD se úplně změní. O deset let později, než bylo třeba.
Jiří Paroubek chce změnit stranu - prý k nepoznání
Jiří Paroubek chce změnit stranu - prý k nepoznání | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Opatrnými slovy se sociální demokraté hlásí k názoru, že sociální stát v současné podobě nejde udržet. "Žijeme ve světě, který je velmi dynamický, a jde o to, aby občan v tom světě neztrácel tradiční jistoty. Ale přitom na druhé straně chceme, aby se občan dokázal těm změnám přizpůsobit," popisuje hlavní směr úvah analytik ČSSD Oto Novotný.

Změnit sociální stát může pouze sociální demokracie, která se sama změní. Přímá volba předsedy strany, kvóty pro ženy na kandidátkách a presumpce viny u stranických funkcionářů. Úpravy stanov mají dát prostor novým kádrům a omezit tradiční vliv lobby okresních funkcionářů.

Čtěte původní rozhovor Aktuálně.cz s Jiřím Paroubkem
(Analýza pokračuje níže)

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Paroubek: My žádného Čunka nemáme
Jak vidí šéf ČSSD bytovou aféru předsedy sněmovny?
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Paroubek: Vím, jak má vypadat nový prezident
Sociální demokraté hledají někoho, kdo vymění Klause
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Paroubek: Nejsem žádný řezník
Jak bude řídit stranu: Jako Zeman, či Špidla? Po svém
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Paroubek: Žádný další Altner nebude
Jak se ČSSD vypořádá s největším finančním nebezpečím?

"Pokud se ČSSD na sjezdu představí jako sociálnědemokratická strana, ale západoevropského stylu, bude to pro ni dobrý výsledek," hodnotí politolog Milan Znoj vyhlídky sjezdu, který o nadcházejícím víkendu proběhne v Brně.

Sledujte on line přenos ze sjezdu ČSSD: v pátek, v sobotu a v neděli živě na Aktuálně.cz

Znoj oceňuje, že předseda Jiří Paroubek chystá tak radikální převrat záhy po odchodu do opozice, přesto tvrdí, že se sociální demokracie mohla modernizovat už před deseti lety.

"V Brně by se měli rozejít s vlastní minulostí. Jak se Zemanem, který prosadil ve stranické politice populismus a demagogii, tak se Špidlou, který se pokoušel stranu i sociální stát neúspěšně změnit po volbách 2002," tvrdí Znoj.

Ani Zeman, ani Špidla

Paroubek vychází radám expertů vstříc. V rozhovoru pro Aktuálně.cz zdůraznil, že právníci ČSSD budou zkoumat Zemanovu odpovědnost za stranické dluhy u právníka Zdeňka Altnera. Ani s Vladimírem Špidlou v této chvíli vážně nepočítá: "Až se jednou Špidla vrátí do republiky, budu mít pochopitelně zájem s ním spolupracovat," odsunul úvahy o jeho návratu do vrcholné stranické politiky až na rok 2009.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Co má sjezd prosadit

  • 1) Nové stanovy
    Přímá volba předsedy ČSSD a krajských předsedů
    Stranická referenda
    Zásahy centra do volebních kandidátek
    Ženské kvóty na kandidátkách
    Presumpce viny pro funkcionáře
  • 2) Nový program
    Posunout stranu ke středu, ale neztratit místo na levici
    Oslovit mládež a střední vrstvy
    Odpovědět na globalizaci: otevřít trh práce a trh s byty, podpořit celoživotní vzdělávání
    Boj s korupcí
  • 3) Plán pro příští dva roky
    Nevolit Klause prezidentem, najít proti němu silného nestranického kandidáta
    Stanovit mantinely, do jaké míry smějí poslanci podporovat vládní návrhy


Jak chce ČSSD financovat nový sociální stát

  • 1) Vyšším hospodářským růstem, který bude zajištěn investicemi do vzdělání
    2) Vyšší hodinovou produktivitou práce
    3) Zaměstnaností nejméně 70 procent práceschopného obyvatelstva
    4) Investicemi do výzkumu a rozvoje (3% HDP) a úsporami energií (20% v roce 2020)
    5) Namísto předčasných odchodů do penze a zbytečných sociálních dávek se zaměřit na podporu péče o děti a rekvalifikací
    6) Sociální podpora z Evropské unie musí zůstat nejméně na současných 1,045 % evropského HDP

Zdroj: Doporučení kongresu Strany evropských socialistů z prosince 2006

Celá akce na přerod sociální demokracie začala loni na podzim, kdy Paroubkovi poradci navrhli změny stanov. Měly posílit postavení obyčejných členů, kteří dostanou právo volit přímo centrální, krajské i okresní funkcionáře. Přímo zvolení předsedové tak dostanou rukou silnější mandát. Dosavadní stranické výbory tak budou mít spíše poradní roli a nebudou moci předsedu strany odvolat, jak to třeba zažil na výkonném výboru ČSSD v roce 2004 Vladimír Špidla.

