Pražská ODS se třese. Jančík končí, Bém to má nahnuté

Kateřina Eliášová
22. 6. 2010 22:20
Opozice chtěla Jančíka odvolat na pátečním zastupitelstvu
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražská ODS zahájila sebeočistný mechanismus, na jehož konci by ráda vyšla posílená a očištěná od problémových politiků, s cílem vyhrát podzimní komunální volby.

I proto se v úterý večer sešla pražská regionální rada a řešila kongresový krach (Praha pro sebe nezískala žádné z místopředsednických křesel, její kandidát David Vodrážka propadl) i květnovou volební porážku.

Prvním krokem je rezignace smíchovského starosty Milana Jančíka. Opozice se jej snažila opakovaně z postu starosty odvolat, ale nebyla úspěšná. Na jednání rady nicméně Jančík oznámil: odcházím sám.

"Uvědomuji si rizika a situaci, která je v pražské ODS a já nechci být brzdou nebo důvodem pro to, že ODS bude mít v komunálních volbách nějaké potíže," vysvětlil důvody své rezignace.

"Pražské regionální radě nabídl svoji rezignaci k 31. červenci," potvrdil to šéf pražské ODS Pavel Klega.

Na řadě je Bém

Část ODS rovněž tlačí na to, aby se své funkce vzdal i primátor Prahy Pavel Bém. Ten v úterý Aktuálně.cz řekl, že sám nic takového nehodlá udělat.

I o Bémovi se na regionální radě v úterý večer mluvilo, ale v jeho nepřítomnosti. "Jednali jsme i o Pavlovi Bémovi, ale bez závěru. Když je nepřítomen, není korektní dělat závěry. Vrátíme se k tomu ve čtvrtek, kdy zasedá regionální sněm," vysvětlil Klega.

Bém se z jednání omluvil, důvod prý nesdělil.

Podle informací Aktuálně.cz se teď rýsují dva scénáře. Bém má do čtvrtka čas na rozmyšlenou. Rada bude čekat na jeho rozhodnutí, zda na post primátora nerezignuje sám.

Pokud to odmítne nebo se do čtvrtka nebude schopen rozhodnout, sněm jej může k rezignaci vyzvat. Prahu by pak podle všeho dočasně řídil jeho náměstek Rudolf Blažek.

Turbulence v pražské ODS vyvolala volební porážka ve sněmovních volbách. V těch letos v Praze poprvé v polistopadové historii vyhrála jiná strana než ODS, konkrétně TOP 09. Už letos v lednu předvolební průzkumy přičítaly pražské ODS poloviční zisk hlasů, než jaký dosáhla v minulých sněmovních volbách.

Pražská ODS proto zahájila očistné kroky: odvolala Milana Jančíka i další politiky z vedení pražské ODS, teď hledá novou tvář pro komunální volby, aby neztratila kontrolu nad pražskou radnicí.

 

Právě se děje

Další zprávy