Fischer hraje vabank. Politici hrozí nedůvěrou vládě

Petr Holub, Kateřina Eliášová
1. 5. 2009 17:50
Designovaný premiér odmítl lobbistické tlaky
Čerstvě jmenovaný premiér Jan Fischer.
Čerstvě jmenovaný premiér Jan Fischer. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Designovaný premiér Jan Fischer nevyslyšel všechna doporučení politiků, co se nových ministrů týče, a na tři ministerské posty se rozhodl nominovat své kandidáty.

Rozehrál tak politickou hru, na jejímž konci může být i nevyslovení důvěry novému kabinetu: předsedům stran  Mirku Topolánkovi a Jiřímu Paroubkovi, stejně jako Martinu Bursíkovi, se nová jména nelíbí.

Změnu se Fischer rozhodl udělat u ministra financí, průmyslu a spravedlnosti. Na tiskové konferenci oznámil, že ho návrhy politických stran nepřesvědčily.

"Předsedům politických stran jsem opakovaně avizoval, že u některých jimi navrhovaných kandidátů mám pochybnosti. Protože předsedové stran neprojevili ochotu o jiných jménech diskutovat,  nominoval jsem na tři resorty z patnácti kandidáty, kteří podle mého úsudku splňují odborné předpoklady a jsou rovněž zárukou dobré práce vlády jako celku," uvedl. Dodal ale, že o složení kabinetu je ještě ochoten dále jednat.

Ministerský předseda Jan Fischer
Ministerský předseda Jan Fischer | Foto: Reuters
Dokument:
Prohlášení premiéra Jana Fischera ke jménům ministrů

Na finance chce Fischer bývalého šéfa ČEZ Jaroslava Míla a na průmysl ministerského náměstka Milana Hovorku. A nově vyšlo najevo, že v čele ministerstva spravedlnosti si představuje právníka Petra Mlsnu, který pracuje na Úřadu vlády.

Na ministerstvo kultury pak podle MF Dnes navrhl ředitele České filharmonie Václav Riedlbaucha, kterého mu doporučil Jiří Paroubek. Ostatní nominace souhlasí s návrhy ODS a ČSSD;  žádný kandidát zelených v navržené vládě není. Neobsazené zatím dál zůstává křeslo ministra pro životní prostředí.

Se změnami seznámil Fischer Topolánka a Paroubka už ve čtvrtek, čímž vyvolal jejich velkou nespokojenost. Oba politici pohrozili dokonce tím, že poslanci ODS a ČSSD nevysloví novému kabinetu důvěru.

Fischer chce ještě s předsedy ODS, ČSSD a SZ mluvit ještě o víkendu. "Za situace, kdy politické strany vyjadřují nesouhlas s takto navrženou vládou, jsem připraven vyvolat jednání, které by vedlo k východisku z daného stavu," řekl.

Designovaný premiér o nominacích ministrů v přechodné vládě ještě před tiskovou konferencí telefonicky informoval prezidenta Václava Klause.

Prioritou je rozpočet

Fischer se v pátek také po dotazu Aktuálně.cz vyjádřil k tomu, co je pro něj a jeho vládu prioritou číslo jedna. Odpověděl, že teď bude nejdůležitější sestavit rozpočet pro příští rok.

Právě s tímto faktem může souviset i výměna na postu ministra financí. ODS navrhovala původně Tomáše Uvíru z ministerstva financí.

Premiér Fischer přijel na úřad vlády, premier Topolánek ukázal, kdo je dnes pánem
Premiér Fischer přijel na úřad vlády, premier Topolánek ukázal, kdo je dnes pánem | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradilek

Letos bude kvůli hospodářské krizi nejvyšší deficit v historii, ministerstvo financí počítá s částkou 172 miliard. Ministr financí Miroslav Kalousek už začal připravovat i rozpočet na příští rok. Návrh počítá se defictiem rovných 150 miliard, předpokládá však, že nový ministr sníží proti letošku výdaje o 63 miliard.


