Politici: Jednejme o předčasných volbách

Sabina Slonková, Petr Holub
5. 6. 2006 0:00
ANALÝZA - Své povolební plány strany zatím skrývají. Z neoficiálních jednání je však zřejmé, že ODS i ČSSD vylučují velkou koalici.
Šéf ODS v zajetí reportérů.
Šéf ODS v zajetí reportérů. | Foto: Aktuálně.cz

Zbývají dvě alternativy: Menšinová vláda občanských demokratů, anebo předčasné volby. První je podle zástupců obou stran málo pravděpodobná.

Mirek Topolánek jde dnes na Hrad, kam jej pozval prezident na povolební jednání. Už předem je jasné, že jej Václav Klaus zatím sestavováním vlády nepověří. "Pan prezident teprve jednání zahajuje; chce si vyjasňit další kroky," potvrdil v pořadu televize Prima Nedělní partie prezidentův tajemník Ladislav Jakl.

Zelení, nová politická síla. Jsou připraveni jednat s ODS.
Zelení, nová politická síla. Jsou připraveni jednat s ODS. | Foto: Ludvík Hradilek

Až pověření Topolánek dostane, osloví lidovce a zelené, se kterými však nemá ve sněmovně většinu. Zástupci vítěze voleb přitom neoficiálně přiznávají, že jde o formální krok.

"Je jasné, že naděje na úspěch je mizivá. Budeme samozřejmě lovit i ve vodách ČSSD, ale je spíš nepravděpodobné, že se nám některé ze sociálnědemokratických poslanců podaří přesvědčit, aby Topolánkovu vládu podpořili," uvedl jeden z vysoce postavených funkcionářů ODS.

Pokus o vládu nebude divadlo

Navenek ovšem ODS trvá na tom, že pokus o sestavení vlády nebude jen divadlem pro veřejnost.

Musíme se pokusit vládu sestavit, tvrdí Ivan Langer (ODS).
Musíme se pokusit vládu sestavit, tvrdí Ivan Langer (ODS). | Foto: Ondřej Besperát

"Úspěch ODS ve volbách byl natolik výrazný, že nás zavazuje k tomu, abychom se na základě výsledků voleb pokusili sestavit funkční vládu. Nepůjde o formální aktivitu, bude to vážně míněný pokus," tvrdí místopředseda ODS Ivan Langer.

Tímto pokusem se ODS snaží napodobit postup z roku 1996, kdy po dohodě se sociálními demokraty sestavila menšinovou vládu. Sociální demokraté takovou variantu vylučují.

"Musíme se do třiceti dnů domluvit na sestavení sněmovny a na volbě jejích funkcionářů. Tím ale naše vstřícnost končí," řekl člen vedení ČSSD. Sociální demokraté se prý ani nebudou pokoušet rozšířit svůj klub o některého poslance zelených a ustavit tak ve sněmovně levicovou většinu.

Předčasné volby na obzoru

V případě, že první pokus ODS selže, začne strana jednat o předčasných volbách.

Velká koalice totiž nepřipadá v úvahu. Vedle osobních animozit volebních lídrů patří k hlavním důvodům spory o to, jak změnit vedení policie.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

ČTĚTE SOUVISLOSTI:

  • Rozhovory s lídry
    Může premiér Paroubek za prohru ČSSD? Proč hovoří komunisté o vládě národní jednoty? Přečtěte si exkluzivní rozhovory se špičkami stran.

Sociální demokracie také považuje za neúnosné, že občanští demokraté chtějí spolu s britskými konzervativci založit v Evropském parlamentu euroskeptický klub.

K předčasným volbám může ODS dojít dvěma cestami.

Vláda ODS může získat omezený mandát a bude tolerována dalšími parlamentními stranami včetně ČSSD.

Sociální demokraté jsou však ochotni uvažovat nanejvýš o úřednické vládě. Ta by mohla získat ve sněmovně většinu, kdyby v ní nebyly zastoupeny špičky jednotlivých stran.

Ani ODS ale není v této úvaze jednotná; například předseda Senátu Přemysl Sobotka jakoukoli dohodu s ČSSD o víkendu kategoricky odmítl.

Jak dlouho vláda vydrží?

Politici zatím uvažují o třech termínech pro předčasné volby.

ODS doporučuje podzim, kdy jsou už plánovány komunální volby. Tipem sociálních demokratů je jaro v příštím roce.

Mezi občanskými demokraty se ještě před volbami mluvilo o variantě vlády, která by do roku 2008 reformovala penze a ústavu. Po volbách však tuto variantu nikdo z členů vedení nepotvrdil.

 

Právě se děje

Další zprávy