Fischer mluvil o vládě s Klausem. Šéfové stran v šoku

Kateřina Eliášová
1. 5. 2009 15:00
Spokojeni nejsou Topolánek, Paroubek ani Bursík
"Politici se musí dohodnout mezi sebou," vzkázal stranám šéf úřednické vlády Jan Fischer
"Politici se musí dohodnout mezi sebou," vzkázal stranám šéf úřednické vlády Jan Fischer | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Do konce dubna chtěl mít designovaný premiér Jan Fischer podle svých slov jasno o podobě jeho vznikajícího kabinetu.  Ve čtvrtek ale ukázal, že mezi třemi politickými stranami, které do vlády nominují odborníky, je problém.

A že problém mají tyto strany s Fischerem. Poté, co seznámil Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka s personálním složením kabinetu, politici spokojeni rozhodně nebyli. A hovoří dokonce o tom, že nový kabinet jejich důvěru ve sněmovně nezíská.

Fischer nominace nezveřejnil, ale podle nejnovějších informací médií má "odlišné" představy hned o třech ministerstvech - financí, průmyslu a spravedlnosti.

Jiří Paroubek odjíždí s jednání s prezidentem
Jiří Paroubek odjíždí s jednání s prezidentem | Foto: Ludvík Hradilek

Na finance chce bývalého šéfa ČEZ Jaroslava Míla a na průmysl ministerského náměstka Milana Hovorku. A nově vyšlo najevo, že v čele ministerstva spravedlnosti si představuje právníka Petra Mlsnu, který pracuje na Úřadu vlády. Ostatní nominace souhlasí s návrhy ODS a ČSSD;  žádný kandidát zelených v navržené vládě není.

Designovaný premiér už o nominacích ministrů v přechodné vládě telefonicky informoval prezidenta Václava Klause. Ovšem obsah rozhovoru nezveřejnil - oficiálně tajné je i složení kabinetu; ale špičky politických stran jsou z něj každopádně šokované.

Své rozladění neskrývá končící premiér Topolánek. "Velmi mě překvapil návrh nominací, se kterými přišel designovaný premiér Jan Fischer. Jeho iniciativa naprosto neodpovídá politické dohodě, na jejímž základě byl jmenován premiérem.  Bez konzultace s politickými stranami však nemůže vytahovat z klobouku vlastní kandidáty. Jeho přechodný kabinet musí vycházet z dohody stran. Bez ní nemá šanci získat důvěru a zajistit správu země do předčasných voleb," sdělil Topolánek.

ČSSD nechce Míla a Hovorku

Návrh nevyhovuje ani Jiřímu Paroubkovi. "Beru to jako průběžnou informaci, o které budeme ještě jednat," řekl Paroubek agentuře ČTK. 

Paroubkovi se konkrétně nelíbí, že ministrem průmyslu a obchodu nemá být Ivo Pěgřímek, ale dosavadní náměstek ministra Milan Hovorka. Ten je podle Paroubka spjat s vládní koalicí.

Výhrady má šéf sociálních demokratů také k nominaci předsedy Svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Míla na post ministra financí.

Zelení řekli, že se jim nelíbí nejasné rozdělení nominací na ministry, a požádali proto designovaného premiéra Jana Fischera, aby svolal schůzku předsedů ODS, ČSSD a SZ.

Bursík: Fischer mění názory příliš pružně

Fischer ale jejich prosbu nevyslyšel a vzkázal, ať si problémy vyřeší strany samy. Zelení teď pohrozili, že se skládání vlády nebudou účastnit vůbec a nevysloví poté takové vládě důvěru. Jejich předseda Martin Bursík Aktuálně.cz řekl, že je Fischerovým postupem šokován.

"Premiér Fischer se projevil jako člověk, který pružně mění názory. Nejprve během dne odmítl vyhovět mé žádosti a svolat předsedy ODS, SZ a ČSSD, aby se vyjasnila odpovědnost politických stran na ustavení vlády. Vzkázal nám, že se máme dohodnout mezi sebou. Požádal předsedu Topolánka a Paroubka formou SMS o jednání. Oba souhlasili a jednání se mělo odehrát v neděli. Mezitím však premiér otočil o 180 stupňů a oznámil jména neúplné vládní sestavy, čímž překvapil úplně všechny," řekl šéf zelených.

Chce, aby se v neděli jednání předsedů tří stran bez ohledu na Fischera uskutečnilo. 

Kdo nese zodpovědnost

Martin Bursík a Mirek Topolánek.
Martin Bursík a Mirek Topolánek. | Foto: Ondřej Besperát

Bursíka také rozčílil fakt, že na dvě z ministerstev je nominováno hned několik adeptů, konkrétně na pozici ministra školství dva a na ministra kultury tři nominanti. Podle předsedy SZ je na vině nejasná situace poté, co lidovci oznámili, že se na vzniku úřednického kabinetu nebudou podílet.

"Považujeme za chybu, že poté nebyla dohoda aktualizována a znovu podepsána třemi předsedy stran, kteří se na složení vlády podílejí," prohlásil. "Politické strany ponesou primárně odpovědnost za ty resorty, kam nominují své odborníky. A proto musí být zřejmé, kdo kam posílá jaké experty."

Právě tyto resorty - školství a kulturu - by rádi obsadili svými odborníky zelení, stejně jako pozici ministra životního prostředí.

Chceme aspoň dva ministry, nebo nic

Nejmenší parlamentní strana do vlády nominovala Martu Smolíkovou na post ministryně kultury, Jakuba Dürra coby ministra školství a Ladislava Mika, který by Bursíka vystřídal na ministerstvu životního prostředí. Se svými kandidáty ovšem přišly i ČSSD a ODS. "Máme dokonce podezření, že jsou tam i skryté nominace KDU-ČSL, ačkoliv je tato strana v opozici," podotkl Bursík.

Proti zelenému kandidátovi na post ministra životního prostředí se ovšem postavili socialisté. "Odmítáme jakékoliv kádrování našich kandidátů," reagoval Bursík. Pokud nebude dohoda aktualizována, nebude se SZ podle něj na konceptu vlády podílet, ani pro ni hlasovat.

Bursík řekl, že by ve vládě rád viděl alespoň dva zelené ministry, na životní prostředí a právě na školství nebo kulturu.

Paroubek: Bursíkem se vydírat nenechám

Bursíkův požadavek se příliš nezamlouvá předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi. "Považuju ten požadavek na tři ministry ve vládě nominované Stranou zelených za velmi mírně řečeno nepřiměřený jejich politickému vlivu," řekl.

Jiří Paroubek dosáhl toho, o co dva roky usiloval. Na jeho tváři to ale úsměv nevyvolalo.
Jiří Paroubek dosáhl toho, o co dva roky usiloval. Na jeho tváři to ale úsměv nevyvolalo. | Foto: Ondřej Besperát

Je nicméně připraven tolerovat nominanta na post ministra životního prostředí Ladislava Mika, a to i přes jím vyřčené výhrady. "Měl by zvítězit zdravý rozum a pan Bursík by měl přestat vydírat," myslí si.

Podle 1. místopředsedy ODS Davida Vodrážky by ovšem odchod zelených od společného projektu neměl být problém.

"Pro nás jsou prioritou předčasné volby. Pokud se zelení rozhodnou své odborníky ve vládě nemít, není to podle mě žádný problém pro ten nově vznikající kabinet. Ta vláda je pouze překlenovací, strany tam nominují jimi vybrané odborníky a je na premiérovi Fischerovi, koho z nich si vybere," uvedl pro Aktuálně.cz Vodrážka.

 

Právě se děje

Další zprávy