Paroubkova nástupce zvolí 'lid'

Kateřina Eliášová
24. 3. 2007 22:20
Brno - Sociální demokraté rozhodli, že předsedu příště zvolí všichni členové strany, ne jen delegáti sjezdu. Za dva roky se tak do volby zapojí tisíce straníků.
Foto: Ondřej Besperát

Až doposud byla volba předsedy ČSSD v rukou pár stovek delegátů. Napříště se ale do hlasování zapojí všichni členové strany.

Delegáti se vesměs shodují, že volba bude více transparentní. Zaznívají ale i kritické hlasy, podle nichž to může straně naopak velmi ublížit. Souboj kandidátů se totiž bude muset odehrát skrze média, aby se mohli představit široké základně.

Teď rozhodují kuloáry

Víkendový sjezd ukazuje, jak mocné jsou kuloárové dohody. V těch se "handluje" o to, kdo se má stát místopředsedou. Domlouvala se tam i podpora pro Jiřího Paroubka.

"Já si myslím, že to bude mnohem transparentnější, zejména pro ty, kdo budou volit. Kandidát, který bude chtít uspět, si nevystačí s tím, že bude v zákulisí obcházet pár set delegátů, ale bude muset veřejně vystoupit, zveřejnit svůj program, objet republiku, mluvit s lidmi. A to si myslím, že bude zajímavé pro naše voliče," pochvaluje si změnu stanov první místopředseda strany Bohuslav Sobotka.

Foto: Aktuálně.cz

Sám ale přímé volby předsedy strany za dva roky pravděpodobně nevyužije.

"Já v tuhle chvíli nemyslím na kandidaturu za dva roky," tvrdí Sobotka.

"Je konec politickým kšeftům," okomentoval úspěch přímé předsedy volby Jiří Paroubek.

Mnohem více skeptický je k přímé volbě Zdeněk Škromach, který se pokouší obhájit místopředsednický post.

Bude to mediální válka

Podle Škromacha budou v nevýhodě protikandidáti dosavadního předsedy. Ten se totiž v médiích objevuje nejvíce a bude tak moct lépe lobbovat. Ostatní si budou muset cestu do médií najít. Je to totiž nejjednodušší cesta, jak oslovit širokou voličskou základnu.

Zdeňkovi Škromachovi se přímá volba předsedy příliš nezamlouvá
Zdeňkovi Škromachovi se přímá volba předsedy příliš nezamlouvá | Foto: Ondřej Besperát

"Pro sociální demokracii se přímá volba může ukázat jako velmi problematická. Protikandidáti nebudou vystupovat s tím, že mají stejný názor, budou bojovat o přízeň voličů, a tak může docházet k docela tvrdým střetům mezi nimi. Bude to sice mediálně zajímavé, ale může to být chápáno a mediálně také prezentováno jako nějaká rozhádanost uvnitř strany," soudí Škromach.

Podle něj není na škodu, že stejný princip neprošel také u krajských a okresních organizací, které by mohl potkat obdobný problém.

Paroubek prosadil málo

Sám ale přiznává, že pokud bude za dva roky na předsedu kandidovat, mohl by díky přímé volbě oslovit voliče a uspět.

Přímá volba předsedy byla velkým přáním Jiřího Paroubka, další změny ve stanovách strany se mu ale nepodařilo prosadit.

Třeba už výše zmiňovanou přímou volbu u krajských a okresních organizací.

"Vidím to jako určitý nedostatek tohoto sjezdu a věřím, že se k tomuto prvku ještě vrátíme. Pro sestavování kandidátek do komunálních voleb, což je dlouhodobá slabina sociální demokracie, toto bylo dost nezbytné," řekl Aktuálně.cz Paroubek.

Neuspěl ani s úmyslem zvýšit kvóty pro zastoupení žen a mladých na kandidátkách. Stanovy tak zůstanou stejné: pro ženy je to kvóta 25 procent, pro mladé 10.

My kvóty nechceme, tvrdí ženy ČSSD

"V podstatě se mi myšlenka kvót pro ženy moc nezamlouvá," řekla Aktuálně.cz delegátka sjezdu Vlasta Váchová. Připojily se k ní i další členky ČSSD. Senátorka Alena Gajdůšková zase míní, že by zvýšení kvót mohlo být na přechodnou dobu a poté by se mohly zrušit úplně.

"Je to jenom proto, aby si muži v ČSSD uvědomili při skládání kandidátek, že existují i ženy. Na západ od našich hranic někde ani kvóty nepotřebují. K tomu bych chtěla také dospět," vyslovuje své přání Gajdůšková.

 

Právě se děje

Další zprávy