Přijdeme o peníze, varuje ČSSD. Schůzi ale neprosadila

Domácí Domácí
9. 2. 2012 11:38
Koalice smetla první ze dvou mimořádných schůzí sněmovny, kterou požadovala ČSSD
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Bylo to jako obvykle. Sociální demokraté se ve sněmovně pokusili prosadit mimořádnou schůzi, koalice je nechala "vypovídat" a pak program neschválila.

ČSSD nejprve marně žádala, aby ji premiér Petr Nečas informoval o podle ní kritické situaci v čerpání finančních prostředků z Evropské unie.

"Znovu ztrácíme čas a znovu ztrácíme peníze," apeloval šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.

Odvolává se přitom na zprávy, že Česko může přijít až o 53 miliard z Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost. Ministr školství Josef Dobeš takový scénář odmítá. Evropská komise zatím pozastavila čerpání celkem 1,2 miliardy korun.

Podle Sobotky mají problémy i další operační programy - např. Doprava či Životní prostředí.

Česko dostalo za pět let nynějšího sedmiletého programového období asi jen 17 procent z celkové částky, kterou může získat, zdůraznil Sobotka.

Šéf ČSSD také zpochybnil předpoklad, že stát letos získá z fondů 100 miliard korun, jak si naplánoval v rozpočtu.

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek se zaměřil na problémový program ministerstva školství vzdělání pro konkurenceschopnost a na sporné projekty OKNO a také SPORT, který ministr školství Dobeš už zastavil.

Zaorálek se odvolával na dopis zástupce Evropské komise Aurelia Cecilia, v němž prý vyjadřuje podezření na podvod a zneužití peněz v souvislosti s krajskými volbami. "Je to ortel smrti na tyto peníze," uvedl.

Děláte tu divadlo, odmítl Dobeš kritiku

Dobeš zdůraznil, že se čerpání peněz v prokritiku gramu vzdělání pro konkurenceschopnost od jeho nástupu na ministerstvo zlepšilo.

Josef Dobeš
Josef Dobeš | Foto: Ludvík Hradilek

Opozici nařkl z toho, že dělá "show a divadlo". "Běžíme ten běh a zvládneme ho," prohlásil ministr.

Podle Nečase ale program funguje jen částečně, audit prokázal závažné problémy a jsou třeba opravy.

Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) dokonce připustil převedení peněz ze vzdělání pro konkurenceschopnost do jiného operačního programu.

Hlasy vládní koalice však program této mimořádné schůze přesto schválen nebyl.

Schůze i k Drábkovým úřadům práce

ČSSD žádá také druhou mimořádnou schůzi, při které by ministr práce Jaromír Drábek poslancům vysvětlil, jaká je situace s vyplácením sociálních dávek, kvůli kterým nyní kolabuje systém na úřadech práce.

Koaliční poslanci její program nejspíš také neschválí. To se ale dozvíme až po vystoupení premiéra Nečase, který bude poslance informovat o evropském summitu, na kterém byla dohodnuta fiskální smlouva zemí eurozóny. Ministerský předseda úmluvu za Česko nepodepsal, což vyvolalo kritiku opoziční ČSSD a také třenice v koalici.

 

Právě se děje

Další zprávy