Fischerův ministr financí tedy bude prosazovat nebývalé škrty. Bude také rozhodovat, zda dokončit veřejnou zakázku na likvidaci ekologických škod. Topolánkova vláda spočítala, že největší státní zakázka v historii bude stát 113 miliard. Topolánkem a Paroubkem nominovaný ministr Uvíra byl zárukou, že se zakázka dokončí ještě letos. Měl totiž ve své funkci vrchního ředitele na ministerstvu na starosti právě ekologickou zakázku.

Paroubkovi vadí ministr průmyslu

Své rozladění nad změnami kabinetu neskrýval už ve čtvrtek končící premiér Topolánek. "Velmi mě překvapil návrh nominací, se kterými přišel designovaný premiér Jan Fischer. Jeho iniciativa naprosto neodpovídá politické dohodě, na jejímž základě byl jmenován premiérem.  Bez konzultace s politickými stranami však nemůže vytahovat z klobouku vlastní kandidáty," sdělil Topolánek.

Návrh nevyhovuje ani Jiřímu Paroubkovi. "Beru to jako průběžnou informaci, o které budeme ještě jednat," řekl v pátek Paroubek ČTK. A dodal, že kandidát na post ministra financí Jaroslav Míl je pro něj nepřijatelný.

Premiér Fischer vpravo, premiér Topolánek vlevo (mimo obraz)
Premiér Fischer vpravo, premiér Topolánek vlevo (mimo obraz) | Foto: Ludvík Hradilek

Paroubkovi se taky nelíbí, že ministrem průmyslu a obchodu nemá být Ivo Pěgřímek, ale dosavadní náměstek ministra Milan Hovorka. Ten je podle Paroubka spjat s vládní koalicí.

Zelení už ve čtvrtek řekli, že se jim nelíbí nejasné rozdělení nominací na ministry, a požádali proto designovaného premiéra Jana Fischera, aby svolal schůzku předsedů ODS, ČSSD a SZ.

Bursík: Fischer příliš pružně mění názory

Fischer ale jejich prosbu nevyslyšel a vzkázal, ať si problémy vyřeší strany samy. Zelení nato pohrozili, že se skládání vlády nebudou účastnit vůbec a nevysloví poté takové vládě důvěru. Jejich předseda Martin Bursík Aktuálně.cz ve čtvrtek řekl, že je Fischerovým postupem šokován.

Kongres ODS: Martin Bursík a Kateřina Jacques jako hosté za partnerskou koaliční Stranu zelených
Kongres ODS: Martin Bursík a Kateřina Jacques jako hosté za partnerskou koaliční Stranu zelených | Foto: Ondřej Besperát

"Fischer se projevil jako člověk, který pružně mění názory. Nejprve během dne odmítl vyhovět mé žádosti a svolat předsedy ODS, SZ a ČSSD, aby se vyjasnila odpovědnost stran na ustavení vlády. Vzkázal nám, že se máme dohodnout mezi sebou. Požádal předsedu Topolánka a Paroubka formou SMS o jednání. Oba souhlasili a jednání se mělo odehrát v neděli. Mezitím však premiér otočil o 180 stupňů a oznámil jména neúplné vládní sestavy," řekl šéf Zelených.

Nyní chce, aby se v neděli jednání předsedů tří stran bez ohledu na Fischera uskutečnilo. Bursíka také rozčílilo, že na dvě z ministerstev je nominováno hned několik adeptů, konkrétně na pozici ministra školství dva a na ministra kultury tři.

Podle předsedy SZ je na vině nejasná situace poté, co lidovci oznámili, že se na vzniku úřednického kabinetu nebudou podílet.

"Považujeme za chybu, že poté nebyla dohoda aktualizována a znovu podepsána třemi předsedy stran, kteří se na složení vlády podílejí," prohlásil. "Politické strany ponesou primárně odpovědnost za ty resorty, kam nominují své odborníky. A proto musí být zřejmé, kdo kam posílá jaké experty."

Právě tyto resorty - školství a kulturu - by rádi obsadili svými odborníky zelení, stejně jako pozici ministra životního prostředí.

 

Právě se děje

Další zprávy