ČSSD: Personální smršť začne zvolna

Petr Holub
21. 3. 2007 0:00
Analýza - Pokud Paroubkovo vedení stranu zmodernizuje, podřeže si vlastní větev. Vedoucí funkce totiž převezmou zcela noví lidé.
Nastartuje, co ho smete?
Nastartuje, co ho smete? | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Předseda ČSSD Jiří Paroubek i jeho nejbližší spolupracovníci si uvědomují, že volby za deset let už rozhodnou lidé, kteří dospívali po listopadu 1989. Oslovit je mohou pouze ti politici, kteří mají shodný pohled na svět. A to může být jen těžko člověk, kterému je dnes přes čtyřicet.

"Lidé z vedení nehledají přímo své nástupce. Modernizací ale uvedou do chodu něco, co je v důsledku odsune na vedlejší kolej," předpovídá bývalý disident a poradce předních sociálnědemokratických politiků Jaroslav Šabata.

Paroubek: hranice je 30 let

Paroubek chystanou generační výměnu potvrzuje.

"Při hledání nových voličů se zaměříme na mladou generaci a střední vrstvy, proto budeme v politických funkcích preferovat lidi nezatížené minulostí, se vzděláním na nových vysokých školách," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Lidé, kteří dospívali po listopadu 89, přitom rozhodnou už volby v příštím desetiletí. K tomu předseda ČSSD ještě dodal: "Program nemáme špatný už dnes. Jde o to, kdo ho bude prezentovat."

Za příklad nadějných nových tváří uvedl předsedu komise pro kontrolu BIS ve sněmovně Jeronýma Tejce, stínového ministra životního prostředí Petra Petržílka, šéfa poslaneckého klubu Michala Haška a do této skupiny se obvykle počítá i předseda zahraničního výboru Jan Hamáček. Žádnému z nich není přes třicet let.

Čtěte původní rozhovor Aktuálně.cz s Jiřím Paroubkem
(Analýza pokračuje níže)

Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Paroubek: My žádného Čunka nemáme
Jak vidí šéf ČSSD bytovou aféru předsedy sněmovny?
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Paroubek: Vím, jak má vypadat nový prezident
Sociální demokraté hledají někoho, kdo vymění Klause
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Paroubek: Nejsem žádný řezník
Jak bude řídit stranu: Jako Zeman, či Špidla? Po svém
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Paroubek: Žádný další Altner nebude
Jak se ČSSD vypořádá s největším finančním nebezpečím?

Za Zemanem do regionů

Pokud sjezd Paroubka potvrdí a ještě posílí jeho pravomoc, vypraví se sám hledat v regionech další mladé talentované politiky, kteří se přes strnulé stranické struktury nemohli dostat nahoru.

Napodobí tak budovatele současné ČSSD Miloše Zemana, který objížděl kraje před rokem 1996 a objevil nové regionální lídry. Po nečekaném volebním úspěchu sociálních demokratů tehdy do sněmovny poprvé nastoupili Vladimír Špidla, Zdeněk Škromach, Bohuslav Sobotka a Lubomír Zaorálek, kteří se rychle dostali do čela celé strany. K zemanovské generaci 1996 patří také současný předseda sněmovny Miloslav Vlček a exministr průmyslu Milan Urban, kteří dnes kandidují za stranické místopředsedy.

Rozdíl proti Paroubkovi byl v tom, že s výjimkou Sobotky vybral Zeman politiky okolo čtyřicítky.

Veřejnost, která se před deseti lety bála zavilých postkomunistů, překvapily nové tváře nečekaně smířlivým postojem ke Klausově ekonomické reformě: "Nejsme stranou, která má na reformu jiný názor. Respektujeme, že ji ODS uskuteční podle svých představ," řekl tehdy jeden z nových poslanců Karel Machovec.

ČSSD tehdy stačilo, že se bude podílet na jejím zkvalitnění, například Špidla tehdy vyslovil svůj proslulý a nikdy nesplněný slib o tom, že se sníží penzijní věk.

