Zeman vyzval Škromacha k boji

Martina Macková
23. 3. 2007 10:30
Praha - Bývalý předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman by přijel na stranický sjezd do Brna, kdyby dosavadní místopředseda Zdeněk Škromach soupeřil s Jiřím Paroubkem o křeslo šéfa strany.

Zeman to dal Škromachovi jako podmínku při jeho čtvrteční návštěvě v Novém Veselí, kde expředseda tráví penzi. Škromach  dnes ale zopakoval, že kandidovat proti Paroubkovi rozhodně nebude.

Sociální demokraté zamířili na sjezd s tím, že razantně změní svoji stranu. "Modernizace je na místě a jen posera se toho může bát", říkají.

Mnozí si ale vlastní stranu nedokáží v novém kabátě představit. Čekají, že jim předseda řekne, jak se to vlastně udělá.

Starosti jim dělá ohlášená přímá volba předsedů, průzkumy veřejného mínění použité při sestavování kandidátek vítají a o kandidátovi na prezidenta většinou pouze míní: Nesmí to být "šedá" myš pro všechny.

Ano, ale jak?

"Nevidím v přímé volbě problém, určitě ale bude technicky náročnější. Vlastně nevím přesně, jak by to mohlo probíhat," přiznává starosta Kralic nad Oslavou a předseda okresního výboru Třebíč Emil Dračka. Předseda okresního výboru ČSSD říká, že si rád počká, až mu vedení strany nakreslí své představy.

"Líbí se mi to, jsem osobně pro nové věci. Ale v organizaci jsou na to různé názory, lidé si nedovedou představit, jak se bude hlasovat," potvrzuje poslanec Ladislav Šincl z Karviné. "Jestli korespondenčně nebo jak by se vlastně takové volební referendum dělalo," přemýšlí Oldřich Ryšavý, předseda okresní organizace v Břeclavi.

"Na nižších stupních bych to nechal, jak to teď máme. Bude to příliš náročné a je tady určitá tradice," říká Václav Špilar z Podbořan, předseda okresní organizace Louny.

"Kdo si je jistý sám sebou, nemusí se takových novinek bát. Ale není to stěžejní problém. Samotná přímá volba nebo průzkumy stranu nevyléčí. Musíme přitáhnout mladé a vzdělané lidi," připomíná předseda krajské organizace v Pardubicích Miroslav Váňa.

Průzkumy? To už známe

Téměř bez výhrad straníci náhodně oslovení Aktuálně.cz reagují na budoucí používání průzkumů veřejného mínění při sestavování kandidátek.

"Naprosto souhlasím. Není přece možné postavit na kandidátku člověka, který je sice ve straně od roku 89, ale ve městě ho nemají lidé rádi nebo o něm není slyšet," říká Váňa.

"Takové testování je dobré a vyplatí se to udělat dopředu a včas. My jsem museli několikrát měnit kandidáta, aby výsledek nebyl tragický," míní Šincl. "Musíme nabídnout lidem to nejkvalitnější a průzkum je vlastně i tak trochu jejich výběr," řekla Hana Hozmanová, místopředsedkyně karlovarské krajské organizace.

"Je pravda, že se kandidátky sestavují pro voliče a ne pro členy, ale zase je sestavují členové. Bude to chtít vysvětlení," míní předseda Ryšavý. "Stejně se to už dělá, takže je jedno, jestli to bude ve stanovách, nebo ne," říká zase Šilar.

Podle starosty Dračky to ale může znamenat i to, že strana musí s kandidáty "více pracovat."

"Zatím saháme před volbami do klobouku. Teď budeme muset naše lidi víc propagovat, ukazovat je s úspěšnými poslanci, aby o nich lidé věděli. Znamená to také zavést kariérní řád. Je nepřijatelné, aby do sněmovny chodili lidé nezkušení, politika je taky řemeslo, které se musí naučit nejprve na nižší úrovni," míní předseda třebíčské organizace Dračka.

Šedá myš pro všechny, to ne

I když jsou sociální demokraté rozhodnuti, že lidem představí vlastního kandidáta na prezidenta, řadoví členové o vhodném jméně až na výjimky sáhodlouze nepřemítají. Jiří Paroubek už přece řekl, jak si "svého" kandidáta představuje.

Padají jen již vyřčená jména jako bývalý ministr zahraničí Jiří Dienstbier, senátor Petr Pithart, bývalá státní zástupkyně Marie Benešová, předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský nebo ombudsman Otakar Motejl.

Foto: Ludvík Hradilek

"Je hloupost si myslet, že si prosadíme kandidáta z naši strany. Dienstbier, Pithart, Motejl. Ti všichni jsou podle mě vhodní, jen podle sympatií bych možná já osobně vybral Dienstbiera," říká Šincl.

"Musíme o tom debatovat a vybrat. I když já si ale třeba nemyslím, že by Václav Klaus byl tak špatný," uvažuje pardubický straník Váňa. "Motejl by byl podle mě ideální kandidát, jen mám obavu, že ho bude limitovat jeho věk," říká Ryšavý z Břeclavska.

"Neměl bych problém ani s tím, kdyby to byla žena," míní zase Špilar, který naznačuje, že existují ještě další jména. "Chce to čas, ještě čtvrt roku a pak to jméno padne," odhaduje Dračka z Třebíčska. "Klaus udělal kus práce, je to osobnost, ale zbytečně nám zavírá dveře do Evropy a je svázán s ODS, ať vykládá co chce," komentuje starosta.

Ideální kandidát musí mít podle něj mezi 45 až 50 lety a být nejlépe jako Angela Merkelová nebo Tony Blair. "Musí mít jednoduše ještě tu jiskru a být živý," popisuje, i když vzápětí skepticky dodává:

"Ale bojím se toho, že to dopadne jako všechno tady v Česku. Že řekneme NE Klausovi a ve snaze vyhovět všem, najdeme někoho, kdo bude nevýrazná šedá myš, která nemá šmrnc," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy