Paroubek utrpěl vítězství. Pyrrhovo

Petr Holub
25. 3. 2007 1:25
Brno - Na modernizaci bude ČSSD muset počkat nejméně do příštího sjezdu. Paroubek nikým neohrožován obhájil funkci předsedy, kromě toho ale neprosadil skoro nic.
Až hrozba rezignací odvrátila pro Jiřího Paroubka na sjezdu to nejhorší
Až hrozba rezignací odvrátila pro Jiřího Paroubka na sjezdu to nejhorší | Foto: Ondřej Besperát

Výčet neúspěchů staronového předsedy je po druhém sjezdovém dnu dlouhý.

Začalo to již v pátek. Paroubek neměl konkurenta, přesto získal jen 60 procent hlasů.

Při hlasování sice bojoval na dálku s Milošem Zemanem, jehož sympatizanti Paroubka odmítají, přesto je zisk velmi hubený a připomíná výsledek, kterého dosáhli nedlouho před svým pádem dřívější předsedové Vladimír Špidla (55 procent) i Stanislav Gross (54 procent).

Nové vedení ČSSD

  • Předseda

Jiří Paroubek (60 % hlasů)

 

  • První místopředseda

Bohuslav Sobotka (85% hlasů)

 

  • Místopředseda pro řízení

Milan Urban (64% hlasů)

 

  • Místopředsedové

Zdeněk Škromach (90 % hlasů)

Petr Vícha (86 % hlasů)

Jana Vaňhová (75 % hlasů)

 

  • Předseda kontrolní komise

Martin Starec (55% hlasů)

Křeslo pro nepřítele

Během soboty někteří delegáti prozradili další důvod, proč se při hlasování o předsedovi zdrželi.

Jeden z nich Paroubka přímo vyzval, aby rozpustil sbor svých poradců v čele s Jaroslavem Tvrdíkem. Tvrdík a jeho lidé během sjezdu sháněli hlasy pro Paroubkovy záměry a jejich naléhání často působilo kontraproduktivně.

Paroubka se muselo dotknout, o kolik je oblíbenější první místopředseda Bohuslav Sobotka, který získal 85 procent hlasů.

Zklamáním skončilo hlasování o změnách stanov. Paroubek prosadil přímou volbu předsedy a zřejmě nepozorností delegátů prošel paragraf, který zavádí presumpci viny funkcionářů ČSSD.

Sjezd však odmítl přímou volbu krajských i okresních předsedů, kvóty pro ženy na volebních kandidátkách i zřízení stálé konference, která měla měnit stanovy i mezi sjezdy.

Osobní Paroubkovou porážkou byla volba předsedy kontrolní komise Martina Starce, který na sjezdu Paroubka kritizoval nejvíc a obvinil ho, že neumí řídit stranu.

Starec získal 54 procent hlasů i z toho důvodu, že řada krajských politiků skutečně nebyla spokojena s podporou Lidového domu během podzimních komunálních voleb.

DRUHÝ DEN SJEZDU NA AKTUÁLNĚ.CZ

Pro jedny moc, pro druhé málo

Delegáti na jedné straně přiznali, že si ČSSD bez Paroubka v čele neumějí představit, na druhé straně se distancovali od modernizace strany, jak si ji staronový předseda představuje.

Kritika šla ze dvou stran. Modernizaci odmítli na jedné straně příznivci současných pořádků, kdy na centru nezávislé krajské a okresní organizace ovládá několik mocných funkcionářů, kteří často odmítají zájemce o členství.

Nezájem o modernizaci na okresech vystihl děčínský předseda Jaroslav Foldyna: "Modernizace se stala zaklínadlem sjezdu. A vy si snad myslíte, že z ní nemáme strach? My se ale úplně děsně bojíme, že funkce nedostaneme po dohodách v restauraci, ale budeme muset odvést nějakou práci."

Nespokojeni však byli i liberálnější delegáti, pro které je naopak příliš málo radikální modernizace, která se omezuje na změnu stanov a přehlíží změnu programu i vedení.

"Potřebovali bychom koupit Porsche pro závod F1, ale v obchodě mají jen starou škodovku, která nás nejvýš odveze na další štaci," zhodnotil v kuloárech jeden z delegátů, jak může sjezd zlepšit vyhlídky v soutěži s ODS.

Snad příště

Liberální delegáti se shodli, že teprve příští sjezd musí najít politiky, kteří z místa místopředsedů, případně i předsedy povedou stranu do příštích voleb. Svolán by měl být už za rok.

Za sociální demokraty budoucnosti byli nejčastěji označováni brněnský primátor Roman Onderka a jeho ostravský kolega Petr Kajnar.

Prozatím se liberálům s pomocí konzervativních straníků podařilo prosadit Starce do kontrolní komise. Alespoň zpočátku zdramatizovali zvolení místopředsedů, kteří své funkce jen obhajovali a o které se opíral Paroubek. 

PRVNÍ DEN SJEZDU NA AKTUÁLNĚ.CZ

Liberálové zase stáli při staromilcích, když chtěli zablokovat změnu stanov. Spojil je odpor proti všem paragrafům, které měly posílit pozici Lidového domu a předsedova poradce Tvrdíka.

Předseda pod ochranou sjezdu

Během soboty se začaly šířit "zaručené" zvěsti o tom, že Paroubek chce rezignovat. Nejdále to došlo těsně před volbou místopředsedy pro řízení strany.

Milan Urban a Petr Hulínský - dva soupěři o post místopředsedy pro řízení strany. Souboj to byl vyhrocený, zvolen byl Milan Urban.
Milan Urban a Petr Hulínský - dva soupěři o post místopředsedy pro řízení strany. Souboj to byl vyhrocený, zvolen byl Milan Urban. | Foto: Ondřej Besperát

Milanu Urbanovi konkuroval Paroubkův pražský rival Petr Hulínský a předseda nevyloučil rezignaci, pokud vyhraje.

Paroubek musel být zklamán z toho, jak se mu vymkla režie z rukou.

Dohody s krajskými organizacemi měly Paroubkovi zajišťovat podle všeobecného očekávání osmdesát procent hlasů. Ukázalo se však, že značná část delegátů hlasovala jen podle své nálady.

Spiknutí se nekonalo

Dohody se rozpadaly dál a v hlasování o stanovách kraje už dohodly koalici proti Paroubkovým návrhům. Situace se obrátila po volbě Starce předsedou kontrolní komise.

Kandidát na místopředsedu Hulínský si postěžoval, že ho Paroubek v médiích kritizuje a napadl ho výrokem: "Hodnotit mé schopnosti bude sjezd, a ne předseda."

Delegáti se pak zachovali podle rady bývalého poslance a Zemanova spojence Roberta Kopeckého, který je varoval, že spiknutím proti předsedovi oslabují celou sociální demokracii.

Zvolením středočeského sociálního demokrata Urbana (získal 65 procent) se obnovily krajské dohody. Před půlnocí kraje dohodly, že svého místopředsedu dostanou i Severočeši (Jana Vaňhová), severní Morava (Petr Vícha) a Zlínsko (Zdeněk Škromach).

 

Právě se děje

Další zprávy