Miliardy neztratíme, odmítá Dobeš katastrofický scénář

Domácí ČTK Domácí, ČTK
6. 2. 2012 15:02
Ministr školství tvrdí, že neví nic o hrozbě zastavení celého dotačního programu EU
Josef Dobeš
Josef Dobeš | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr školství Josef Dobeš znovu popřel, že by Česku hrozilo zastavení dotací, kterými jsou z fondů Evropské unie financovány projekty jeho resortu. Nic o tom nevím, zopakoval v pondělí.

Zároveň opět slíbil, že odstoupí, pokud se problémy s čerpáním nevyřeší.

Operační program Vzdělání pro konkurenceschopnost, z nějž má ČR šanci získat až 53 miliard korun, se kvůli problematickému čerpání stal terčem kritiky Evropské komise, která již pozastavila čerpání celkem 1,2 miliardy korun.

"V pátek se objevovaly informace, že má být zastaven celý operační program. Znovu říkám, není žádná informace, že by nějaký dopis (o zastavení programu pozn. red.) jakoukoliv formou dorazil do České republiky," řekl Dobeš.

Dodal, že situaci ještě v pondělí dopoledne ověřoval.

S Dobešem o evropských fondech jednal v pátek i premiér Petr Nečas. "Ministerstvo školství nyní musí vyvinout maximální úsilí, aby vše vyřešilo. Zastavení operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost opravdu hrozí," uvedl Nečas po schůzce.

Dobeš přislíbil, že do 31. března ministerstvo školství zavede účinná opatření, kterými napraví výtky EK ke spornému čerpání peněz. Komise se o příslušných opatřeních dozví do tohoto data dopisem.

Do konce února komise dostane ještě zprávu, ve které Dobešův resort uvede již vyřešené body a navrhne nápravu dalších ve třech sporných oblastech; v oblasti veřejných zakázek, kontrolních mechanismů a administrace projektů.

Dobeš: Peníze dostaneme. Garantuji

"Garantuji čerpání všech peněz a garantuji, že Česká republika o tyto peníze nepřijde," uvedl v pondělí Dobeš.

Jako hlavní viníky současného neutěšeného stavu označuje bývalé vedení sekce pro čerpání fondů.

Když na ministerstvo nastoupil, bylo prý z OPVK vyčerpáno jen 0,12 procenta peněz a nastartováno kolem 400 projektů. Po Dobešově zásahu bylo na konci loňského roku vyčerpáno 12 procent dotací a schváleno 6500 projektů, tvrdí.

Průtahy s čerpáním evropských dotací už v minulosti stály křeslo někdejší ministryni školství Danu Kuchtovou.

Ministerstvo školství má problémy s čerpáním peněz z evropských fondů delší dobu.

Evropská komise kritizovala zejména chystané projekty OKNO (Obecné kompetence našim občanů) za půl miliardy a SPORT za 650 milionů. SPORT již Dobeš zastavil a na dalších kritizovaných projektech prý ministerstvo intenzivně pracuje.

 

Právě se děje

Další zprávy