Pražská ODS schválila menší obvody. Proti malým stranám

Domácí Domácí
17. 6. 2010 15:52
Opatření má v podzimních komunálních volbách omezit zisky malých stran
Magistrát hlavního města Prahy.
Magistrát hlavního města Prahy. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Pražská ODS zbrojí na podzimní komunální volby v hlavním městě. A rozmach menších stran chce omezit zvýšením počtu volebních okrsků.

Nové rozdělení Prahy na sedm obvodů dnes schválilo pražské zastupitelstvo, ve kterém má ODS nadpoloviční většinu.

Zastupitelé zároveň souhlasili se snížením počtu členů sboru ze 70 na 63.

Při rozdělení Prahy na sedm obvodů budou strany muset ve volbách získat až deset procent hlasů, aby dosáhly na zastupitele. Je to proto, že v každém z obvodů může uspět jen devět kandidátů.

Strach z prohry

A takto nastavené podmínky mohou být velkým problémem pro malé strany. Za současné situace, kdy je Praha jediným obvodem, jim totiž pro vstup do zastupitelstva stačí přibližně pět procet hlasů.

Menší strany proto dnes schválené změny jednohlasně odmítly.

"TOP 09 toto účelové členění chápe jako pokus ODS zúžit počet politických stran a hnutí, které by měly šanci uspět v podzimních krajských volbách," komentoval to pražský lídr strany František Laudát.

Právě TOP 09 v červnových parlamentních volbách v Praze, která bývala baštou ODS, nad občanskými demokraty o více než 2 procenta vyhrála.

Starý trik, řekl Dienstbier

"Důvod je jediný: strach z prohry a snaha manipulovat výsledky voleb ve svůj prospěch," přidala se Markéta Reedová z Věcí veřejných.

Zelení také upozorňují na nelogické členění okrsků. "Ve volebním obvodu číslo 1 se ocitá Staré Město se Zličínem a Přední Kopaninou, v obvodu číslo 5 Nové Město, Vinoř a Satalice nebo v VII. Libuš a Klánovice," stojí v jejich tiskovém prohlášení.

Zastupitel za ČSSD a syn exministra zahraničí Jiří Dienstbier připomněl, že jde o starý trik, který pochází z USA. "Více obvodů znamená těžší situaci pro malé strany a naopak velká strana, které hrozí odchod do opozice, může díky této manipulaci volby vyhrát," vysvětlil.

"Volby v Praze jako jednom obvodu lépe reflektují rozložení sil a tím i vůli voličů," míní pro změnu místopředseda pražských socialistů Miroslav Poche

 

Právě se děje

Další zprávy