"Nemusíme kopírovat Západ"

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Co má sjezd prosadit

  • 1) Nové stanovy
    Přímá volba předsedy ČSSD a krajských předsedů
    Stranická referenda
    Zásahy centra do volebních kandidátek
    Ženské kvóty na kandidátkách
    Presumpce viny pro funkcionáře
  • 2) Nový program
    Posunout stranu ke středu, ale neztratit místo na levici
    Oslovit mládež a střední vrstvy
    Odpovědět na globalizaci: otevřít trh práce a trh s byty, podpořit celoživotní vzdělávání
    Boj s korupcí
  • 3) Plán pro příští dva roky
    Nevolit Klause prezidentem, najít proti němu silného nestranického kandidáta
    Stanovit mantinely, do jaké míry smějí poslanci podporovat vládní návrhy


Jak chce ČSSD financovat nový sociální stát

  • 1) Vyšším hospodářským růstem, který bude zajištěn investicemi do vzdělání
    2) Vyšší hodinovou produktivitou práce
    3) Zaměstnaností nejméně 70 procent práceschopného obyvatelstva
    4) Investicemi do výzkumu a rozvoje (3% HDP) a úsporami energií (20% v roce 2020)
    5) Namísto předčasných odchodů do penze a zbytečných sociálních dávek se zaměřit na podporu péče o děti a rekvalifikací
    6) Sociální podpora z Evropské unie musí zůstat nejméně na současných 1,045 % evropského HDP

Zdroj: Doporučení kongresu Strany evropských socialistů z prosince 2006

Generace 2006 už je jiná, má víc sebevědomí a nedává nesplnitelné sliby.

"České poměry jsou zvláštní. Na západě jsou sociální demokraté reformní stranou a konzervativci změnám brání. U nás je reformní pravice, lidé však nejsou k takovým reformám odhodlaní. Proto jim sociální demokracie nabízí udržitelný rozvoj sociálního státu," vysvětluje své politické krédo Jeroným Tejc (29), který byl už ve svých dvaadvaceti místopředsedou jihomoravské organizace strany. Poté o místo přišel, poučil se však a postupně se znovu vrátil na vrchol. Mezitím se stal advokátem.

ČSSD podle Tejce nemusí kopírovat západoevropské levicové strany. "K poměrům u sousedů se klidně můžeme blížit, už teď se ale nemáme za co stydět a v některých ohledech jsme mnohem dál," říká. Češi například Sobotkovou rozpočtovou reformou dokázali, že je možné udržet sociální stát a přitom snižovat daně.

Tejc varuje ODS před tím, aby bez konzultací se sociálními demokraty prosazovala zásadní reformy důchodů a zdravotnictví. "Pokud například zavedou poplatky u lékaře, musí počítat s tím, že je za tři nebo sedm let zrušíme," upozorňuje.

V poslaneckém klubu prý nikomu nevadí, že nováček převzal parlamentní komisi pro dohled nad kontrarozvědkou a po Stanislavu Grossovi také bezpečnostní komisi strany.

"Není to tak, že na funkci aspirovalo víc lidí a pak byl jeden vybrán. A bezpečnost je obor, který někdo musí dělat na plný úvazek," vysvětluje úspěšný nástup brněnský advokát.

S exministrem vnitra Františkem Bublanem se prý dobře doplňují. "On má zkušenosti a já spíš přináším vize," popisuje spolupráci bezpečnostních expertů Jeroným Tejc.

Nepůjde to rychle

Jaroslav Šabata přesto nečeká, že výměna lidí z generace 1996 bude mít rychlý spád. Důvodem je setrvačnost a také fakt, že modernizaci musí prosadit starší.

Pokud by se třicátníkům podařilo do stranického vedení prosadit už za dva roky, byli by výjimkou na celé české scéně. Do Topolánkovy vlády se dostal jediný ministr pod čtyřicet (ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil), ve vedení parlamentních stran je pod třicet pouze místopředsedovi zelených Ondřeji Liškovi.

Ani v okolních zemích příliš mladé politiky do vysokých funkcí nepouštějí. I po personálním zemětřesení v Rakousku se letos do nové vlády dostal také jen jeden ministr pod čtyřicet. V německé vládě Angely Merkelové je dokonce pouze jedna ministryně pod padesát.

 

Právě se děje

Další zprávy