Vodrážka a kmotři naletěli, vláda čeká Vondru i Drobila

Kateřina Eliášová
21. 6. 2010 7:02
Delagáti na sjezdu ODS ignorovali přání regionálních šéfů, volili po svém
Víc než kdykoliv předtím kongres ovládli delegáti, ne jejich šéfové či lidé v pozadí.
Víc než kdykoliv předtím kongres ovládli delegáti, ne jejich šéfové či lidé v pozadí. | Foto: Jan Langer

Praha - Před startem 21. kongresu ODS se o něm mluvilo jako o průlomovém, zlomovém, zásadním. Tím se taky po dvou dnech jednání stal.

Zejména proto, že vše, co si nový předseda ODS Petr Nečas vysnil, se vyplnilo - tradičním zákulisním dohodám navzdory.

Pakt čtyř silných regionů - Prahy, středních Čech, jižní a severní Moravy - se o víkendu rozpadl.

Ne všichni delegáti respektovali vůli jejich šéfů. Volili podle svého i na základě jiných, nečekaných dohod, dirigovaných do té doby podceňovanými straníky typu Alexandra Vondry.

Petr Nečas o nové ODS

O kongresu: Ukázal ODS jako stranu, která má skutečně hluboce ve svém genetickém kódu zabudovánu vůli po demokratických změnách, demokratickém hlasování a svobodné vůli svých delegátů

O předsednictvu: Jsem velice rád, že byli zvoleni tito kolegové. Jsou to ti, které jsem si přál a podporoval a z tohoto pohledu považuji tento tým zvolený 21. Kongresem za velice kompaktní a schopný přinést občanské demokracii pozitivní výsledky

O svém vlivu: Tento tým je sestaven díky jejich kvalitě, dokázali přesvědčit výraznou většinou delegáty kongresu. Jsem přesvědčený, že kongres vybíral moudře a správné kandidáty na správní místa. Je skutečností, že odpovídá mému veřejně vysloveného přání. Intenzivně jsem je prosazoval a podporoval.

O Praze: Budeme intenzivně komunikovat s vedením pražského regionu. Nemáme žádný zájem na ostrakizaci pražského regionálního sdružení ODS. Všem nám mimořádně záleží na volebním úspěchu ODS v Praze při podzimních volbách. V nejkratším termínu se sejdeme a nebojím se jakýchkoli problémů.

O vládě: Platí to, že část nejvyššího vedení strany je ve vládě, protože praktická realizace politiky se odehrává ve vládě. Na druhou stranu je vždy zdravé, když tam nejsou všichni. Už před kongresem jsme se dohodli, že o vnitřní chod strany se bude starat Pavel Blažek.

Po volbě 1. místopředsedy strany se pak už většinově nechali strhnout Nečasovým jasně formulovaným a otevřeným přáním, aby zvolili toho, koho chce on.

"To, že se Petr Nečas nebál říct, co chce a nespoléhal na předem dojednané, na mnoho našich delegátů zapůsobilo. To nebylo na kongresu ODS zvykem," potvrdil vedle jiných šéf jihomoravské ODS Jiří Kadrnka.

Jak padal Vodrážka

Z původního předsednictva zbyl v tom novém jen Petr Nečas. Jasný favorit David Vodrážka pohořel. Důvodů je víc.

Již zmiňovaný blok čtyř nejsilnějších se rozpadl. Mnoho delegátů z Prahy si u kávy postesklo, že jsou to Moraváci, kdo porušili dohody.

Morava skutečně nelibě nesla, že Praha tvrdošíjně prosazuje do vedení jihočeského kandidáta Martina Kubu, za nímž stojí Pavel Dlouhý, jež má Topolánkovu nálepku kmotra.

Svůj hlas mu ale podle zjištění Aktuálně.cz nehodili i někteří středočeši, hlavně ti za Petrem Bendlem. A nakonec i část Prahy se nakonec postavila proti vlastnímu kandidátovi.

"Za Davidem Vodrážkou stojí podnikatel a radní Tomáš Hrdlička, hlavní hybatel dění na posledním pražském regionálním sněmu. To jeho lidé dostali z vedení smíchovského starostu Milana Jančíka a další. Ti mu to teď skrze Davida Vodrážku vrátili, byť to nebyly jen jejich hlasy, které rozhodly," je přesvědčen jeden z členů vedení pražské ODS.

Pražští bossové si přitom byli do poslední chvíle jistí výsledkem, v kuloárech v poklidu popíjeli, ignorovali rozpačitý projev Davida Vodrážky a horečné vyjednávání nevědomky přenechali jiným.

Jak moc situaci podcenili, přiznal bezprostředně po volbě i viditelně zasažený Vodrážka: "Příliš jsem spoléhal na předem smluvené dohody. A můj projev se mi taky moc nepovedl."

"Někteří delegáti chtěli dodržet předem daný slib, ale arogantní a nicneříkající projev Davida Vodrážky, kde se přiznává k tomu, že není zrovna rétor a popírá zákulisní dohody, je od jeho volby odradil," shrnul volební obrat u stolku moravskoslezských delegátů jeden z účastníků.

Takto namíchaný koktejl nakonec Vodrážku vyšachoval i z vyjednávacího týmu a podle všeho i z vlády.

Foto: Jan Langer
Rozhovor
Poražený Vodrážka: Projev se mi nepovedl. Ale dohody byly jiné

Euforie jménem Nečas

Už po zvolení Miroslavy Němcové 1. místopředsedkyní bylo jasné, že spoléhat na dohody nemá smysl. Petr Nečas pak nakreslil zbytek kongresu, když vyjmenoval jména svých adeptů do vedení strany, včetně důvodů, proč by tam měli být. David Vodrážka mezi nimi už nebyl.

"Po tomto jeho projevu bylo jasné, že většina už půjde za Nečasem," přiznal ještě před vyhlášením výsledků pražský delegát Milan Richter. "Vnímám to tak, že jsou prostě na vlně toho, že dělají revoluci."

Nečasův triumf pak završila nově zvolená výkonná rada, byť do ní byli zvoleni lidé jako Martin Kuba, které si Nečas nepřál. Potvrdila změnu ve vyjednávacím týmu, kterou si Nečas naopak velmi přál, tedy výměnu Davida Vodrážky za Miroslavu Němcovou.

A teď už jen vládu

Nečas je teď na koni, může bez větších obtíží načrtnout svou představu obsazení vlády (kandidáty za ODS i jaké resorty by měla strana získat) a zcela loajální grémium s třemi silnými spojenci Vondrou, Pospíšilem a Němcovou mu to schválí.

"Doufám, že výsledek kongresu nepovede k nějaké izolaci pražské organizace v ODS," věří 1. místopředseda pražské ODS Rudolf Blažek, podle zjištění Aktuálně.cz ještě před kongresem adept na ministerský post (vnitro nebo spravedlnost).

Místa ve vládě mají po víkendu jistá tři místopředsedové: Alexandr Vondra, Pavel Drobil a Jiří Pospíšil. Šance pražských kandidátů se značně smrskla, i proto Blažkovy obavy.

Na hlavu poražený David Vodrážka je podle všeho mimo hru zcela.

"O personáliích teď nebudu hovořit," odmítl spekulace sám Nečas.

Už v pondělí se rozjíždí závěrečná fáze vyjednávání o trojkoaliční vládě a dá se tedy očekávat, že se uzavřou nejen programové, ale i personální otázky.

 

Právě se děje

Další zprávy