Paroubek: Vím, kdo má vystřídat Klause

Sabina Slonková, Petr Holub
18. 3. 2007 23:00
Interview - Necelý týden před očekávaným sjezdem ČSSD poskytl její předseda Jiří Paroubek obsáhlý rozhovor redaktorům Aktuálně.cz.
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Jiří Paroubek v této části rozhovoru pro Aktuálně.cz vyjmenovává vlastnosti, jaké má mít nástupce Václava Klause.

A: Hovořili jsme o tom, jaký má být předseda sociální demokracie, na sjezdu budete mluvit o tom, jaký má být prezident. Kdo by spíše odpovídal vaší představě, pan Špidla, nebo pan Dienstbier?

Sociální demokracie by udělala velkou chybu, kdyby hovořila o jménech. Budeme hovořit především o vlastnostech kandidáta. Měl by to být člověk nestranický, nebo dokonce nadstranický, který má podobný formát osobnosti jako Václav Klaus. To znamená silná osobnost a politicky silná váhová kategorie. Člověk, který je bezvadně orientován ve vnitropolitických a především zahraničněpolitických otázkách, který republice může dělat čest a ne ostudu.

A: Měla by to tedy být osoba, která je schopná hrát roli silného prezidenta, jak jsme si zvykli v minulých letech?

Řekl jsem jednoznačně a už i veřejně, že si představuji, že se prezident vrátí k benešovskému pojetí svého úřadu, to znamená být ústavním prezidentem. Nemáme poloprezidentský nebo dokonce prezidentský režim, a k tomu bohužel Václav Klaus jako "prezident-veto" bohužel často sklouzával.

Připomínám výrok, který je připisován Edvardu Benešovi: "Jsem ústavní prezident, mám názory, jaké má vláda." Tím chtěl říci, že má třeba jiné soukromé názory, ale že nemůže táhnout zemi jinam, než vláda, která je na rozdíl od prezidenta odpovědná parlamentu.

A: Nechcete aby budoucí prezident napodoboval všechny Klausovy iniciativy v zahraniční politice, při skládání vlády, při odmítání zákonů?

To rozhodně ne. A pokud bude Václav Klaus dál na Hradě, tak to rozhodně dělat bude.

Lenina nepřeceňuji

A: V opozici spolupracujete s komunisty. Dokážete si do budoucna představit, že s nimi budete spolupracovat na vládě, ať už budou uvnitř, anebo vládu jen tolerovat? Nedávno přece jejich předseda Filip řekl, že se strana musí vrátit k leninovským kořenům, a s Leninem si každý, kdo jen trochu zná historii, spojuje revoluční násilí.

To je typický výkřik na vnitrostranické úrovni. Nemyslím si, že je Vojtěch Filip velkým milovníkem teorií a zejména praxe Vladimíra Iljiče Lenina nebo Felixe Dzeržinského. Jiří Horák, první polistopadový předseda sociální demokracie, který čtyřicet let žil ve Spojených státech, mně kdysi charakterizoval předválečnou sociální demokracii. I v ní se mluvilo o třídním boji - jednou do roka na Prvního máje. Nepřeceňuji ani izolovaný výrok o Leninovi a spíše dávám přednost, aby se komunistům otevřela cesta k zapojení do struktur tohoto státu. Pokud se změní, mohou se stát součástí vlády.

A: Výrok o Leninovi pokládáte za neškodný folklór?

Nevím, jestli je to neškodný folklór. Ale pokud se změní, zcela nepochybně nebudou hovořit o leninské cestě. Pokud odsoudí zločiny komunistického režimu, pokud se vyjádří jednoznačně proevropsky. Pro Evropu se už vyjadřují, ale i v tom bych viděl možnost posunu, protože zatím mají názor podobný ODS. Pokud budou podporovat orientaci státu na Evropskou unii, transatlantickou orientaci, a pokud se vyjádří pro nedotknutelnost osobního vlastnictví, budu to vnímat jako znamení. Samozřejmě něco by měli dělat i s názvem, ale i ti lidé, kteří bývají považování za reformní komunisty, si nemyslí, že to je rozumné. Sami potřebují nějaký čas. Nevím, jestli to budou čtyři roky, nebo osm let, ale jednou k tomu dojde.

A: Všechny ty řeči o Leninovi jsou naopak příznakem, že se ještě nezměnili?

To je skutečně vedlejší problém.

 

Právě se děje

Další zprávy