Kandidáty vyberou sociologové

Šéf Lidového domu dostane za úkol vybudovat a řídit odborné zázemí. Díky odborným sociologickým informacím bude moci například posoudit, který z kandidátů ve volbách do sněmovny, Senátu či krajů, má spíše šanci na zvolení. Dostane tedy právo do kandidátek zasahovat. "Budeme debatovat se členy místních organizací, protože to je jejich rozhodnutí, aby vybrali toho, kdo je nejvolitelnější," vysvětlil Paroubek.

V příštích letech proto bude nemyslitelné, aby sociální demokracii reprezentovali politici, která zná jen pětina Čechů. Takové kritérium zpochybňuje postavení současných místopředsedů Jany Vaňhové a Petra Víchy.

Předseda navrhne delegátům, aby na kandidátkách měly zaručena přední místa ženy: "Půjde pravděpodobně o zipový systém, kdy by měla žena být nejméně každým třetím, nebo pátým kandidátem," upřesňuje poradce Novotný.

Další nový paragraf zavede povinnost funkcionářů rezignovat, pokud budou jen podezřelí z korupce. "Byť je to kruté, když státní zástupce dá pokyn, aby se zahájilo vyšetřování, tak by měl politik sklapnout krovky a říct: nedá se nic dělat, může to poškodit zájmy strany, odstupuji," popisuje základní princip Novotný.

Nová a mladá levice

Vnitřním přerodem vznikne strana, která se přihlásí k zásadám nové levice, podobně jako v minulém desetiletí Brit Tony Blair svou "třetí cestou" a Němec Gerhard Schröder politikou "nového středu". Čech Jiří Paroubek potvrdil, že právě zkušenosti z těchto zemí jsou pro něho hlavním vzorem. "Chtěli bychom je promítnout do našeho programu, ale těžko teď předvídat, jakým způsobem," podotkl.

Obnovená sociální demokracie by měla konečně oslovit občany, kteří vstoupili do veřejného života až po roce 1989, což se zatím nedařilo. Přední sociální demokraté se dokonce obávali, že straně hrozí "vymírání" podobně jako komunistům, nebo lidovcům.
Oslovit mladší generaci na univerzitách a v neziskových společnostech doporučuje i jeden z ideologů ČSSD Jaroslav Šabata.

"Bude to zápas o kulturní hegemonii ve společnosti," tvrdí. Sociální demokraté při něm budou muset mladé generaci vysvětlit, že právě jejich strana dokáže svou sociální, ekonomickou a vzdělávací politikou zajistit každému svobodný rozvoj.

"K tomu je nutné během krátké doby obnovit členskou základnu, získat během dvou tří let několik tisíc mladých lidí," vysvětluje Šabata.

Rušit dávky a ochranu zaměstnanců?

Paroubkovi lidé zatím příliš nemluví o tom, jaký bude mít česká nová levice program. Sám předseda straně doporučí portský program socialistické internacionály. Navrhuje na jedné straně zvýšenou podporu vzdělanosti a rodin, na druhé straně chce zrušit sociální dávky, které spíše brání chudým občanům v návratu do aktivního života. V českých poměrech to znamená omezit nadprůměrně vysokou nemocenskou či podporu rodinám, jejichž živitelé nechtějí pracovat, a také zrušit předčasné důchody.

Otevřenější je z pozice bruselského komisaře Vladimír Špidla, který na pražské přednášce počátkem března propagoval na české levici dosud nevídané myšlenky.

Především by se měla dát podnikatelům větší šance propouštět a tím i přijímat zaměstnance. "Systém už nechrání každé jednotlivé pracovní místo, ale pracovníka a jeho pokračující schopnost uplatnit se na trhu práce," vysvětlil. Víc liberální by měl podle komisaře být i trh s byty také Češi se musí učit cestovat za prací.

Sebevědomí sociální demokraté tvrdí, že by příští volby vyhráli i beze změn uvnitř strany. K tomu by stačilo pomocí šikovného marketingu využít negativní zkušenosti, které prý budou mít voliči s pravicovou vládou. Vnitřní reforma ale ČSSD otevře šanci vítězit i v příštím desetiletí.

Do války s Klausem

Paroubek nevyloučil, že podle nových pravidel bude hodnotit návrhy zákonů vlády Mirka Topolánka. Vyžádá si však od sjezdu mantinely "V mém úvodním projevu na sjezdu bude formulováno, jak postupovat. V zásadě jde o to, že jsme ochotni podpořit reformní kroky, o kterých víme, že je naši voliči chtějí podpořit," řekl.

Naopak by chtěl, aby sjezd vyhlásil otevřený boj prezidentu Václavu Klausovi a doporučil zákonodárcům z ČSSD, aby volili jiného kandidáta.

"Nejde o to, zavázat individuálně poslance sociální demokracie, ale zavázat celou sociální demokracii, aby hledala vůči Václavu Klausovi alternativního kandidáta a získala pro něho podporu napříč politickým spektrem u všech politických sil," vysvětluje záměr analytik Novotný.

On sám by doporučil bývalého ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera, připouští však, že víc než o jméno jde o dohodu s lidovci, zelenými, liberálními senátory i s komunisty. 

 

Právě se děje

Další zprávy