ODS nachystala v Praze past, do níž může sama spadnout

Kateřina Eliášová
13. 6. 2010 17:54
ODS má plán, jak vyšachovat v komunálních volbách malé strany. Získat na tom může TOP 09
Foto: Hana Pecinová

Praha - Pražská ODS chce už příští týden využít své většiny v pražském zastupitelstvu a pro podzimní komunální volby odhlasovat na čtvrteční schůzi rozdělení města na sedm volebních obvodů.

Zásadní úprava volebního režimu může být smrtící pro malé strany, ale je nebezpečná i pro samotnou ODS.

Rozparcelování Prahy bude mít jeden hlavní efekt. Pro zisk mandátů v zastupitelstvu nebude třeba zákonem požadovaných pět procent hlasů voličů, ale nejméně deset. Je to proto, že v každém z obvodů může uspět jen devět zastupitelů, jak ODS plánuje.

"Prakticky to znamená, že jedna politická strana rozhodla o tom, že do zastupitelstva se nedostane nikdo, kdo splní hranici pěti procent, jak ukládá zákon," kritizuje rozhodnutí ODS šéf pražských sociálních demokratů Petr Hulinský.

Likvidace partnerů pro TOP 09

Proč se ODS v Praze bojí a používá většinu jak v radě města, tak v zastupitelstvu pro prosazení svého plánu s dělením obvodů? Ve své tradiční baště rapidně ztrácí, v letošních sněmovních volbách ji vůbec poprvé pokořila jiná strana, konkrétně TOP 09. Ta získala o tři procenta více než ODS.

"Cílem dělení Prahy na sedm obvodů je, abychom neměli žádného koaličního partnera, se kterým bychom se mohli domluvit na povolební koalici," zlobí se na ODS šéf pražské TOP 09 František Laudát

TOP 09 je favoritem, který může v Praze poprvé získat křeslo primátora. Klíč tkví v získání většiny v třiašedesátičlenném zastupitelstvu.

Koalicí proti ODS

Pro malé strany, potenciální povolební partnery, je situace nepříznivá. Lidovci, Evropští demokraté a EDS se proto rozhodli proti ODS bojovat tím, že utvoří společnou koalici, která by u voličů mohla lépe zabodovat.

Její představitelé věří, že společně mohou pokořit hranici deseti procent a vyřadit tak ze hry ODS a její možné partnery ČSSD či Věci veřejné. Do svého čela si už vybrali lídra. Vedou debatu s někdejším primátorem Janem Kaslem.

"Rozhodně podporuji myšlenku spojené koalice Změna pro Prahu, která bude alternativou případné korupční koalici ODS, ČSSD a Věcí veřejných, která může po volbách vzniknout," uvedl Kasl s tím, že rozhodnutí padne v pondělí.

Jeho "ano" bude částečně záviset na postoji zelených, kteří zatím odmítají do koalice vstoupit a chtějí zkusit štěstí jako samostatný subjekt.

"My sami cítíme, že nějaká koalice by byla lepší, než jít sami. Problémem je, že koaliční partneři, kteří se nabízejí, nejsou se Stranou zelených programově kompatibilní," řekla Aktuálně.cz šéfka pražských zelených Petra Kolínská. Definitivní slovo padne na krajské kongerenci příští týden.

ČSSD Kaslova slova o korupční koalici odmítá.  "Není to pravda. Nemáme žádnou předjednanou dohodu. Do voleb jdeme s tím, že chceme zvítězit a mít primátora. Naším kandidátem je Jiří Dienstbier ml.," uvedl Hulinský.

Chystá se žaloba na Ústavní soud

Malým stranám se postup ODS nelíbí, považují ho za diskriminační.

"Nyní zvažujeme, zda nemá smysl postup ODS napadnout u Ústavního soudu, protože je to zjevné posunutí proporčního systému k většinovému," řekl Aktuálně.cz šéf pražské SNK-ED Jiří Witzany.

Podobně uvažují i lidovci. "Je to ošklivá snaha zadusit malé strany a udržet si tak vliv a moc v Praze. My na to budeme reagovat, protože je to na hraně ústavnosti, možná už za hranou. Budeme přemýšlet, jakým způsobem to napadnout," uvedl lídr pražských lidovců Marián Hošek.

 

Právě se děje

Další zprávy