Pražská ODS hledá primátora, myslí si na herce Töpfera

Kateřina Eliášová
23. 6. 2010 16:35
Jste nová a neokoukaná tvář? V pražské ODS je po nich sháňka
Tomáš Töpfer pražským primátorem? Nikdo z pražské ODS se mnou nemluvil, tvrdí
Tomáš Töpfer pražským primátorem? Nikdo z pražské ODS se mnou nemluvil, tvrdí | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražská ODS usilovně hledá lídra do podzimních komunálních voleb, zatím jí ale nikdo na nabídku stát se kandidátem na primátora nekývl.

Podle informací Aktuálně.cz si pražští občanští demokraté vyhlídli pražského senátora Tomáše Töpfera, který kandidoval za ODS v Praze 4.

Informaci potvrdily dva zdroje, jeden přímo z vedení pražské organizace. "Je to jméno, o kterém uvažujeme, ale není to definitivní," uvedl citovaný zdroj. Oficiálně představitelé pražské ODS nechtějí jméno komentovat, někteří z nich jej dokonce slyšeli poprvé.

Sám Töpfer popřel, že by s ním kdokoliv z ODS oficiálně jednal.

"Já nevylučuju, že pražské ODSce strašně rád pomůžu, což jsem udělal už v době kandidatury na senátora v Praze 4. Ale o tom, že bych byl tváří či lídrů pražské ODS do komunálních voleb, se mnou nikdo nemluvil," uvedl.

Hledá se primátor. Zn. nová tvář podmínkou

ODS, která má v pražském zastupitelstvu většinu, si pro podzimní komunální volby odhlasovala rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů, což představuje najít sedm lídrů jednotlivých kandidátek.

"Mým přáním je, aby tyto kandidátky byly složeny ze zkušených komunálních politiků v kombinaci s novými tvářemi s novými tvářemi," řekl Aktuálně.cz 1. místopředseda pražské ODS Pavel Klega.

Vyloučil, že by se on sám objevil v čele některé z kandidátek. "Pokud chce pražská ODS voliče přesvědčit, že se mění, nemůže představit staré tváře," dodal.

Prvním krokem k samoočistnému mechanismu byl příslib rezignace na post starosty od smíchovského politika Milana Jančíka, na radnici má do měsíce skončit. Část ODS usiluje rovněž o to, aby ještě před komunálními volbami opustil svou funkci rovněž pražský primátor Pavel Bém. Ten to ale odmítl.

Horká pražská modrá půda

Pražské ODS se v posledních měsících zrovna nedaří. Už v lednu předvolební průzkumy předpověděly prudký pokles preferencí, který se ve sněmovních volbách do puntíku vyplnil. Získala polovinu hlasů, kterých dosáhla v minulých volbách.

Už ve čtvrtek by se měla pražská ODS zabývat tím, jak tento trend zvrátit. Regionální sněm by mohl schválit kompletní kandidátky, na kterých by se měly objevit ony nové tváře. Kandidát na primátora se na nich ale ještě nemusí objevit. Čas na hledání superlídra má pražská ODS zhruba do konce červenece.

Připomeňte si ve fotogalerii, kterak pražská ODS odvolávala z vedení Milana Jančíka

Mnohem více však bude delegáty sněmu zaměstnávat hledání nové tváře do vedení pražské ODS. Pavel Bém, který ODS v Praze vedl, rezignoval na svůj post den po sněmovních volbách, ve kterých nad ODS vyhrála v hlavním městě TOP 09.

Není vyloučené, že sněm nakonec vysloví nedůvěru celému vedení pražské ODS a zvolí zcela nové tváře.

"Pokud by se volilo úplně celé nové vedení, pak nevylučuji kandidaturu," uvedla pro Aktuálně.cz starostka Prahy 2 a čerstvá poslankyně Jana Černochová. Dalším aspirantem do vedení pražské ODS je například poslanec Boris Šťastný.

 

Právě se děje

Další zprávy