Pokus o dohodu s Fischerem. Politici vymyslí jiná jména

ČTK Kateřina Eliášová, ČTK
3. 5. 2009 14:40
Jednání zkrachovala poté, co si Fischer na některé posty vybral vlastní lidi
Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradilek

Praha - Předsedové ODS, ČSSD a Strany zelených a designovaný premiér Jan Fischer se dopoledne při jednání shodli na tom, že na některé resorty vznikající vlády navrhnou nová jména.

Oproti původním plánům má být zachováno ministerstvo pro lidská práva a menšiny.

Jednání vyvolal Jan Fischer poté, co lídři stran nesouhlasili s některými jím navrženými kandidáty a hrozili nevyslovením důvěry novému kabinetu.

Fischer politiky překvapil, když na post ministra financí nominoval bývalého šéfa ČEZ Jaroslava Míla a na průmysl ministerského náměstka Milana Hovorku. Nově vyšlo najevo, že v čele ministerstva spravedlnosti si představuje právníka Petra Mlsnu, který pracuje na Úřadu vlády.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek po dnešním jednání řekl, že sociální demokraté by měli dát novou nominaci na ministra průmyslu a obchodu, zelení mají navrhovat obsazení ministerstva životního prostředí a ministerstva pro lidská práva a menšiny.

Ti mají podle svého předsedy Martina Bursíka v případě obou nominací jasno. Do funkce ministra životního prostředí prosazují  vedoucího Ředitelství ochrany přírodních zdrojů Evropské komise Ladislava Mika, v čele ministerstva pro lidská práva by měl zůstat současný ministr Michael Kocáb.

Na ODS zbyde nová nominace na post ministra financí."Naše nové nominace budou Janu Fischerovi navrženy buď během dne nebo během zítřka," řekl v České televizi končící premiér Mirek Topolánek.

Novou vládu má podle dohod jmenovat prezident Václav Klaus už příští pátek 8. května.

Kocábovo ministerstvo nakonec zůstane

Podle původních dohod politiků a Jana Fischera měly z nové vlády úplně zmizet dva ministerské posty, předsedy legislativní rady vlády a ministra pro lidská práva a menšiny.

Mezi přihlížejícími je i ministr pro lidská práva Michael Kocáb
Mezi přihlížejícími je i ministr pro lidská práva Michael Kocáb | Foto: Ludvík Hradilek

Po dnešním jednání ale přeci jen zelení přesvědčili Fischera, aby Kocábovo místo zachoval.

"I poslední události ukázaly, že v této chvíli není ten post zbytečný, teď je nesmyslné ho rušit. Ubude jen post předsedy Legislativní rady vlády, jeho agenda přejde pod ministerstvo spravedlnosti," řekl Topolánek.

Prioritou rozpočet, Míl je mrtvé jméno

Fischer už v pátek uvedl, že naprosto klíčovou prioritou jeho nové vlády je sestavení rozpočtu.

"Ministr financí bude sestavovat státní rozpočet na příští rok v mimořádně obtížných ekonomických podmínkách, za ekonomického poklesu, kdy země čelí krizi. Právě proto je potřeba aby byl ministr financí silnou a široce respektovanou osobností," uvedl v pátek designovaný premiér a tím také zdůvodňoval, proč odmítl nominaci Tomáše Uvíry a navrhl Jaroslava Míla.

Topolánek dnes ale uvedl, že ODS bude navrhovat jiného kandidáta.

"Není to nic osobního, ale Jaroslav Míl je "mrtvá nominace"," uvedl premiér Topolánek v ČT.

Topolánek odmítl sdělit, koho ODS navrhne, ale naznačil, že by to mohl být někdo, kdo se už na přípravě rozpočtu podílí. Jméno Tomáše Uvíry "ani nepotvrdil, ani nevyvrátil". Topolánek také řekl, že po jmenování nové vlády vznikne pracovní skupina stranických expertů, která by se na přípravě rozpočtu podílela. Měli by v ní zasednout i zástupci opozice.

 

Právě se děje

Další zprávy