ODS, KDU a SZ: Chceme vládu čtyř stran

sim, brp
23. 11. 2006 13:30
Praha - ČSSD si do pondělka rozmyslí, zda podpoří vládu čtyř stran na rok a půl, na které se dnes ODS shodla se zelenými a lidovci.
Dohodli jsme se, říkají.
Dohodli jsme se, říkají. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Sociální demokraté nadále považují za nejlepší kabinet s tříletým mandátem, ale jsou připraveni uvažovat i o jiných variantách. Po jednání s ODS to řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

I zelení se dosud ke své možné účasti v duhové vládě stavěli velmi rezervovaně.

Nyní se však dohodli s ODS, že svůj projekt - vládu čtyř stran, která povede zemi maximálně rok a půl - předloží i ostatním partnerům.

Lidovci říkají: Jsme pro

Důvodem je podle šéfa zelených Martina Bursíka snaha zabránit novému spojenectví dvou nejsilnějších stran. "Naše politická kultura by velkou koalici neunesla," řekl Bursík novinářům před dopoledním jednáním s premiérem.

Za velkou koalici přitom považuje i svazek ODS, ČSSD a KDU-ČSL. Proto jej hodlá "rozbít" účastní zelených na vládě.

Po schůzce s Topolánkem řekl: "Společně zkusíme iniciovat rozhovory o čtyřkoaliční vládě, jejíž podmínkou by bylo omezené vládnutí do předčasných voleb. Pozveme lidovce i sociální demokraty do společného kabinetu. A bezprostředně poté začneme jednat o programu této časově omezené vlády."

Lidovci na tento projekt po jednání s ODS rovněž kývli. "Pro Českou republiku je to v tuto chvíli nejvýhodnější," zhodnotil stručně výsledek jednání úřadující šéf  KDU-ČSL Jan Kasal.

Volby: červen 2008?

Volby by se podle dnešního scénáře měly konat v rozmezí května až června 2008.

Tento termín však už několikrát odmítl předseda ČSSD Jiří Paroubek. Ten požaduje předčasné volby nejdříve o rok později.

Topolánek přesto nemá svou vizi za ztracenou. "Jiří Paroubek prohlašoval už leccos... Ale naše jednání včera večer dávají naději, že by na návrh s termínem voleb 2008 mohl jít," uvedl šéf ODS.

Vláda má mít jasně daný mandát; včetně soupisky zákonů, které lze za rok a půl schválit. "Součástí koaliční dohody by měl být i mechanismus, kdy a jakým způsobem vláda skončí," doplnil Bursík.

Topolánek si podle svých slov uvědomuje, že vláda v takovém složení neprovede zcela zásadní reformy. "I za rok a půl se ale toho dá stihnout hodně, pokud si stanovíme konkrétní změny, které chceme provést."

Kdo obsadí vládní křesla případné čtyřbarevné vlády - zda straníci, či nestraničtí odborníci - dnes politici neupřesnili. "Já jako premiér do té vlády vezmu jenom odborníky. A to, jestli mají, nebo nemají stranickou legitimaci, není podstatné," bránil se dotazům Topolánek.

V pondělí pak Topolánek ponese další průběžnou zprávu o stavu vyjednávání na Hrad Václavu Klausovi.

 

Právě se děje

Další zprávy