Chaos při výplatě dávek skončí do dubna, slibuje Drábek

Petr Kučera ČTK Petr Kučera, ČTK
3. 2. 2012 18:20
Kvůli potížím s vyplácením dávek končí i šéf personálního odboru úřadu práce
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)
Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) | Foto: Reuters

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí poprvé připustilo, že komplikace při vyplácení sociálních dávek neskončí ani v únoru, jak jeho vedení původně avizovalo.

"V lednu byl na úřadech práce podán a zpracováván abnormálně vysoký počet žádostí o dávky. V únoru se budou ještě tyto žádosti zpracovávat, v březnu již čekáme rutinní provoz," uvádí tisková mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Odborový předák Jan Rovenský k tomu dodává, že nový systém by měl fungovat bez potíží nejpozději od dubna. K tomuto termínu podle něj směřuje dohoda z pátečního jednání odborářů úřadů práce se šéfy rezortu.

Ministerstvo práce s vedením úřadu práce připraví plán kroků k odstranění nedostatků nového systému vyplácení dávek, hotový má být do 10. února.

Končí třetí šéf

Kvůli potížím s vyplácením dávek končí už třetí manažer - šéf personálního odboru centrálního úřadu práce Jaroslav Dvořák. "Důvodem byla špatná komunikace s odborem informatiky ministerstva práce, které má zavádění nového dávkového systému na starosti," říká generální ředitel Úřadu práce ČR Jiří Kubeša.

Už ve čtvrtek oznámil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, že odvolá šéfa oboru informatiky na ministerstvu. Souhlasí také s návrhem na odvolání výkonné ředitelky úřadu práce.

Kubeša nevyloučil další odvolávání a finanční postihy ve svém úřadu. Chce ale počkat na výsledek analýzy, která by měla být hotova do 10. února. Týká se mimo jiné i práce a vytíženosti jednotlivých ředitelů.

"Některá drobná pochybení už jsme slyšeli a vyhodnotíme to. Nechceme zbrkle udělat nějaké hodnocení, chceme si skutečně ověřit tu situaci, aby zásahy byly důvodné," říká Kubeša. Podle něj je ale nutné udělat hlavně vše ke zlepšení systému, "ne pomstít se lidem".

Za chyby prý může starý systém

Nový systém vyplácení dávek sklízí kritiku od úředníků, odborů, opozice i koaličních partnerů. Pracovníci a odboráři si stěžovali na to, že aplikace nefungují a úředníci nemohou agendu vyřizovat. Pracovali pak přesčas a také o víkendech. Klientům zas vadilo, že stáli ve frontách a peníze dostávali později než obvykle.

Ministerstvo na pátečním jednání odmítlo požadavek odborářů, aby se úřady vrátily ke starému informačnímu systému.

„Hlavní důvod je přitom technický, data jsou již zanesena v novém systému a bylo by velmi nákladné je opět převádět zpět," říká Plívová.

Drábek už ve čtvrtek oznámil, že velká část problémů, které se v průběhu ledna objevily, byla způsobena také špatnou migraci dat od dřívějšího dodavatele systému, společnosti OKsystem. Podle něj včas nepřevedla data do společné datové základny.

"Rozhodně odmítáme, že bychom data odmítli předat," řekl však online deníku Aktuálně.cz ředitel OKsystem Martin Procházka.

"Podle původní říjnové dohody ministerstvo žádný přenos dat nepožadovalo, rozhodlo se k tomu až v prosinci. Tuto dohodu plníme. To, že nás budou označovat za viníka, jsme očekávali, ale nemůžeme s tím souhlasit," dodal Procházka.

Úředníci dostanou odměny

Ministr s generálním ředitelem úřadu práce slíbili odborářům, že úředníci nebudou postiženi za případné chyby při odeslání dávek, které mohly nastat chybou aplikace.

"Zaměstnancům, kteří pracovali přesčas, jejich úsilí vykompenzujeme odměnami. Vyplaceny budou z úspor z minulého roku a nijak se nedotknou prostředků určených na letošní mzdy. Přesčasy budou vypláceny v řádu jednotek milionů korun, přesnější čísla budou známa příští týden," říká mluvčí ministerstva.

Ministr také slíbil, že bude přehodnocen počet pracovníků na jednotlivých pracovištích Úřadu práce. Odboráři chtějí, aby v regionech s vysokou nezaměstnaností přibyli úřadům pracovníci.

 

Právě se děje

Další zprávy